Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Oblečení našich olympioniků budí pokaždé emoce. Jaké je letos?

  • Video se připravuje ...
    23. června 2021 | 15:00

    Nástupové kolekce sportovců při slavnostním zahájení olympijských her jsou vždy hojně komentovány, a co člověk, to názor. Dojmy všech se pak potkávají, souzní i rozporují v nejrůznějších diskusích na sociálních sítích. Jaká je letošní kolekce očima fanoušků? Povede se sklidit v Tokiu ovace módní návrhářce a ilustrátorce Zuzaně Osako, která reprezentativní kolekci ve spolupráci se společností ALPINE PRO vymyslela, a co nám i celému světu jejím prostřednictvím chtěla sdělit? Podívejme se na to!

    Důraz na adekvátní reprezentaci, jež světově zaujme, bude možná pro část publika líbivá, zároveň je nová kolekce oblečení jistě i funkční a pohodlná pro sportovce, kteří se dost možná ocitnou v očekávaných vysokých teplotách. Tenhle těžký úkol, totiž naplnit veškerá očekávání a splnit i osobní přání, dostala Zuzana Osako, která je nejen módní návrhářka, ale i ilustrátorka s hodonínskými kořeny. Přidejme fakt, že umělkyně žila nějaký čas v Japonsku, a máme tu silně rezonující vztah mezi hostující zemí a zakořeněnou tuzemskou tradicí. Výsledkem je bílo-modrý oblek za doprovodu červených doplňků připomínající český kroj, avšak s dotekem japonské kultury. Jak tento mix dopadl?

  • Co řekla o této kolekci její tvůrkyně ve videu, které včera vzbudilo nespočet reakcí?

    Když diváci uvidí naši kolekci, mělo by jim to připomenout naše národní barvy, to je to první, co si myslím, že budou vnímat. Pak vlastně budou vnímat výrazný rozdíl mezi ženou a mužem, který není vždy nutně obvyklý. Teď máme opravdu holku a kluka, a máme hezké holky (smích)! Myslím, že i to také vyzní z kolekce.

    VIDEO: Podívejte se na 5 nejkrásnějších olympijských kolekcí.

  • Důraz na ženskost ve vzpomínce na unisexový Londýn

    Dámy se tak představí v modré jupce (košili), pod kterou se budou vyjímat ramínkové bílé šaty. Vynikne tak ryzí ženská postava, která nebude schovaná pod sakem, k čemuž docházelo v minulých ročnících. Narážíme tak na ceremonii v Londýně z roku 2012, kdy sportovkyně byly obětí unisexu v divně střiženém prodlouženém saku, pod kterým vyčnívala dlouhá bílá mikina v kombinaci se ¾ legínami s divokým barevným vzorem. Divočinu a neuchopitelný chaos pak předčil (a zachránil!) český humor, který tolik bravurně zvládáme. Tehdejší kolekci totiž doplnily deštníky a široké holiny věrně připomínající oblíbený kousek našich babiček na zahrádce.

  • Silné kořeny v tradici

    Dámské jupky a pánské vesty, jež budou zdobit spodní bílou mužskou košili, se vyjímají modrotiskem, který je nejen nám velmi blízký. „Modrotisk k nám údajně přišel z Japonska, ale je historicky rozšířený i v Česku po celém území. Takže pro mě to byl onen spojovací prvek, který obě země reprezentuje,“ vysvětluje Zuzana Osako v průvodním videu. A doplňky? Především dominantní vějíř! Je samo sebou typický pro Japonsko, ale jak říká návrhářka původem z jižní Moravy, i na tradičních hodech se ujal jako praktický doplněk při boji s letním horkem. Zajisté ho tak pojmou i naši reprezentativní sportovci.

  • Rozporuplné názory

    Podle mě příšernost. Nápad s modrotiskem je fajn, ale vypadají jako klauni.“ „Dámský kroj a sukně dobrý. Pánské kalhoty a vršek se k sobě vůbec nehodí. Proboha, kdo to navrhl? Zpatlaných několik vzorů a nesedící střih. To určitě nee.“ „Jaképak wow? Vždyť je to opět a zase strašný. :(( …Ach. To by jeden brečel."

    Stěžuje si jedna strana, avšak druhá jí oponuje: „Mně se to líbí. Přirozeně české.“Nádherné, nové, za mě nejpovedenější kolekce (palce nahoru).“

    Je to tedy opravdu takový průšvih oproti již zmíněnému Londýnu, který vyloženě zachraňoval jen český humor, či oproti proužkované retro módě představené roku 2016 v brazilském roztančeném Riu? Tenkrát to bylo proužkované (opět) sako za doprovodu kýčovitých klobouků hodných zmatených turistů na pláži, které plnily pouze praktickou funkci ochrany před úpalem. Tehdejší kolekci módní kritici přirovnávali k velkému omylu...

    K jakému názoru se letos přikláníte vy? Je pro vás kolekce líbivá pro oko, okouzlila vás svým příběhem a odkazem promyšleným do detailu, nebo vás prostě irituje tak jako (skoro) pokaždé?

Autor: Žaneta Podlahová
Diskuse ke článku
.