Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Helena Houdová: Děti i manžel musí jíst jen rostliny, přes to nejede vlak

Bývalá modelka Helena Houdová, nyní vyznavačka vitariánství
2. května 2015 | 06:00

Bývala úspěšnou modelkou, založila charitativní organizaci a procestovala svět. Opravdového uspokojení ale Helena Houdová dosáhla až teď, když to všechno opustila. Prozradila nám, proč se stala vitariánkou a začala léčit lidi jídlem.

Heleno, byla jste vegetariánkou, vegankou a teď jste vitariánkou. Jak jste se dostala až k syrové stravě?

Myslím, že moje cesta byla přirozená. Vegetariánkou jsem byla hlavně proto, že jsem nechtěla mít podíl na způsobu, jakým člověk zachází se zvířaty. Nechtěla jsem být důvodem utrpení jiných bytostí. Pak mě začal zajímat vliv živočišné stravy na naše zdraví obecně, a přišlo veganství. Před dvěma lety se pro mě jasnou volbou stala živá strava (raw food neboli tepelně neupravované, tedy živé jídlo, pozn. red.), která to vše posouvá ještě na další úroveň.

Jak teď konkrétně vypadá váš jídelníček?

Ráno si nejraději dávám smoothie z mandlového mléka, které si dělám sama. Pro chuť přidávám borůvky, kokos, papayu nebo to, co je po ruce. Když cítím, že mi chybí vitamin B12, přidávám ještě rostlinnou bílkovinu. K obědu si obvykle dám salát z výhonků slunečnice nebo hrášku, které mají přibližně stejně bílkovin jako maso, a navíc jsou čisté a lehce stravitelné. K nim přidávám špenát a rukolu a salát kale. Protože miluji avokádo, nesmí denně chybět v mém jídelníčku. Odpoledne pak dělám juice z půl kila výhonků, okurek a celeru, do kterého občas dám zázvor a citron. Dětem tam přidávám organická jablka. No a k večeři si dáme těstoviny z quinoy nebo to, co si děti vymyslí. Třeba raw pizzu, burgery nebo tacos.

Na syrovou stravu jste tedy navykla i děti a manžela?

Ano, celá rodina jíme rostlinnou stravu. Přes to nejede vlak.

Promítá se vitariánský způsob stravy do vašeho života i jinak než tím, co máte na talíři?

Moje stravování je hodně vidět na mém těle. Nikdy jsem neměla zdravější a krásnější pleť a vlasy, než když jsem byla půl roku z 80 procent na syrové stravě. V ten okamžik jsem nepotřebovala žádnou kosmetiku, tedy kromě řasenky. Snažím se žít vědomý život, což znamená, že si uvědomuji, že cokoli udělám, ovlivňuje všechno a všechny, tedy i celou planetu. Proto používám přírodní a organické produkty. Místo kupovaných výrobků, které jsou většinou plné chemikálií, používám třeba na čištění ocet a citron.

Skrze stravu neléčíte jen samu sebe. Studovala jste léčivé účinky potravin a zabýváte se léčbou nemocných. Jak taková terapie jídlem probíhá?

Nejdůležitější je úmysl a myšlenka „Ano, vyléčím se“. Člověk si musí uvědomit, že je zodpovědný za svůj život, že není obětí toho, co mu kdy kdo v minulosti udělal, že není ani obětí nemoci. Nemoc není nepřítel, jen přichází v okamžiku, kdy už duše vyčerpala všechny možnosti, jak k nám mluvit, protože my ji neslyšíme. Celá myšlenka raw food stojí na tom, že tělo udělá maximum pro to, aby se samo vyléčilo. Naše tělo přeci nechce umřít. Tím, že mu dáváme živou stravu, dáváme mu i život. Pokud jíme mrtvé jídlo, dáváme mu smrt. Místo potlačování symptomů léky raw strava podporuje a posiluje imunitní systém. Dodává organismu živiny a vitaminy, které by se vařením ztratily. Imunitní systém má potom sílu bojovat proti virům a bakteriím, protože nemusí svádět boj ještě s chemikáliemi a různými éčky či posilovači chutí a podobně. Respektujte se a mějte rádi své tělo. Tak překonáte v životě všechno.

Celý rozhovor naleznete v květnovém vydání OK! Magazine.

...
Autor: OK! magazín

Video se připravuje ...