Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Příběh nylonek a punčoch: Od sebevraždy po burlesku. Tipy, jak prodloužit jejich životnost!

15. května 2022 | 05:00

Prádelník každé ženy obsahuje nejedny silonky a možná také nylonky. Jaký je ale mezi nimi rozdíl, jak je správně nosit a udržovat jejich kvalitu? Pojďme se společně podívat na tuhle nezbytnou součást šatníku každé ženy. A to pěkně zblízka!

Vznik nylonu se pojí se silnými depresemi a sebevraždou

Historie punčocháčů sahá až do starověkého Egypta. My se ale vrátíme jen o 85 let zpět. Právě 16. duben 1937 je datum, které odstartovalo převrat v módním průmyslu. O ten se postaral americký génius Wallace Carothers. Chemik, vědec a vynálezce, který se zasloužil o více než 50 patentů.

Tip na video: Jaké punčocháče nosit?

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Adam Balažovic

Pro svého zaměstnavatele DuPont, společnost patřící mezi největší světové koncerny v oblasti chemické výroby, vytvořil umělé vlákno nylon. Svého úspěchu se však už nedožil. Spáchal sebevraždu kyanidem draselným. I přes svou úspěšnou kariéru trpěl silnými depresemi. To v minulosti potvrdil i jeho kolega Julian Werner Hill, který na něho ve stáří vzpomínal a sdělil, že o svých pracovních kvalitách neustále pochyboval. „Měl své vzestupy a pády, ty se ale stále zhoršovaly,“ popsal deníku Los Angeles Times. Deprese a smrt jeho sestry stály za jeho otravou.

Možná zrovna přemýšlíte, jak vůbec název tohoto objevu chemického génia vznikl. Teorie jsou různé. Jednou z nejčastějších je zkratka z počátečních písmen měst New York, London, další se přiklání k akronymu „Now You’ve Lost, Old Nipponese!“ znamenajícímu v překladu: „Jsi teď v koncích, staré Japonsko.“ Tato verze pojednává o tehdejší válce mezi Japonskem a USA.  

Klíčový rok 1940

V roce 1940 se objevily první nylonky neboli nylonové punčochy. 15. května, jakožto v oficiální den nylonek Nylon Day, byly prodány 4 miliony párů těchto hnědých punčošek. Prodaly se za pouhé 3 hodiny. Tehdejší prodejní cena byla 1,15 amerického dolaru, v přepočtu dnešních 27 Kč. Rychle se pak rozšířily do celého světa, a staly se tak módním hitem.

Rozdíly mezi nylonkou, silonkou, punčoškou a punčocháči: pojďme si v tom udělat jasno!

Nylonové punčošky, dvě oddělené nohavičky, se vyráběly v barvě pleti s černým švem na zadních částech nohou. Tento pověstný šev nebyl okrasným prvkem, ale vznikl při výrobě. Pletací stroj musel zkrátka sešít punčochy k sobě, až postupem času se technologie zlepšila a punčochy byly bezešvé. Paradoxně dnes je zadní svislá čára na punčochách opět velmi vyhledávaná, jelikož krásně kopíruje linii nohou a je zkrátka zatraceně sexy!

Punčochy byly tvarované, a tak si žena musela najít přesně svou velikost. Nylonka není totiž tak pružná jako dnešní silonka, za jejímž vznikem v 50. letech stál český vynálezce Otto Wichterle. Vlákno je silnější, tudíž i odolnější proti zatrhnutí oproti silonce, na omak je jemné jako hedvábí, které se dříve používalo pro jejich výrobu.

Pravé nylonové punčošky se zcela odlišují od silonových punčocháčů neboli punčochových kalhot. Ty oblékáme jako kalhoty, sahají až na břicho. V syntetickém materiálu se po celém dni zapaříte a některým ženám způsobují problémy v intimních partiích. Punčošky z kvalitního nylonu se připevňují podvazkovým pásem, který by měl mít minimálně 6 kovových velvetů (sponek). Tím punčošky drží a nedopustíte se žádného faux-pas, že by se vám srolovaly dolů, a zároveň vám pod sukní či šaty proudí celý den čerstvý vzduch.

Tipy od burleskních tanečnic:

  1. Kvalitní nylonky seženete v obchodě Secrets in Lace. Naleznete tu spoustu krásných kousků, ale také edici Dita Von Teese Collection. Nejzářivější ikona burlesky se spojila s touto značkou, a vznikly tak punčochy vyráběné podle přísných pravidel.
  2. Nejprve si oblečte podvazkový pás. Ten umístěte do pasu, ne na boky. To je jedna z nejčastějších ženských chyb! Poté opatrně natáhněte punčochy a zacvakněte je do kovových sponek. Přes podvazkový pás si poté oblékněte kalhotky. Ve filmech či na molech to vidíte, dámy, špatně. Tam podvazkový pás plní pouze funkci estetickou, nikoliv praktickou na celý den.
  3. Pokud chcete, aby vám punčochy vydržely déle, tak je před prvním použitím namočte do vody, strčte v igelitovém pytlíku přes noc do mrazáku a poté nechte rozmrznout.

Podívejte se s námi zpět do historie! Tyhle fotografie vás zaujmou:

Autor: Žaneta Podlahová