Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Majitel středověké krčmy: Hospodu řídím z pralesa a potápím se se žraloky

Majitel středověké krčmy propadl žralokům a cestování
11. července 2015 | 06:00

Místo toho, aby se připravoval na státnice, založil cestovku. Jako chalupu si koupil barokní zámeček a své zákazníky naučil platit za urážky. Pavel Ondráček má odvahu i ono pověstné štěstí.

Dnes je ze zámeckého areálu v Dětenicích dobře prosperující podnik, který jeho majitel Pavel Ondráček občas řídí z cest do deštného pralesa nebo z tropického ostrova, kde se potápí s ohroženými druhy žraloků.

Ta historka o chalupě je pravdivá?

Není, říkám to jen jako vtip. Ve skutečnosti to byla zajímavá investiční příležitost. Komunisté totiž většinu zámků zničili a ty se pak po revoluci daly koupit za výrazně nižší cenu, než by měly mít. Zámek má historii, zatímco když si postavíte něco na zelené louce, tak si k tomu historii nikdy nedokoupíte.

Byla to pro vás i otázka společenské prestiže?

Tak to neberu. Mám ho prostě rád, líbí se mi, jak vypadá a jakou má historii.

Ani jako lákadlo na ženy nezafungoval?

Myslíte ty takzvané zlatokopky? Musím si vybrat takovou, které o to nejde. Mám přítelkyni, která se mnou hodně cestuje, a pro holku to mnohdy není vůbec žádná sranda. Na poslední výpravě jsme byli na řece Curaray v Ekvádoru. Moje přítelkyně je hezká blondýnka, ale na hranicích Peru a Ekvádoru jsem z ní musel udělat ošklivku, protože hranice střeží vojáci a nikdy nevíte, jak zareagují. Spali jsme ve stanu na kraji džungle, hygiena šílená, všude spousta hmyzu a hadů včetně obrovských anakond. Chytala se mnou i arapaimy a všechno ustála. Je prostě holka do nepohody.

To se o ni v takových podmínkách nebojíte?

Bojím se o nás oba. Nedávno jsme se potápěli se žraloky stříbrnocípými, jejichž agresivitu popsal už Cousteau. Jeden z nich byl velký přes tři metry a dělal před námi tanečky. Z knížek vím, že když žralok dá ploutve do určité polohy, tak varuje. Dominika začala být nervózní, což zvíře okamžitě vycítí, a začne mít zájem, ale zvládli jsme to. Začali jsme pomalu ustupovat a žralok za chvíli odplaval.

Jíte maso?

Jím a jím i ryby, ale není ryba jako ryba. Třeba žraloka bych nejedl, protože za prvé není chuťově dobrý a za druhé je ohrožený.

Máte nějakou vysněnou zemi, kam jste ještě neměl příležitost se podívat?

Je mnohem víc míst, která jsem neviděl, než těch, kde už jsem byl. Přesto žádné konkrétní, po kterém bych prahnul, nemám. Dál se chci potápět, ještě mi chybí na seznamu žraloků, se kterými jsem se pod vodou nepotkal, žralok tygří a velký bílý. S velkým bílým bych se chtěl potápět bez klece, ale to je nezákonné. Dál chci taky jezdit na dobrodružné výpravy a podívat se třeba k nějakým etnikům, která jsou dosud civilizací nedotčená. 

Pokračování rozhovoru a další články najdete v aktuálním čísle časopisu OK! Magazine, které je právě na stáncích.

...
Autor: Petr Jandera, OK! Magazín

Video se připravuje ...