Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jarní šaty ve velikostech od XXS do 4XL: Vybraly jsme 50 nejkrásnějších, které musíte mít!

24. března 2024 | 06:00

Pomalu, ale jistě máváme sbohem zimní sezoně a vítáme jaro plnou náručí. A především šaty, které v teplých měsících tolik milujeme! Zejména pro jejich snadný styling, kterého dosáhneme v cuku letu, a záchranu, když nemáme co na sebe. Které krásky doplní arsenál našich oblíbenkyň, a které z vaší skříně uspějí i letos?

S novou sezonou nepochybně přichází i nové trendy, které se letos budou mísit s nadčasovými střihy, které se těší opakované oblibě. Na jaký mix módních stálic i aktuálních výstřelků se můžeme zaručeně těšit?

Další módní inspiraci naleznete v pořadu Souboj velikostí S vs. XL:

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Videohub

Hot trends 2024: Pestrá paleta barev, balloon trend i leopardí vzor

Letošní trendy šatů ovládne především pestrá paleta barev. Od pastelových tónů jako Baby Blue či delikátní růžová, přes výraznou červenou až po odstíny šťavnaté oranžové, neonové limety či denimové modré.

O hlavní slovo se bude opětovně hlásit i bílá, která vynikne především s hedvábím, proděravělou výšivkou v podobě madeiry, ale i s odhalenými zády a dalšími zajímavými atributy. Poměrně minimalistické siluety budou totiž ozvláštněny nejrůznějším řasením, průstřihy či balonovými rukávy. A právě balloon trend, tedy nadýchaná silueta eskalující do balonového střihu, bude dominovat šatům, zejména pak i jarním a letním sukním. 

Ani vzory však nebudou upozaděny. Vedle čisté linie barev se opět předvedou zvířecí vzory, konkrétně v leopardí podobě, proužky, puntíky, ochuzeny nebudete ani o oblíbený květinový motiv. 

Které další trendy povedou letošní sezonu a které můžete se vší parádou vytáhnout z útrob vašeho šatníku?

Šaty pro plnoštíhlé i útlé

Boubelkám polichotí především silueta nestárnoucího košilového a zavinovacího střihu, u kterých atributy jako volitelně nastavitelný pásek, výstřih do V a zakrytá ramena zajistí žádoucí postavu přesýpacích hodin a skryjí problematické partie.

Košilovým šatům vedle tradičního střihu budou letos vévodit i upnutá silueta doplněná o řasení podél boků, ale i hravý denim. A právě ty budou ženám výraznějších tvarů obzvláště lichotit. Uniknout by vám neměly ani splývavé šaty s ramínky směřujícími ke krku aneb halter střih, které opticky potlačí velká poprsí, či šaty z žebrovaného úpletu. Sázkou na jistotu bude i asymetrický střih, který dodá do looku kapku dramatičnosti a zároveň opticky prodlouží, tedy zeštíhlí postavu. 

A co barvy? Rozhodně se neskrývejte v černém hávu, toho bylo už dost po čas zimních měsíců! Dopřejte si pastelové i přesycené barvy, které vás absolutně rozzáří. Nebojte se ani výrazného pestrobarevného mixu zdánlivě neslučitelných tónů.

Slip dress a další tipy pro odvážné

Pro odvážlivkyně nebo ty, které si vedle klasických střihů chtějí dopřát i o něco extravagantnější model, jsou tu pak mini délky či slip dressšaty připomínající negližé. Ovšem letos bude opětovně hrát do karet sexy trend – bra efekt. Ten vyznívá především mnohočetnými průstřihy s důrazem na dekolt, jenž je navíc odekorován šňůrkami, leckdy i průsvitnou látkou.

Průkopníkem tohoto odvážného trendu je bezesporu návrhářka Nensi Dojaka, která debutovala na londýnském fashion weeku s kolekcí podzim/zima 2020. Její modely si oblíbily slavné krásky, jako jsou modelky Bella Hadid a Emily Ratajkowski, ale i herečky Zendaya či Emma Watson.

Trendy šaty pro všechny typy postav vybírejte na našem internetovém srovnávači cen Zboží Dáma.

Podívejte se do fotogalerie, kam jsme zařadily 50 nejlepších šatů z aktuálních kolekcí ve velikostech od XS do 4XL.

Autor: Žaneta Podlahová