Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Jak se starat o punčochy tak, aby neletěly hned do koše? Těmto chybám se vyhněte

18. října 2023 | 06:00

Časy, kdy můžeme vyjít ven bez punčošek či punčocháčů, jsou pryč, a nastává tak jejich hlavní sezona. Některé dámy se už dychtivě těšily na obléknutí silonek či nylonek nejnovějších trendů a vzorů, jiné přepadla při představě punčochového zboží frustrace z jejich častého ničení. Jak se o ně tedy starat tak, aby neputovaly po pár dnech nošení a několika vypráních do koše?

Pojďme si nejdříve připomenout rozdíl mezi punčochami a punčocháči. Punčochy jsou dvě samostatné oddělené nohavičky, a jsou buď samodržící, nebo určené k připnutí k podvazkovému pásu. Ten by měl disponovat minimálně 6 kovovými velvety neboli sponkami, aby punčochy držely tak, jak mají, a abychom se nedopustily žádného faux pas. Punčocháče, jinak nazývané punčochové kalhoty, zakrývají celou dolní část těla od pasu dolů, jednoduše jsou to prostě takové úzké kalhoty.

Další podzimní inspiraci naleznete ve videu:

Video se připravuje ...
Tyhle 3 sukně musíte na podzim mít! Co radí stylistka? • VIDEO: Videoredakce ženských webů

Jak se tedy o toto křehké spodní prádlo starat, abychom prodloužily jeho životnost? Na to jsme se zeptaly Nikoly Kudláčkové, specialistky na sortiment punčoch ze společnosti Astratex. „Základní a zároveň zásadní pravidlo je to, jak vůbec správně punčochy a punčocháče oblékat. Rozhodně ne ve spěchu. Tím snížíte riziko zatržení, ale také zajistíte, že je budete mít oblečené rovnoměrně a nikde vás nebudou tlačit. Pozor si ale také dejte na suché ruce, záděry nebo zatržené nehty. Pokud máte dlouhé nehty, nosíte zdobené prsteny nebo náramky, můžete si punčochy oblékat v rukavicích. I když to může znít sebevíc komicky, opravdu to funguje.“

Tip burleskních tanečnic: Pokud chcete, aby vám punčochy vydržely déle, tak je před prvním použitím namočte do vody, strčte v igelitovém pytlíku přes noc do mrazáku a poté nechte rozmrznout.

Nikola Kudláčková dále dodává, že pokud se přece jen objeví na punčoše drobné oko, první záchranou je bezbarvý lak na nehty. Místo, kde se punčocha trhá, přelakujte a nechte zaschnout. Vlákna díky tomu budou držet na místě a oko se nebude dál zvětšovat. V nouzi lze použít i lak na vlasy, který funguje podobně. Na rozbíhající se díře vytvoří fixační vrstvu, čímž zabrání dalšímu trhání punčochy. V případě větší nehody ale existuje jen jedna záchrana, a to nosit s sebou pár punčoch nebo punčocháče navíc.

Punčochové zboží je ideální prát v ruce, ale pokud přece jen raději volíte automatickou pračku, perte je vždy v textilním sáčku. To nám potvrdila i Nikola Kudláčková a doplnila: „Využijte šetrný program pro choulostivé prádlo s teplotou nepřesahující 30 °C a místo klasického prášku použijte tekutý prací gel. Na trhu najdete řadu produktů pro jemné a syntetické prádlo. Nepoužívejte aviváž, změkčovadla ani bělidla. Aby si punčochy či punčocháče zachovaly tvar, měly by po vyprání schnout na vzduchu, horký vzduch z topení ani sušička syntetickým vláknům příliš nesvědčí.

A jaké punčochy jsou aktuálně trendy? Během letošního podzimu a zimy se budou nosit především modely vzorované v podobě geometrických tvarů, puntíků, blyštivého štrasu, mašlí, dokonce i se vzorem znamení zvěrokruhu! Nepochybně i letos bude na výsluní klasika v podobě černých matných silonek bez vzoru. Těm obecně dámy dávají přednost před těmi tělovými.Špatnou pověst si získaly tělové punčocháče především v lesklém provedení, které doslova září z každé fotky. Pokud se k lesku přidá ještě nevhodně zvolený odstín, který je výrazně tmavší nebo světlejší než kůže, výsledek opravdu není příliš lichotivý. Pokud ale sáhnete po matných tělových punčochách v odstínu, který přirozeně splyne s pokožkou do nahého efektu, nikoho tím nepohoršíte,“ uzavírá Nikola.

Trendy punčochy za výhodné ceny pořídíte na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Autor: Žaneta Podlahová