Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Miss Cool Cat: Lásku sama k sobě získávám nahá před zrcadlem

12. května 2020 | 06:00

Teréziu Bělčákovou znají lidé pod uměleckým jménem Miss Cool Cat. Burleskní umělkyně má druhou rodinu na jevištních prknech Divadla Royal. Show Prague Burlesque působí v České republice již od roku 2007 a těší se čím dál tím větší oblibě. Na tento divadelní žánr se nesmíte dívat skrz prsty, rozhodně se nejedná o prvoplánové svlékání, jak se lidé mylně domnívají. Za burleskním představením se skrývá mnohem, ale mnohem více.

Pojmenování burleska vychází z italského slova burla, jehož překladem je vtip, zesměšňování. A přesně o to jde: o zábavu, která nepodléhá striktní etiketě divadla. Místo toho vás moderátor, straight man, kterého představuje umělec Sonny Vargas, bude bavit satirickým humorem s politickým podtónem a možná i v průběhu představení naruší vaši komfortní zónu. Představí vám také krásné tanečnice, které míjejí na pódiu se svými čísly. Ta oslavují ženské tělo, bourají pomyslné mantinely krásy a dokazují, že každá žena je půvabná v jakémkoliv těle. Stačí si věřit a sebevědomě se prezentovat. Za uměním se ukrývá dechberoucí taneční show za doprovodu sofistikovaných kostýmů, jejichž svlékání je samo o sobě zážitkem. Rafinovanost, elegance, tvrdá dřina, pokora, ale i provokace se ukrývá pod pojmem Prague Burlesque.

Terez, jak se cítí umělec jako ty v současné situaci?

Na jednu stranu je skvělé, že jsme se všichni na chvíli zastavili, tím jsem si uvědomila spoustu věcí. Navenek se snažím působit velmi motivačně, mám pocit, že to dlužím svým fanouškům, a cítím to tak. Pokud se ale máme bavit o té pracovní stránce, řeknu to zcela upřímně, protože to málokdo řekne nahlas a přizná si to. Ze dne na den jsme jako Prague Burlesque přišli o 100 % výdělku, a spadli jsme tak na úplnou nulu. Cítím se hrozně, frustrovaně, žiju v obavách a nejistotě.

Zmínila jsi, že sis uvědomila spoustu věcí...

Po osobní stránce mi to pomohlo v uspořádání myšlenek, najednou jsem měla čas sama na sebe. A tak jsem se rozešla s přítelem (smích). Teď se směju, snažím se myslet pozitivně, jde to ale přes slzy a bolí to. Co se týče pracovní stránky, vymysleli jsme s Prague Burlesque pořad VOX BOX, a tam se nyní kreativně vyžívám a těším se z toho. Nejlepší zjištění bylo ale to, že si nalézám lásku sama k sobě.

Pořad VOX BOX? Můžeš nám objasnit, o co se přesně jedná a jaká je hlavní myšlenka?

Je to on-line pořad, který není závislý na živém publiku, produkt je vhodný pro televizi či sociální média, jako jsou Instagram či Facebook. Tento pořad na pokračování trvá přibližně 5 minut a vychází s intervalem jednou týdně v pátek večer. Je to místo vystoupení, chtěli jsme zůstat v kontaktu s publikem, ale nechtěli jsme se vydat cestou live streamů a live shows. Není to po technické stránce kvalitní a nepřeneseme tam naši přidanou hodnotu. A tak vznikla kouzelná krychle, v níž může kdokoliv z nás vyjádřit upřímné pocity a emoce. Začíná to ansámblem Prague Burlesque, ale můžou se vyjádřit i známé osobnosti.

Známé osobnosti? Takže to nebude jen z prostředí Prague Burlesque?

(Smích) Byla bych ráda, kdyby to mělo přesah i do jiných odvětví. Zatím nemůžu prozradit více. Možná politika, možná náboženství, nechte se překvapit (smích). Napadlo nás to z toho důvodu, že na naše představení chodí mnoho známých osobností. Chceme, aby naši diváci s námi byli, a to doslova.

Podle posledních informací zní nařízení vlády následovně: „Divadla se otevřenou 11. května s kapacitou do 100 lidí, bude možné obsadit jen každou druhou řadu. Hygienická povinnost jako nošení roušek je nezbytná.“ Jak k tomu přistupujete s Divadlem Royal a se svým vystoupením Prague Burlesque? Otevřete, nebo za těchto podmínek není vhodné provozovat vaši show?

Reálně to vidíme tak, že sezonu otevřeme od září s novou premiérou. Divadla jsou otevřená pro 100 lidí, ale i včetně personálu, na což se zapomíná. U nás je to přibližně 30 lidí, tudíž bychom měli hrát pro 70 lidí. To je pro nás ale bohužel nezaplatitelná show. A léto nám v tom také nepomůže. Cizinci tu nebudou a Češi vyjedou na chaty a výlety. Koukáme se na to spíše pesimističtěji, ale hlavně reálně.

Nynější představení Prague Burlesque je Supersonic Women. Budete tohle představení prodlužovat v září, nebo chystáte úplně něco jiného?

Budeme pokračovat v Supersonic Women, protože jsme odehráli pouze půlku sezony. Je to i vzhledem k fanouškům, čímž jim chci velmi poděkovat, že si koupili lístky dopředu, které nevrátili, takže budou mít náhradní termín, a tím pádem show zůstává stejná. Je to ale i z finančních důvodů, nemůžeme si stavět novou show, protože tahle není stále ještě zaplacená. Jedině že ji budeme vylepšovat, chystáme i několik nových rekvizit. Rozhodně se máte na co těšit!

Miss Cool Cat je tvé stage name, alter ego. Jak vznikla tahle přezdívka?

S tehdejším partnerem Davidem Jahnem jsme vymýšleli nějakou zvučnou, údernou a krátkou přezdívku. Šli jsme takhle kolem výlohy s kytarami, která nás zaujala. Davida jakožto hudebníka a já jsem hrála na basovou kytaru. Skrze ni jsme koukali na různé mašinky. Jedna mě ale zaujala, bylo na ní napsáno Cool Cat. A najednou jsem řekla jedno velké wow – to je přesně to, co hledáme. A David vítězoslavně prohlásil: Miss Cool Cat. Bylo to tak spontánní a zábavné (smích).

Jak začíná den takové burleskní tanečnice? Jaký máš rituál?

Každé ráno se snažím mít letový režim na mobilu, je důležité ho mít nastavený hodinu před a hodinu poté, co vstáváš, tak se to snažím dodržovat. Dříve jsem ihned po probuzení odpovídala na e-maily a kontrolovala jsem sociální sítě, což je špatně, byla jsem pak celá rozhozená. Dám si kafíčko, to je to, co po ránu jednoznačně potřebuji (smích). 5 minut věnuji protažení, poté praktikuji Wim Hofovu metodu, která spočívá v otužování a dýchacím cvičení. Rozhodně také nesmějí ráno chybět olejová obličejová masáž, tabletkové vitaminy a teplá voda s citronem. V normálním běhu ale tohle vše nelze praktikovat, chce to mít každý den hodinu ráno čas. Tu nyní mám, ale jak to bude do budoucna...

Podívejte se na fotogalerii Miss Cool Cat! 

A co líčení? Jsi zvyklá na velmi výrazné.

Vždy jsem byla naučená tak, že jsem se líčila neustále. Teď ale nacházím vztah sama k sobě a učím se mít ráda sebe přirozenou. Bohužel nemám perfektní pleť, jsem ekzematik, a tak se o ni musím hodně starat. Dost mi to sráží sebevědomí. Teď jsem se ale opravdu změnila, odvážím se vyjít ven i nenalíčená (smích). To je pro mě opravdu neuvěřitelné.

Jsi před vystoupením nervózní?

Jsem ten největší nervák z Prague Burlesque, naše choreografka Monina by mohla vyprávět (smích)! Především tehdy, když je nějaká premiéra nebo nějaká větší pauza. Já si ale myslím, že pokud tam ta nervozita stále je, tak to znamená, že ti na tom záleží a máš to rád. Což je vlastně hezké.

Slyšela jsem, že jsi při vystoupení začala hořet. Je to pravda?  

Na to se nedá zapomenout.

Jak se to stalo?

Byla to premiéra myslím čtvrté sezony Prague Burlesque v Divadle Royal. Byla jsem nervózní, to bych nebyla já (smích). Neuhlídala jsem ale některé věci. Měla jsem před tímto incidentem latexový oblek, pod kterým se musím namazat speciálním olejem. Jenomže jsem pak šla na druhé číslo a tam jsem vystupovala s ohněm, měla jsem úplně nový trik, kdy si zapálím nohu. A ono to celé chytlo. Hrozně jsem se popálila. Tenkrát jsem tu show odehrála, bylo to dost, jak já říkám, „na pankáče“. Začalo mi to postupně otékat, ale pořád jsem si říkala, že to bude v pořádku. Druhý den ráno jsem se vzbudila a měla jsem to hrozně nateklé. Jela jsem do nemocnice a zjistila jsem, že mám popáleniny 3. stupně. Tehdy mi hrozila transplantace kůže.

Pardon, ale koukám, že na noze nic nemáš...

Sama se divím, jak krásně se to zahojilo, zůstal mi tady červený flek, ale jak sama vidíš, je to schované za tetováním.

Plamínek, jak příznačné!

Ano, přesně tak (smích). Akrobacie ani oheň nejsou podmínkou pro burlesku, ale já chci své vystoupení oživit. Takže nebezpečí k tomu zkrátka patří. Jednou se i stalo, že jsem měla před show zavěšené tři kruhy na akrobatické číslo. Těsně před vstupem na pódium kruhy spadly. Doteď nechápu, jak se to stalo. Byly zřejmě špatně uchycené. Stát se mi to při čísle, možná bych tu už nebyla. Ale to si člověk nesmí připouštět.

Ty mimo jiné zastáváš i roli lektorky burleskních kurzů. Svěřují se ti ženy, proč se účastní tvých kurzů?

Dost často se mi svěřují (smích). Ale i já se konkrétně ptám. Je to úžasné, jak každá přichází z jiného důvodu. Často je to kvůli nízkému sebevědomí.

Jak se ale takové sebevědomí dá zvednout? Co jim radíš?

Nejdůležitější je konfrontace sama se sebou. Můžeš si vlastně i pomoct. Není ostuda si obarvit vlasy, přidělat prsa, odstranit povadlá víčka, pokud chceš. Ne že bych zcela schvalovala plastické operace, ale pokud to žena tak cítí, proč to neudělat, pokud se to nepřehání a není to zdraví škodlivé. Nečekat stále na zázraky a jednat. Já mám také umělá prsa a 6 let jsem řešila, co na to lidi řeknou, i kvůli tomu, že dělám burlesku a prezentuji to tak, že se má žena cítit skvěle ve svém těle, ať je jakékoliv. Ale tohle je moje tělo, takhle jsem se rozhodla. Ale spousta věcí je daných a nezměníš je. Nejlepší terapií je se dívat na sebe do zrcadla nahá a odlíčená a dotýkat se svého těla. Podívat se na celé tělo, a tím myslím na úplně celé (smích). Mnoho žen neví, jak vypadají zespoda (smích). Ale opravdu, pro intimitu a vnímání ženského těla je to velmi důležité. Je také důležité své tělo odměňovat. Nejen ho zatěžovat cvičením, ale i jít do sauny, zajít si na masáž. Schválně, kdy jsi naposledy byla na masáži?

Já? Tak teď jsi mě překvapila. Už to nějakou dobu bude. Myslím, že tak před rokem. Záda mě tedy bolí neustále.  

A to je ono, ženy se musí naučit to, že to není jen o kritice a zátěži, ale i o péči o tělo v tom nejlepším slova smyslu. Odvděčit se. Ale třeba si i přečíst nějakou motivační knihu, to také hodně pomůže se sebevědomím.

Nevidíš se v budoucnu v nějaké jiné roli než jako performerka? Co je tvým dalším cílem?

Mám jeden velký sen. Vlastní boudoir.

Boudoir – co to představuje?

Ten nápad vyplynul vlastně z mých zkušeností, z cestování, dosavadní práce performerky, ale také tehdejší práce v Agent Provocateur. Bavilo mě, když ženy přicházely a já si s nimi vytvořila konexi, poradila jsem jim a pochopila jsem, jaký je to pro ně stres, když někam jdou a jsou bezradné s výběrem spodního prádla. Ne vždy vám v obchodech poradí, a tak jsem se snažila být jim co nejvíce nápomocná. Proto i vzhledem k tomu chci mít komplexní prostor pro ženy, kde by mohly být vedeny kurzy, různé workshopy. Bylo by tam luxusní prádlo, ale i exkluzivní erotické pomůcky, knihy a podobně. Lidé se o tom stydí mluvit, ale myslím, že sexualita je stejně tak přirozená jako jídlo a patří k našemu životu. Zkrátka bych chtěla vytvořit jakýsi „safe place“ a rozvíjet sexualitu společně s láskou k sobě samotné.

Fotogalerii burleskní umělkyně si můžete prohlédnout zde:

Autor: Žaneta Podlahová
Video se připravuje ...