Věneček o menším průměru můžete proměnit v půvabný svícen. Přizdobte ho krušpánkem známým také pod označením buxus.
Sytá barva pomerančové kůry se odráží na lůžku z borových šišek.
Z pomerančové kůry vykrájejte hvězdičky a navlékněte je na provázek z lýka. Rozhlédněte se kolem, co všechno můžete ozdobit. My jsme zkrášlily obyčejnou láhev, ale hodí se i na vánoční balíčky.
Vrkoče neboli copy můžete upéct ze stejného těsta jako vánočku, abyste si na nich mohla i pochutnat. Jinou možností je těsto vizovické, ale drobí se a špejle se do něj zapichují obtížněji.
Rozpis na těsto:
- 1,5 kg polohrubé mouky
- 250 g rostlinného tuku
- 460 ml mléka
- 300 g cukru krupice
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 4 vejce
- lžičku soli
- 1 kostku droždí
- lžičku sušené citronové kůry
- 4 lžíce rumu
Droždí rozdrobte do vlažného mléka s trochou cukru. Počkejte, až vzejde kvásek. Mouku vsypejte do mísy, přidejte zbylý cukr, sůl, vejce, rum, vlijte kvásek a rozpuštěný tuk. Těsto prohněťte, nechte alespoň hodinu vykynout. Pak je vyklopte na vál a rozdělte na tři bochánky od nejmenšího po největší. Každý pak na dva kusy, které rozválejte na válečky. A vždy ze dvou vytvoře dělejte kroucený váleček, který spojte v kruh. Těsto potřete vejcem a upečte dozlatova.
Postup:
Špejle zkraťte na odpovídající velikost a na obou koncích seřízněte do špičky. Navlékněte na ně kostičky zaschlé pomerančové kůry.
Upečené věnce pocukrujte a spojte je pomocí špejlí.