Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Měla byste problém vybrat jediné: 30 haute couture šatů z Paříže, ze kterých vám budou oči přecházet!

28. ledna 2023 | 06:00

Nejpompéznější týden módy haute couture, jenž je jednou z nejdůležitějších módních událostí roku, se nachýlil ke svému konci. Nabídl osvobozující útěk z reality, svěží, tolik barvitou paletu barev, která vedla diváky k absolutní euforii a uvolněnému pocitu beztíže. Ovšem o určité vrásky na čele se přece jen postarala hned první, otevírající módní show Schiaparelli. Módní návrhář Daniel Roseberry, který stojí za kormidlem exkluzivního domu, totiž rozvířil emoce a rozdělil společnost na dva nesmiřitelné tábory. Čím si vysloužil valnou kritiku a které dominantní atributy spojovaly designéry vysoké krejčoviny?

Dalo se předvídat, že po tom, co se hlavy majestátních zvířat, konkrétně lva, sněžného leoparda a vlka, rozprostíraly na hrudích slavných modelek, a dotvářely tak zbrusu nové modely navržené Danielem Roseberrym, se strhne neuvěřitelná vlna kritiky i nepochopení jinak špičkového řemesla. Ačkoliv hlavy zvířat byly umělými konstrukcemi vytvořeny z pěny a umělé koženiny, byly pro mnohé silným a jasným signálem propagace trofejového lovu. K přesvědčení, že se nejedná o absolutní ignoranci a lhostejnost k právům zvířat, nepomohla ani okamžitě interpretovaná inspirace umělce.

Které šaty budou dominovat letošnímu roku? Odpověď naleznete ve videu!

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Videohub

Ironií totiž je, že se ve skutečnosti Roseberry soustředil na jiné peklo než na to, které se rozpoutalo skrze sociální sítě – tedy na část Peklo v Božské komedii od Danta Alighieriho. „Dante v prvním cyklu své cesty čelí hrůzám. Postaví se lvu, leopardovi a vlčici. Každý z nich představuje něco jiného,“ nechal se slyšet umělec. Zvířata tak měla představovat hříchy jako chtíč (leopard), pýcha (lev) a lakomství (vlk).

Škoda jen, že zvířecí hlavy vyvolaly pozornost natolik, že zastínily zbytek jinak excelentní práce. Daniel si pohrával především s mimořádnou siluetou přesýpacích hodin, díky níž smokingy, kostýmky i okázalé korzety nabíraly zcela jiné perspektivy.

O wow-efekt se pak tradičně postaralo trio libanonských návrhářů Saab, Hobeika, Murad, ale i král stylu – italský návrhář Giambattista Valli. Pojí je hluboký cit pro ženský půvab, jež má zvučné slovo na haute couture týdnu.

Elie Saab opětovně předvedl přepychové šaty s řadou okázalých výšivek, aplikací, perel a křišťálu, které zdobily modely ve zlatavém, blankytně modrém, decentně růžovém i olivově zeleném zbarvení. Šatům též dominovaly honosné pláště i hedvábné vlečky stejně tak jako dekorované mašle kolem krků modelek.

Kolekce Small Talk Georgese Hobeiky zahrnovala více než sedmdesát modelů, které byly přeneseny do různých siluet. Monumentální dlouhé večerní s průstřihy a exkluzivním peřím střídala střídmá silueta se spadlými rameny a elegantními dlouhými rukavičkami, která se míjela s korzetovým střihem hodným Marie Antoinette.

Na záplavu optimismu a na vizuální relaxační terapii, kterou nám naservíroval Giambattista Valli svými cukrovými modely, se podívejte do naší fotogalerie. Najdete v ní i ostatní okázalé modely, které se jistojistě brzy představí i na oslavných rudých běhounech.

Elegantní šaty pro slavnostní příležitosti pořídíte na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Autor: Žaneta Podlahová