Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Marta Jandová: Maruška s námi od dvou let spí v posteli, ale už chodí do školky

Video se připravuje ...
VIDEO: Adam Balažovič/BPŽ
21. září 2017 | 06:00

Zpěvačka Marta Jandová (43) pokřtila knihu pro děti, kterou napsala její kamarádka herečka Markéta Hrubešová (45). Nadšeně vyprávěla, jak si užila prázdniny s dcerou Maruškou (4), přestože je potkaly vši a zlomená noha.

Markéta Hrubešová křtí svou první dětskou knihu a vy jdete za kmotru. Jak k tomu došlo?
S Markétkou se známe už hodně dlouhou dobu, kamarádila se totiž s mým bráškou. Ten před šestnácti lety odešel, my jsme byli sedm let od sebe a já od dob, kdy jsem vyrostla z puberty, ráda potkávám lidi, kteří mého brášku znali, a vyptávám se jich na to, jaký byl. Před rokem jsem se s Markétou potkala a ona mi o něm řekla spoustu hezkých věcí, od té doby se vídáme častěji. Jelikož jsem maminka a Markéta zná mou Marušku a ví, jak máme rády knížky, požádala mě, zda bych se nestala kmotrou její knihy. Díky bráchovi už tak máme skoro rodinnou historii.

Jak často s Maruškou čtete?
Každý večer. Dokonce jsem začala přemýšlet nad tím, že bych začala dělat audioknihy na svůj Facebook nebo tak, protože mě to moc baví a Marušku taky. Tahle kniha má ještě recepty a to je super, protože Maruška miluje vaření a musí mi pořád pomáhat. Trochu se bojím, když chce krájet, přece jen s tím nožem ještě tolik neumí, ale já jí asistuju. Stejně tak, jako když včera dělala tatínkovi vajíčka. 

Prohlédněte si, jak šel čas s Martou Jandovou

Která kniha ji nejvíc baví?
Teď čteme knížku o asistenčním jednorožci a ta ji moc baví. My čteme pořád něco, já a manžel jsme blázni do knih a neustále nějaké kupujeme. Donedávna měla nejoblíbenějšího Ferdu Mravence a teď jede v audioknihách. Takže každý večer máme tři večerníčky na pokračování. Jeden smí v televizi, nejraději má Maxipsa Fíka, protože jí ho od malička nutím. Já jsem ho milovala, umím první tři díly nazpaměť. Pak se přesuneme do postýlky a tam čteme.

Máme super knihu o kontinentech a učíme se všechno o lidech, zvířatech a vůbec. Můj sen je Island, Maruška chce do Austrálie, hlavně kvůli klokanům. Poslední fáze je, že se zhasne a rozsvítíme jenom lampičku ve tvaru pejska a posloucháme audioknihu. Už rok jednu a tu samou a nemůžu ji přemluvit na žádnou jinou. Jsou to Pohádky o štěňátku a namluvila je Libuška Šafránková.

Když jí vybíráte knihy, vybíráte podle toho, co bude bavit i vás?
No jasně. U audioknih musím vybírat podle hlasu. Některé se jí nelíbí. Třeba Eduard Cupák, který mě baví, jí není tak příjemný jako Libuška Šafránková. Ona mluví osm zvířátek a každé je úplně jiné. Audioknihy jsou super, u toho usne dokonale. Já pak ještě kolikrát ležím a poslouchám to do konce.

Podívejte se na video, kde Marta Jandová mluví o svém manželovi:

Video se připravuje ...
Marta Jandová: Někdy se na manžela i trošku zlobím, jak je dobrej • VIDEO: Jan Búda

Jaký byl návrat po prázdninách do školky?
První den byl trochu smutný. Probudila se a posadila se na posteli – spí mezi námi, ale jen dva roky, do dvou let byla v postýlce vedle nás – a říká: „Dneska nejdu do školky. Mně se po tobě bude stýskat a po tobě taky, tatínku." Trošku plakala, slzičky byly. Minulý rok jsem pro ni chodila v půl jedné po obědě, zatímco ostatní tam byli do tří do pěti, ona šla takhle brzy. Letos jsem jí vysvětlila, že tam bude do tří, protože musím pracovat. První den tedy nechtěla, ale druhý den už mi sama řekla, že bude ve školce odpočívat a pak si ještě s kamarády bude hrát na zahradě, než pro ni přijdu.

Chodí na nějaké kroužky?
Ano, začaly jí kroužky a ze všech je úplně nadšená. Pokračujeme v tanečkách a plavání, přidali jsme lezení, protože ona je horolezec od malička. Už lezla předtím, ale vždycky jenom s námi, tak jsem chtěla, aby se zdokonalila ještě v nějakém kroužku. Nevěřím vlastním očím, jak hrozně maká. Na plavání jí přibyl i učitel a kvůli němu dělala všechno. Koukala jsem, jak když v jejích čtyřech letech přijde chlap a řekne jí  "lehni si na záda, kopej nohama a plav", tak ona to udělá, plave – a klidně půl hodiny.

Jaké byly prázdniny?
Bylo to trochu napínavé, má zlomená noha a ani vši nás neobešly. Bylo to poprvé v mém dospělém životě, kdy jsem se setkala s paní Vší, a nebylo to moc příjemné. Takže přestože jsem se na to těšila, tak jsem docela ráda, že je to za námi, a teď se těším zase na ten běžný koloběh. Obnovila jsem si lítačku a jezdíme spolu tramvají. Teď měla svátek minulý týden, tak jsem ji vzala do obchodu, aby si vybrala dárek, tak chtěla „napusovač“, jak říká věcem na rty, a jít na kafíčko. Dostala mléčnou pěnu s kytičkou a byla šťastná.

Video se připravuje ...