Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Přes 40 let starý svetr princezny Diany se prodal za neuvěřitelných 26 milionů korun! Za pár tisíc může být i váš

15. září 2023 | 10:17

Zraky poutající, na hony daleko křičící červený svetr, kterým upoutala pozornost v roce 1981 princezna našich srdcí, a to nejen díky výrazné barvě, ale zejména díky jedné černé ovečce v zástupu bílých, se vydražil v aukční síni Sotheby‘s v New Yorku za 1,1 mil. dolarů. Astronomická částka z něj tak udělala vůbec nejdražší kus oblečení z Dianiny sbírky.

V číslech

2 týdny, posledních 15 minut do konce, 44 nabídek a 14násobná prodejní cena oproti vyvolávací. Tak by se dal v pár číslech popsat proces aukce jedinečného svetru proslaveného princeznou Dianou. Z původní ceny 80 000 amerických dolarů se totiž vyšplhal ve své ceně na neuvěřitelných 1 143 000 dolarů.  

Tip na video: Podívejte se na nejslavnější královské rozvody!

Video se připravuje ...
Nejslavnější královské rozvody • VIDEO: Videohub

4 dekády stará historie

Vlněný svetr s motivem oveček na červeném podkladu oblékla princezna našich srdcí v červnu roku 1981 na zápas v pólu svého tehdejšího snoubence Charlese. Přes čtyřicet let starý vlněný svetr tehdy katapultoval značku Warm & Wonderful do módních výšin i v očích veřejnosti. Jak říkají samy zakladatelky značky Sally Muir a Joanna Osborne, vzal brzy svět útokem a vytvořil masivní virální a kulturní moment.

Černé ovce

Příběh značky začal jen dva roky předtím, než ho princezna Diana poprvé od zásnub s Charlesem oblékla na veřejnosti. Sally a Joanna začaly prodávat pletené svetry ve stánku na tržišti v Covent Garden. Na vlněných úpletech se zástupem bílých ovcí se vyjímá vždy jedna černá ovce, se kterou se jakožto umělkyně samy ztotožňovaly. A evidentně svetr rezonoval i u dalších známých tváří včetně naší princezny. Tehdy tak proběhly tiskem spekulace a komentáře o tom, zda se Diana za černou ovci považovala.

Po více než čtyřech dekádách svetr nepokulhává se svou nevídanou oblibou, a neustále tak vyvolává v lidech útěchu i úsměv na tváři. I vy jeden takový můžete mít. Sice ne ten, který nosívala samotná Diana, ale od zakladatelek módní značky vás vyjde v přepočtu na 7750 korun. Obléknout ho může každý, prodává se totiž od velikosti XS až do vel. XXXL.

Trvalé dědictví princezny Diany

A co říkají designérky na největší sumu za svetr z jejich dílny? „I když jsme jí navždy zavázány za dopad, který to mělo na naše podnikání, naše nejhlubší uznání spočívá ve vědomí, že sdílela jedinečné spojení s designem černé ovce. Jsme nadšené, že tento vzácný svetr našel nyní nový domov a nese s sebou trvalé dědictví princezny Diany,“ nechaly se slyšet pro noviny USA Today.

Stylové dámské svetry najdete na našem internetovém srovnávači cen Zboží Dáma.

Autor: Žaneta Podlahová