Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Michaela Maurerová (42): Prožívám krizi středního věku a přemýšlím o stáří

19. září 2022 | 06:00

Má fajn práci, po boku skvělého parťáka a tři děti, které jsou pro ni nejvíc. Nedávno ji zasáhly ale i smutné události v rodině, které ji donutily se víc zamyslet nad smyslem života.

S herečkou jsem se setkala na tiskové konferenci k podzimnímu schématu televize Déčko, kde působí už devět let. Dětskými pořady nejen provází, ale také teď sleduje s nejmladší dcerou Emičkou, kterou má se současným partnerem Čestmírem Procházkou. Jak těžký je pro ni návrat do plného pracovního nasazení a proč se na chvíli stáhla ze sociálních sítí?

Video se připravuje ...
Trojnásobná máma Míša Maurerová: Padám na hubu! Ani dovolenou jí osud nedopřál • VIDEO: Markéta Reinischová

Jak pohlížíte na stáří?

Je to jediný způsob, jak se dožít vysokého věku. Uvědomuji si víc to, že stáří je součástí života stejně jako smrt, o které se moc ve společnosti nemluví. V naší rodině nám nedávno odešel někdo velmi blízký a uvědomila jsem si, že přijmutí smrti je důležité pro nás dospělé i děti. Mělo by se s nimi o tom mluvit. Nemůžeme to schovat někam za paraván a tvářit se, že to není. Poslední dobou vzhledem k událostem v naší rodině o té nemohoucnosti a stáří tedy víc přemýšlím. O to víc mám pak chuť do života a raději si ho užívám, než abych prokrastinovala u mobilu.

Vnímáte svůj věk jenom jako číslovku?

Samozřejmě si plně uvědomuji, kolik mi je. Jsem unavenější a prožívám krizi středního věku. Děti jsou odrostlé tak, že u nich nemusím být 24 hodin denně, takže mám prostor i na svůj život a říkám si, co bych chtěla ještě dělat a stihnout. Ne vždycky ale na to všechno najdu síly.

Je něco, co byste chtěla ještě dokázat?

Chtěla bych se naučit španělsky, protože do Španělska rádi cestujeme a mám k němu kladný vztah.

Co děláte ve svém volném čase?

Relaxuji u šicího stroje a ručních prací, cvičím, i když jsem to teď dost zanedbávala. Potřebuji se dát dohromady a v tom mi nejvíc vyhovuje jóga. Ale budu chodit i hodně ven. Mám předsevzetí, že budu víc v lese a hrát si s dětmi deskovky, protože nás baví. Taky chci víc cestovat a číst knížky. Od čteček jsem přešla zpátky ke klasickým knihám, kterých mám doma velkou kupu, takže ji chci zmenšit. Uvařím si k tomu kafe a zalezu si do svého koutku. Dvacet minut po mně nikdo nesmí nic chtít.

Jak jste se dostala k šití?

Maminka mi nikdy moc nekupovala nové věci, tak jsem si přešívala staré oblečení a moc mě to bavilo. A abych získala know-how, tak jsem začala chodit na kurz šití, kde jsem se naučila nejen stehy, ale i zacházet s overlockem a střihy. Moc mě to baví, odpočívám u toho a poslouchám k tomu různé podcasty. Další výhodou je, že vytvoříte nějaký hezký kousek, ve kterém můžete být atraktivní.

Nechtěla jste si založit vlastní značku?

Přemýšlela jsem o tom, ale myslím si, že je tady spousta šikovnějších lidí, kteří se tomu plně věnují. Takže takovou ambici, že bych si založila vlastní značku, zatím nemám. Prozatím šiju jen pro sebe, rodinu a kamarády.

Co vám pomáhá zrelaxovat a ponořit se sama do sebe?

Meditovat moc neumím, protože jsem zrychlený a roztěkaný člověk, i když vím, že by mi to rozhodně pomohlo. Co mi ale opravdu pomáhá, je příroda. Miluji les a chůzi. Třeba si dám za cíl, že se jde na jahodové knedlíky.

Máte raději hory, nebo moře?

Hory mě určitě baví víc než moře, čtyřicetistupňová vedra mi nedělají zrovna dobře. Ale hlavně miluji destinace a cestování, kde nepotkávám moc lidi, což se o prázdninách stane opravdu málokde.

Chodí s vámi rády na túry i děti?

Nadšení se mnou sdílejí děti i partner. Je skvělé, že jsem si našla životního parťáka, který to vidí stejně jako já. Máme sen procestovat skotskou divočinu, kromě toho miluji taky Skandinávii. Chtěli bychom si ale sjet i nějaké řeky. Jsem těšící se tvor, takže potřebuji plánovat, abych se měla na co těšit.

Máte už nějaký konkrétní cíl, na který se připravujete?

Určitě chceme podniknout cestu na ostrov Skye ve Skotsku. Oba s přítelem toužíme po Japonsku, ale na něj si musíme ještě počkat, protože by si to nejmladší dítě neužilo a bez ní ještě nikam jet nemůžeme.

Na sociálních sítích jste napsala, že vaše babička oslavila významné jubileum…

Babička slavila devadesátiny. Bohužel už její zdraví a stav jí nedovoluje vše vnímat na sto procent, takže je to trochu hořkosladké. Jsme rádi, že se dožila tak vysokého věku, ale už si žije ve svém vlastním světě a vnitřně si přeje jedinou věc, a to je bezbolestně a v klidu odejít. Donutilo mě to ale se zamyslet nad tím, jestli je důležitější kvantita nebo kvalita života. Uměle prodlužujeme život lidem, kteří už chtějí odejít.

Jaké jste měla léto?

Náročné. Měla jsem ho hodně pracovní, protože jsem hrála na Letní scéně Harfa. Zároveň jsem točila do Déčka s Markem Němcem Spravte to TO! Cestovali jsme hodně po Čechách, ale větší dovolenou stejně většinou plánujeme buď před prázdninami, nebo po nich, když nám to práce dovolí.

Přes prázdniny jste nebyla tolik aktivní na sociálních sítích. Co se dělo?

Snažila jsem se věnovat víc času rodině a sobě, protože jsme řešili i nějaké rodinné záležitosti, které nebyly zrovna příjemné. Život na sociálních sítích je určitě zábavný, ale přece jen to není reálný život. Neznamená to, že se chci od sociálních sítí odstřihnout, ale udělala jsem si takovou pauzu. A doporučuji to i ostatním, protože vám tam určitě nic neuteče.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Štěpánka Bínová
Video se připravuje ...