Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jak se obléknout na ples: Triky pro dámy větších velikostí, malé postavy i zralé ženy

Video se připravuje ...
Jak se obléknout na ples: Tipy pro atypické postavy
VIDEO: Videoredakce ženských titulů
17. února 2024 | 06:00

Plesová sezona je v plném proudu, a my vám tak při této příležitosti přinášíme stylistické triky, jak opticky prodloužit siluetu či jak dodat do tváře mladistvější vzhled. Na co se tedy zaměřit, a na co si naopak dát pozor, nám objasnila renomovaná designérka Dominika Sedláčková.

Již dnes večer vypukne jeden z nejhonosnějších bálů sezony: Česko-Slovenský ples, který slaví jubilejní 10. ročník. Při této příležitosti jsme již informovaly o módních přešlapech, jimiž byste sklidili nesouhlasné pohledy, ale i o vkusných modelech odpovídajících společenské módní etiketě. Jak se tedy obléknout, pokud máte na pozvánce black tie, se dozvíte v našem článku zde:

Stylu však půjdete naproti nejen dostáním správnému dress code, ale i tehdy, když se zaměříte na jednotlivé stylistické triky vhodné pro váš daný typ postavy či dobře zvolené s ohledem na váš věk. Na co by se měly zaměřit zralé dámy a jak opticky prodloužit siluetu o pár centimetrů navíc?

Pestrá paleta barev i flitry omladí. A co zakrýt?

Černá barva vyznívá sofistikovaným, velmi elegantním vzhledem, zároveň je vkusnou volbou na jakoukoli společenskou událost – honosné bály nevyjímaje. Do jisté míry by se jí ale měly dámy starší generace vyvarovat.

Čirou inspiraci můžeme čerpat od Maye Musk, 75leté modelky, matky podnikatele a technologického génia a vizionáře Elona Muska. Maye pokaždé ohromí na červeném koberci honosné události. Učarovala všem zejména minulý rok na premiéře filmu Asteroid City, protože ve svých letech potvrdila fakt, že třpyt v podobě flitrovaného reliéfu v kombinaci s poutavou barvou není jen doménou mladší generace. Ba naopak, tento módní koktejl dodává do tváře značnou dávku mladistvosti. Návrhářka Dominika Sedláčková nám navíc potvrdila, že tento reliéf či okázalé dekorované výšivky z pajetek patří k těm nejhonosnějším atributům plesové sezony.

Na pestrou škálu barev sází i oblíbená 78letá herečka Helen Mirren, která vždy rozzáří jakoukoliv společenskou událost. Zejména tóny žluté či pastelové odstíny jí prokazují nevýslovnou stylistickou službu. Obě dvě dámy navíc dbají na převážně zakryté ruce, což doporučuje i designérka: „Pokud bych mohla dát tip zralým ženám, které se chystají na ples, nedoporučila bych nějaké extra vyzývavé modely a možná by se hodilo mít něco přes ramena i záda a určitě se nehodí transparentní modely.“

Dominika Sedláčková upozorňuje i na výrazné barvy ve smyslu opravdu signálních, neonových odstínů, které by zbytečně tlačily na sílu. Finální vzhled by tak mohl působit zejména v prostorách věhlasného sálu spíše komicky u opravdu starších dam. Dovolit si to mohou starší herečky na premiéru filmu, a tak je vždy zapotřebí odlišovat typ společenské události.

Halter střih pro velká poprsí, rozparky pro malé postavy

Pokud chtějí ženy s velkým poprsím své vnady lehce potlačit, a dosáhnout navíc prodloužené siluety, ideální volbou budou dlouhé šaty s halter výstřihem, jak radí Dominika Sedláčková. Je typický svým vysokým a úzkým charakterem, těsně se line kolem krku. Tak to můžeme vidět u britské modelky Iskry Lawrence, jež se vyjímá často ve fuchsiových dlouhých šatech. Silueta pasu je projmutá, sukně však volně splývavá, z předního pohledu svého času zakryla i rostoucí těhotenské bříško. Modelka je důkazem, že na správném střihu záleží a není třeba se omezovat ani v pestré paletě barev. Pokud se ale dámy větších velikostí necítí v barvách komfortně, tlumenější odstíny jsou pak sázkou na jistotu.

A co dámy malého vzrůstu? Jednoznačně rozparky, véčkové výstřihy a délku šatů až na zem.

Miley Cyrus prodloužila svou siluetu véčkovým výstřihem, rozparkem a délkou šatů až na zem.

Plesové šaty za nejvýhodnější ceny vybírejte na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Další triky se dozvíte v úvodním videu.

Autor: Žaneta Podlahová, Tereza Víchová