Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nadpozemsky krásné šaty jako z jiného světa! Kterým celebritám učarovaly?

Video se připravuje ...
VIDEO: Iris Van Herpen
19. července 2023 | 06:00

K jejím věrným klientkám patří Lady Gaga, Beyoncé, Natalie Portman nebo Björk a ještě mnoho dalších. Na červených kobercích, především na tom nejprestižnějším během Met Gala, kde se to hemží módními skvosty, jsme mohli její modely již několikrát obdivovat.

Holanďanka, která bere své modely jako kus umění, se jmenuje Iris van Herpen. Už jako malá holčička se s módou setkala u své babičky, která měla na půdě takové mini muzeum plné šatů a kostýmů. Návrhářka se během své kariéry věnovala také klasickému baletu, díky němuž se naučila vše o tom, jak funguje tělo. A především ji fascinoval pohyb. Ten se celou svou kariéru snaží promítat ve svých modelech. „Ty roky tance mě naučily tolik o mém těle, transformaci pohybu, evoluci tvaru a o tom, jak manipulovat s tvarem i pohybem! Můj zájem o módu byl zakořeněn v tanci, díky kterému jsem nyní schopna transformovat tyto kinestetické znalosti do nových forem a materiálů,“ svěřila se Iris.

Velikou inspirací jsou jí i živly, jimž věnovala už několik kolekcí. Prvky vody, vzduchu a země a jejich převedení do tekutých, průsvitných nebo texturních forem tvoří tajemné vzory. V jednom okamžiku zjistila, že aby její modely splňovaly představu, kterou si vysnila, musí sáhnout k zcela netradičním metodám a materiálům. Používá i 3D tiskárny. Její velkou fascinací se staly také další aspekty přírodních věd jako zvukové vlny, kymatické vzory, synapse, magnetismus, symbióza, napětí nebo kinetický pohyb.

Další velkou kapitolou je architektura. Móda i architektura jsou vyjádřením sebe sama, kultury a komunity, odrážejí dobu a strukturu společnosti. Iris je rozhodně neskutečně talentovanou a zajímavou osobností, jejíž modely jsou absolutně nepřehlédnutelné, dechberoucí a futuristické. Možná jsou obrazem budoucnosti, možná jiného světa. V každém případě jsou nádherné! Posuďte sami v naší fotogalerii.

Elegantní šaty za výhodné ceny vybírejte na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.