Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Podprsenka ven! Nový trend převzal na festivalu v Cannes otěže, ovládne i Vary?

23. června 2023 | 06:00

Vulgární, nevkusné, ba dokonce šokující? Nošení spodního prádla jakožto právoplatného a přiznaného svrchního oděvu už dávno nepohoršuje, léta se tento vzhled inspirovaný budoárem vyvíjí a nyní je na svém módním maximu. Komu vděčíme za jeho znovuobnovení na módní scéně a lze ho zařadit i do běžného denního oblékání?

Počátky Madonniny rebélie

Styling, ve kterém hraje hlavní roli spodní prádlo, se léta vyvíjí, a postupem času se tak stává méně šokujícím. Klíčovým aspektem se stal především od 90. let a o jeho popularitu se zasloužila rebelka Madonna spolu s legendárním návrhářem Jeanem Paulem Gaultierem. Právě on měl na svědomí kostýmy pro její turné Blond Ambition, tedy i ikonické korzety, jimž dominovala špičatá prsa. Dále si můžeme vzpomenout na slip dress, saténové šaty věrně připomínající negližé, které oblékla princezna Diana na Met Gala v roce 1996. Ostatně tyto šaty od té doby urazily dlouhou cestu a nyní se staly právoplatným oděvem pro denní nošení. A nejedná se o pouhý mikrotrend. Vysloužily si pevnou pozici mezi stálicemi.

Od slip dress po mini šortky

A jak tedy módní trendy pro rok 2023 predikují, móda z devadesátek a počátku nového milénia je nezvratně zpět – a spolu s ní i spodní prádlo jakožto právoplatný model. Tento trend zpečetila řada známých krásek. Od Taylor Swift s jejími průhlednými šaty z dílny Davida Komy, pod kterými se vyjímalo smyslné černé body, přes Ritu Oru, která se na Fashion Awards předvedla v červenorůžových šatech s viditelnými kalhotkami, až po Bellu Hadid, jež se nedávno objevila v tolik titěrných šortkách, u nichž si nejsem jistá, zda je vlastně takto nazývat. Ultramini šortky totiž věrně připomínají kalhotky s vysokým pasem.

Výčet spodního prádla, jež se vměstnalo mezi denní modely, však tímto rozhodně nekončí. Vzpomeňme na všechny ty krajkované braletky, které se vyjímaly na většině slavných krásek po čas společenských eventů. Elegantní podprsenky jim nahrazují crop topy, které si taktéž ve zlatých devadesátkách vydobyly zvučnou pozici.

Trend, který převzal otěže

Nyní se však podprsenka nosí ve zcela novém stylingu. Tedy do poloviny přiznaná, vykukující zpod živůtků šatů korzetového či balconette střihu. V něm se vyjímala zejména hvězda seriálu Euforie – Sydney Sweeney, která se na filmovém festivalu v Cannes předvedla v dlouhých bílých slip dress značky Miu Miu, z nichž se drala saténová podprsenka v barvě Baby Blue. Jistou dramatičnost a koketnost looku ještě navíc umocnila zvolenými bílými podpatky na vysoké platformě.

Půvabná herečka nebyla jediná, která ovládla pompu prestižního filmového festivalu u Azurového pobřeží. Siluetu odhalující dekolt předvedla i herečka Scarlett Johansson, která vynesla dvouvrstvé šaty Prada v pastelové růžové, kterým dodala femme fatale vzhled bílá vsadka v podobě vykukující podprsenky. Podobný styling si také oblíbily modelky Rosie Huntington-Whiteley a Cindy Bruna.

Lze přenést tento trend i do denních looků?

To je otázka, která vyvěrá okamžitě na povrch. Opravdu je tento trend nositelný i pro všechny smrtelnice do každodenní reality, ne jen pro pompu rudého běhounu? Na to jsme se zeptaly renomované stylistky Petry Kasalové: „Na začátku bych chtěla poznamenat, že doba, kdy vykukující spodní prádlo bylo něco hanebného a vulgárního, je dávno pryč. Tento trend je na módní scéně již dávno, stejně tak poukázání na část odhaleného těla. Samozřejmě jako u všeho i zde platí: všeho s mírou! Pokud chceme nechat nahlédnout na naše prádlo, musí být opravdu velmi vkusné a kvalitní. Rozhodně nepoukazujeme na seprané oděvy, nedej bože na silikonová ramínka, která patří do hlubin všech prádelníků. A nechť už tam navždy zůstanou.“

Alfa a omega vynesení tohoto trendu také spočívá v jeho adekvátnosti vůči dané události. Pro etiketě se podrobující událost, jako je kupříkladu opera, je samozřejmě tento trend zcela nemístný, jak dále trefně poznamenává stylistka.

Dominoval v Cannes, ovládne i Vary?

Na to má Petra Kasalová jasnou odpověď. „Česká scéna určitě přejímá světové trendy, a tak se domnívám, že by se i tento prádlový vzhled mohl objevit na známých kráskách na tamním festivalu. Vzpomeňme na trend odhalených, až smyslných těhotenských bříšek, který nastolila barbadoská diva Rihanna. Vzápětí jsme pak tuhle estetickou podívanou mohli spatřit na modelce Kristýně Schickové, která se na UniCredit Bank párty objevila v odvážném zelenkavém modelu," uzavírá stylistka.

Sháníte svůdné spodní prádlo? Vyzkoušejte náš internetový srovnávač Zboží Dáma a ušetříte!

Na rozhovor s půvabnou modelkou z loňských Varů se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Markéta Reinischová

Na to, jestli se naše predikce stane skutečností, si ještě pár dní počkáme. Vy se zatím můžete podívat do naší fotogalerie na slavné krásky, které atributy spodního prádla zařazují do svých looků!

 

Autor: Žaneta Podlahová