Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Dcera Kate Moss na mole s maminkou! Tady jablko nepadlo daleko od stromu

29. ledna 2021 | 06:00

V Paříži, ve středu dění vrcholné módy, právě skončil týden haute couture představující opak kolekcí navrhovaných pro denní nošení. Oslavuje tradiční sofistikované krejčovství, kdy se každý kus honosné večerní garderoby zapisuje do historie. A do historie se jednoznačně zapíše i nová kolekce Fendi. Proč se o ní bude ještě dlouho mluvit?

Za vznikem kolekcí tradičního krejčovství stojí ti nejlepší umělci módního průmyslu, tvář jim pak dodávají celebrity, jež se do jejich výtvorů halí při slavnostních galavečerech. Kolekci Fendi si nyní budeme pamatovat nejen jako módní rodinnou dynastii v čele s Kate Moss a její dcerou Lily, ale také jako oslavu silných žen ve společnosti či umělecké dílo odkazující na genderové otázky.

Jaká matka, taková dcera

Kate Moss je totiž velkou přítelkyní a múzou návrháře Kima Jonese, a tak spolu se svou osmnáctiletou dcerou tvořila nepřehlédnutelné duo v romantických barvách nevinnosti a naděje. Nejdříve molem proplula Lily v průsvitném modelu posetém korálky odhalujícím dámské body, jež kopírovalo její siluetu. Avšak i její matka upoutala pozornost dlouhou večerní okázalostí ze stříbrného saténu s dominantní ozdobou ve tvaru růže uprostřed poprsí.

Lila Grace Moss však není jedinou dcerou slavné topmodelky, která dobývá modelingový svět. Na paty jí šlapou i Kaia Gerber, která zdědila svůj půvab po matce Cindy Crawford, nebo šestnáctiletá dcera Heidi Klum – Leni.

O úspěších mladé generace slavných dcer jsme psaly zde.

Mužský element v dámském krejčovství

Ačkoliv se britský designér Kim Jones řadí mezi nejuznávanější mužské talenty své generace, má hojné zkušenosti z pánské divize Louis Vuitton a je současným uměleckým šéfem pánského oblečení Dior, dámská kolekce pro Fendi byla jeho první vlaštovkou.

Jeho nová kolekce nejen představovala reálné potřeby žen, které kupují šaty lichotící jejich postavám, ale je také odrazem Orlanda, románu britské spisovatelky Virginie Woolf. Hlavním hrdinou je mladý šlechtic, který se probere po dlouhém spánku proměněný v ženu s darem nestárnutí. Vydává se tak na dobrodružnou cestu skrze Evropu, aby zjistil, jaké to je být ženou. A proto se celá kolekce ubírá směrem androgynních modelů a zkoumání genderových otázek.

Hvězdné obsazení přehlídky

Mohli jsme tak vidět v černém hedvábném obleku herečku Demi Moore, která otevírala přehlídku, nebo světově známou modelku Caru Delevingne, která oblékla místo šatů zelenkavý kalhotový kostýmek. K hvězdnému obsazení se přidaly i Bella Hadid nebo Naomi Campbell.

Na honosnou kolekci se můžete podívat v naší fotogalerii:

Autor: Žaneta Podlahová