Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Na předvánoční nákupy za hranice! Zn: Levně a výhodně!

Zajeďte si pro nejlevnější vánoční dárky do ciziny. Ušetříte spoustu peněz!
12. prosince 2009 | 05:00

Doma je sice nakupování pohodlnější, ale neprohloupí ten, kdo si pro elektroniku, drahou drogerii, spotřebiče nebo značkové zboží udělá výlet přes hranice k našim sousedům.

Připravili velké srovnání cen u nás a na Slovensku, v Rakousku, Německu, Polsku a Maďarsku. Na vánočních dárcích tak můžete ušetřit stokoruny nebo i tisíce. Poradíme vám, kde seženete zboží za ty nejnižší ceny.

Co se vyplatí nakupovat v cizině?

V každém z okolních států se vyplatí kupovat něco jiného. Ovšem s výjimkou Slovenska, kde se po přechodu na euro všechny ceny zvedly a pro nás je zboží drahé.

Pro elektroniku a oblečení do Polska
Většinou se má za to, že nejlevnější elektroniku a značkové zboží nakoupíte v Německu. V průzkumu Blesku se ale na prvním místě s nejnižšími cenami elektroniky a spotřebičů umístilo Polsko. Např. herní konzoli X-BOX 360 Pro Edition 60 GB v Polsku seženete za 5355 Kč, v Německu byste za ni dali téměř o dvě tisícovky více a v Česku si připlatíte asi 1300 korun.

Pokud netrváte na značkovém oblečení, vyplatí se zajet do některé z polských tržnic, např. v Kudowě Zdróji, která je kousek od českého Náchoda. Oblíbenou oblastí českých nákupů jsou také polské Katovice. Za málo peněz si přivezete hromady levného oblečení. Ovšem musíte počítat s tím, že za levné ceny nekoupíte špičkovou kvalitu.

Autor: SHUTTERSTOCK.COM

Pro sportovní potřeby a oblečení do Maďarska
Ve velkém srovnání Blesku vyšlo nejlépe v cenách v tomto sortimentu Maďarsko. Např. sjezdové lyže Fischer tu koupíte jen za 5376 korun, tedy o asi o 1300 Kč méně než v Česku.

Pro drogerii a luxus do Německa

Luxusní a drahé oblečení se vyplatí nakupovat v povánočních slevách v Německu, kde jsou velké akce a můžete při nich ušetřit až tisíce. S drahými investicemi např. do značkového obleku, počkejte až po svátcích a zajeďte k našim německým sousedům. Stejně tak to platí u drahých bot.
Letos přistoupila řada obchodních řetězců na zatím nevídané předvánoční slevy.

Na bezkonkurenční ceny drogerie narazíte jen v Německu. Tam se přes hranice vyplatí zajet pro prášky na praní i pro parfémy. Např. na antiperspirantu značky Adidas tu ušetříte více než polovinu peněz, v Německu ho koupíte jen za 65 korun, u nás bohužel za 142 Kč.
Asi dva kilometry od městečka Železná Ruda, můžete jen přejet za hranice a výhodně nakoupit. Hned za přechod v Železné Rudě míří na nákupy do Německa nejvíce Čechů.

Jídlo a hračky raději v Česku
Potraviny a hračky je stále výhodnější nakupovat doma. Při průzkumu v okolních státech se žádné vyšší rozdíly mezi cenami u těchto druhů zboží neukázaly.

 


Kolik vás bude stát doprava a jak dlouho pojedete?

Polsko
Ostrava – Katovice: 97 km
Cena za benzin ( spotřeba 7l/100 km): 400 Kč
Doba jízdy na místo: 1 hodina 30 minut

Německo
Liberec – Budyšín: 74 km
Cena za benzin (spotřeba 7l/100 km): 293 Kč
Doba jízdy na místo: 1 hodina a 15 minut

Liberec – Žitava: 27 km
Cena za benzin (spotřeba 7l/100 km): 107 Kč
Doba jízdy na místo: 30 minut

Praha – Žitava: 133 km
Cena za benzin (spotřeba 7l/100 km): 528 Kč
Doba jízdy na místo: 1 hodina 30 minut

České Budějovice – Pasov: 145 km
Cena za benzin (spotřeba 7l/100 km): 574 Kč
Doba jízdy na místo: 2 hodiny 30 minut

Rakousko
Brno – Vídeň: 148 km
Cena za benzin (spotřeba 7 l/100 km): 586 Kč
Doba jízdy na místo: 2 hodiny


Výhodně nakupovat se dá nejen u našich bezprostředních sousedů, ale doslova tisíce se dají ušetřit na drahém zboží luxusních značek ve Spojených státech. „Bohatší Češi zjistili, že se jim vyplatí zaletět si na pár dnů do USA, letenka se jim totiž vrátí v podobě ušetřených výdajů za nakoupené věci,“ řekl Blesku mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura. „V USA se totiž ceny luxusního zboží v eurech zhruba rovnají těm v dolarech, takže Češi ušetří asi třetinu peněz,“ doplnil Okamura. Letenka do New Yorku podle něj stojí od 10 do 12 tisíc.

Autor: SHUTTERSTOCK.COM

1 USD = 17,40 Kč
1 euro = 25,80 Kč


Jde to i přes internet
Zboží ze Spojených států můžete také nakupovat prostřednictvím internetu. Za drahé foťáky, kamery a další elektroniku zaplatíte po objednání z USA o několik tisícovek míň. A to už se vyplatí! Problém ale nástává s reklamací, tu pak urgujete jen maily, nebo poštou a nápravy se jen těžko dovoláte.

 

Autor: sim