Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Františka Čížková vs. Andrea Verešová: Kritička a oběť

Františce se líbí, že Andrea coby Slovenka projevuje city lépe než studenější Češky
20. srpna 2015 | 06:00

Zbožňovaná i nenáviděná módní kritička a publicistka Františka Čížková, která je vzorem pro mnohé další autory módní policie, na jedné straně. Na té druhé modelka Andrea Verešová, která to od Františky párkrát krutě slízla. Přesto na ni nezanevřela. Naopak se poučila. Důkazem je i tento rozhovor.

Františka Čížková i Andrea Verešová na nabídku duálního interview kývly, i když žádná z nich neměla čas. Obě odjížděly na dovolenou. Měla jsem na povídání s nimi pouhou hodinu. Sešly jsme se v ateliéru před příchodem fotografa, vizážistky a stylisty. 

OK: Františko, rovnou otevřu palčivé téma. Nadržujete někomu?

F:Tuto otázku dostávám neustále. Především v souvislosti s Darou Rolins či Simonou Krainovou, které mě mnohdy nazývají mámou. A já v rádiu i televizi odpovídám, že striktně odděluji soukromí od profese módní kritičky. Jako máma jsem na tři vlastní syny i takzvané adoptivní děti mnohem víc přísná. Nyní jistě ke dvěma zmiňovaným dámám přibude i Andrea.

A: Opravdu mají lidi pocit, že jim – nám – nadržuješ?

F: To si piš. Zejména ti, kdo vás nesnášejí. Obě přece víme, že popularita je mince o dvou stranách. Na líci adorace, na rubu s nenávistí hraničící averze.

OK: Skutečně soukromé city nehrají ve vašem hodnocení roli, Františko?

F: Odpovím oklikou. Každý z nás se někdy stylisticky sekne. Pokud se to stane Daře, Simoně, Andree a jiným mně blízkým celebritám, tak je do svodky tzv. módní policie nedám. V tom tkví má protekce, která není vlastně zapotřebí, protože tyhle ženské příliš chyb nedělají. A pokud šéfredaktor požádá o jejich hodnocení, tak jej samozřejmě kdykoli bez jakéhokoli nadržování natvrdo udělám. Ony to vědí a respektují mou profesi módní kritičky. Jasně že je možné výhrady k jejich kreacím nejspíš zamrzí. Stejně bych reagovala i já. Síla našeho vztahu tkví jinde. Netýká se showbyznysu, módy a exteriéru.

Video se připravuje ...
Andreu Verešovou jsme zastihli při zkrášlování. Kolik si letos přivezla šatů? Budete zírat! • VIDEO: Luboš Procházka, Matěj Smlsal

OK: Vzpomenete si, dámy, na vaše první setkání?

A: Znala jsem Františku z časopisů. Pamatuji si na její interview, fashion story v Playboy a hlavně ve Story. Osobně jsme se setkaly na nějaké společenské akci v pražském Obecním domě. Mluvily jsme o práci, showbyznysu i módě a bylo to velmi lidské povídání, které mě nadchlo. Žádné formální fráze, které si při takových akcích často vyměňujete. Už tenkrát mě Františka okouzlila.

 

Celý rozhovor a další zajímavé texty najdete v aktuálním vydání časopisu OK! Magazine

Autor: OK! magazín

Video se připravuje ...