Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dozvuky korunovace: Eva Pavlová mě mile překvapila, říká modistka

10. května 2023 | 15:00

Módní reprezentace prezidentského páru na korunovaci britského krále Karla III. sklidila nevídané ovace. O vizuální působivost se postarala první dáma Eva Pavlová oděna v harmonické šeříkové barvě. A právě ta uchvátila mnohé. Jaký význam lila barva skýtala a které detaily sehrály důležitou roli v její opulentní pokrývce hlavy, která zpodobňovala pomyslnou tečku za snovým lookem? Na to jsme se zeptaly modistky Jolany Kotábové.

Šeříkové šaty v lady délce z dílny přední české návrhářky Beaty Rajské vznikly ve spolupráci s hlavní koordinátorkou korunovační garderoby Lenkou Bernardes da Silva. Model doplnily brož z bílého zlata s černými perlami, která vznikla pod rukama českého zlatníka Michala Kadaníka, i klobouk od modistky Jolany Kotábové. Jak taková výroba doplňku ke speciální garderobě na významnou historickou událost probíhá a na jaké aspekty se zaměřila talentovaná modistka?

Na další dechberoucí model Evy Pavlové se podívejte ve videu:

Video se připravuje ...
Prezident Pavel s manželkou Evou vrátili na Hrad ukradenou standrartu a pozdravili občany z balkonu • VIDEO: Česká televize/Blesk

Střídmější zdobení klobouku jako přímá úměra k šatům

Jako modistka svým kloboukem doplňuji celý outfit, a tak se přizpůsobuji střihu a barvě šatů. Pokud jsou šaty jednoduché, může být klobouk více zdobený. V tomto případě ale měly více zdobných prvků, a tak jsem volila střídmější variantu. Na druhou stranu jsem však dbala na to, aby nebyl fádní,“ sdělila nám detaily o procesu výroby doplňku modistka a dodala, že byl vytvořen z přírodních vláken sítě sinamay, ze kterých se klobouky pro tuto sezonu vytváří.

Výroba designové pokrývky hlavy pak trvala necelý týden vzhledem ke dvěma zkouškám. „Běžně mi výroba takového klobouku trvá přibližně tři dny,“ uzavírá o detailech procesu modistka.

Šeřík v hlavní roli

Lila barva na šatech z vlněného žoržetu vyznívala puncem noblesy a harmonie navozující slavnostní náladu. Výběr odstínu se však odvíjel od kvetoucího keře. „Barvu klobouku jsem barvila do přesného odstínu zvolených šatů s pelerínou. Barevný tón vybral stylistický tým s tím, že v tuto dobu kvetou v Praze šeříky. A tak vznikl nápad poslat do Londýna šeřík,“ vysvětlila exkluzivně pro Blesk pro ženy on-line Jolana Kotábová.

Troufla si na trumf

Modistka také uvedla, že ji první dáma velmi mile překvapila. „Mile mě překvapila paní Eva Pavlová, že si troufla na širší klobouk. Myslela jsem si, že bude volit menší variantu,“ uzavírá Jolana Kotábová.

Na looky z korunovace i ostatní modely první dámy se podívejte ve fotogalerii.

Autor: Žaneta Podlahová