Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

10 tipů, jak před svátky uklidit a nezbláznit se

12. prosince 2009 | 05:00

Říkáte si každý rok, že letos žádný velký úklid? My také, jenže nakonec nás představa čistého a voňavého bytu přinutí vyhrnout si rukávy, napustit kbelík a vrhnout se do práce.

Autor: 

Každá má své fígle a vychytávky, ke kterým jsme se za roky vánočního gruntování dopracovaly. Přinášíme vám naše žhavé tipy, jež za vás sice neuklidí, ale zkrátí nebo zpříjemní dobu, kterou budete muset úklidu věnovat.

1. Udělejte si časový plán

Spoustu času strávíte pobíháním po obchodem, nákupem dárků, pečením cukroví a přípravou vánočních lahůdek. Jak naplánovat vánoční úklid a nezbláznit se? Spočítejte si, kolik hodin jste ochotná a schopná gruntování obětovat, a podle toho si úklid rozvrhněte do několika dnů. Jednu sobotu kuchyň, druhou obývák. Jste přece realistka a víte, že den má jen 24 hodin a uklízet po nocích se nedá.

Autor: PROFIMEDIA.CZ

2. Nedělejte zbytečnosti
Také jste jednoduchým výpočtem zjistila, že vám na úklid zbývají maximálně tři dny z adventu tak jako mně? Přizpůsobte tomu svůj plán. Buď se vzdáte nákupu, procházky s dětmi nebo vypustíte některé detaily. Záleží na tom, co je pro vás důležitější. Určitě musíte vyleštit každou skleničku z kredence? Ideální je během úklidu zredukovat množství věcí ve skříních i nezbytností na polici. Bude se vám tak lépe uklízet a možná zbude čas na vánoční naladění při romantickém filmu.

3. Zpříjemněte si to
Každá z nás má seznam domácích prací, které ji vysloveně baví, a těch, ke kterým přistupuje až po dlouhém vnitřním přesvědčování a s velkým sebezapřením. Pokud se chystáte pokořit ty druhé, vymyslete si triky, které vám je zpříjemní. Někomu udělá radost, když si při úklidu otevře oblíbené červené víno, mně pomáhá hlasitá hudba. Navíc se celou dobu snažím představit si, jak bude po mém výkonu byt krásně voňavý a nablýskaný. Při velkém úklidu trvám na tom, že se mi nikdo nesmí plést pod nohama, nebo mi naopak někdo musí pomáhat.

Autor: Philips

4. Spalte kalorie
Možná to vypadá, že úklid je tak trochu ztracený čas, který jste mohla strávit procházkou, plaváním nebo v posilovně. Ale během něj se vaše tělo skvěle protáhne, a ještě spálí spoustu kalorií. Povlečením polštářů a peřin 38, úklidem stolu a utřením prachu 42, vyluxováním koberce 194, přerovnáním nábytku až 720 kalorií a přebráním a vyhozením nepotřebných věcí až 107 kalorií. Znamená to, že během dvou až tří hodin, které úklidu obětujete, se zbaví vaše tělo víc než tisícovky kalorií, a to se před obdobím smažených řízků a salátů určitě hodí, ne?

5. Nechte práci na profesionálech
Zjistila jste, že v časovém rozvrhu nemáte ani malou skulinku, že za ta léta úklid opravu nesnášíte, i kdybyste u něj mohla usrkávat pravé šampaňské, a kalorie spálíte raději na tenisovém kurtu? Pak se poohlédněte po úklidové firmě, která vám připraví první předvánoční dárek v podobě vycíděného bytu. Zjistíte, že tato služba není tak drahá, jak by se na první pohled mohlo zdát, a profesionálové umějí uklidit opravdu dokonale.

Autor: PROFIMEDIA.CZ

O své praktické zkušenosti se s vámi podělily i redaktorky časopisu Blesk pro ženy.

Majka Vinická, redaktorka

6. Rozdělte se o práci
Když jsem před rokem začala dojíždět do práce, vymýšlela jsem nejrůznější metody, jak zvládnout chod domácnosti se třemi dětmi. Některé se osvědčily, jiné zapadly v zapomnění. Ten nejskvělejší byl zapojit do úklidu děti. Svolala jsem všechny na „pracovní sobotu“, kdy si každý člen naší domácnosti mohl vybrat místnost, kterou podle svých možností co nejlépe uklidí. Všem jsem vysvětlila, co by měl úklid zahrnovat a jak by pokoj, který mi na konci odevzdají, měl zářit čistotou. Neříkám, že bylo všechno na sto procent, ale ubylo mi neuvěřitelné množství práce, děti měly pocit, že jsou skvělé (a také byly), a já po nich jen doladila detaily, které postřehne jen cvičené ženské oko.

 

Můj tip: Nesnáším mytí oken, ale babička Bláhová z naší vesnice mě naučila používat švédskou utěrku, se kterou stačí okna přetřít jedním tahem vlažnou vodou. Je to jediný způsob, jak se mi daří vyhnout šmouhám.

Ladislava Protivanská, redaktorka

7. Skvělá zábava
Nestydím se za to, že mě uklízení svým způsobem baví. Nemám na mysli gruntování po malířích a odsouvání skříní a sporáků ani netrpím psychózou, která vede k extrému známému z anekdoty o manželovi, jemuž žena ustlala postel dříve, než se v noci vrátil z toalety. Ale ten průběžný udržovací úklid, kdy hodinu „řádím“ po bytě s hadrem, smetákem a vysavačem, považuji spíš za aktivní odpočinek. Vyčistím si hlavu, rozhýbu tělo ztuhlé sezením u počítače, a hlavně mám radost, jak je moje práce očividná. Sama doma jsem jen výjimečně, jsou to vzácné chvíle, které je hřích prouklízet. Ale právě tehdy mi to jde nejlíp od ruky. Ale na obranu ostatních členů rodiny musím říct, že přestože jsou to samí chlapi, uklízejí si po sobě sami, takže mi to hodně usnadňují.

Můj tip: Nedávno jsem investovala do kvalitního mopu. Vytírání podlahy už nemá nic společného s tělocvikem a je hotové raz dva. Jsou věci, o kterých si říkáme, že jsme je měly mít dřív, a tohle je jedna z nich.

Autor: scom

Milada Fialová, redaktorka

8. Úklid s pohádkou
Na předvánoční úklid mamka nakoupí ještě navíc čisticí ubrousky na všechny možné materiály (dřevo, nerez), protože jí pak připadá, že je všechno jaksi „čistší, lesklejší a voňavější“.

 

Můj tip: Už několik let máme tradici, že si během velkého úklidu zapalujeme vonné tyčinky a pouštíme si pohádky, většinou Tři oříšky pro Popelku nebo Mrazíka. Ty nám totiž dokážou navodit tu pravou vánoční atmosféru. Zkuste to také.

Alena Dušková, redaktorka

9. Trochu, ale často
Dobrovolně se přiznávám, že mezi milovnice uklízení nepatřím. Pár pohozených svršků mě z rovnováhy určitě nevyhodí, ale jsou místa, kde i já vyžaduji striktní pořádek. A to sice v koupelně, na toaletě a v kuchyni. Myslím, že se svým postupem při uklízení se nevymykám většině z vás. Co se ale snažím opravdu dodržovat, je alespoň hodina úklidu denně. Pak mi ani vánoční gruntování nepřeroste přes hlavu.

Můj tip: Protože mám v bytě i svého psího mazlíčka, nejvíce pozornosti soustředím na podlahy. Abych si ušetřila práci při vytírání, nejprve celý byt důkladně vyluxuji. Předem si tak odstraním prach a chlupy a pak už jen podlahu jednoduše setřu mopem. Velkou pomocnicí při úklidu je pro mě i švédská utěrka, se kterou stírám prach i myji okna.

Autor: scom

Olga Poucheová, redaktorka

10. Jde to po chvilkách
I když to dlouho nevypadalo, zdědila jsem vztah k úklidu po mamince. Není to pro mě sice ten nejlépe strávený čas, nicméně v čistém a uklizeném bytě se cítím lépe a uklízení mi nečiní problém. Chození s hadrem a prachovkou je pro mě navíc nenáročný a příjemný pohyb. V poslední době mám velmi málo času, a tak se těším, že na Vánoce pořádně vygruntuji.

 

Můj tip: Když nestíhám, uklízím po chvilkách. Ráno třeba stihnu vydrhnout toaletu, večer při zprávách vysaju koberec. Víc nic. Někdy stihnu vyleštit zrcadla, jindy rychle setřít prach z nábytku. Nikdy mi to nezabere víc než čtvrt hodinky a daří se mi v letu ostatních povinností aspoň částečně docílit pořádku.

Autor: Majka Vinická