Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Módní dvojčata: Tohle jsou důkazy, že dánská královna Mary má s princeznou Kate totožný styl!

18. ledna 2024 | 06:00

Frederik X. se stal 14. ledna 2024 novým dánským králem poté, co jeho matka panovnice Margrethe II. abdikovala. Po jeho boku byla korunována i jeho choť Marie, z níž se stala královna Mary, vůbec první Australanka v historii ověnčená tímto titulem. Sympatická brunetka si podmanila lid nejen svým charitativním počínáním, ale i svým módním reprezentativním stylem, za nějž si vysloužila nálepku módní ikony. Ne nadarmo je tak často spojována s princeznou Kate. Pojí je mnoho společného.

Dánská královna Margrethe II. ve věku 83 let abdikovala v den svého 52. výročí nástupu na trůn. Premiérka Mette Frederiksen tak na balkoně kodaňského paláce Christiansborg ohlásila nástup nejstaršího syna Frederika X., který převzal žezlo po boku své manželky Mary.

Královský pár, který v květnu oslaví dvacáté výročí svatby, si podmanil svůj lid. Při korunovaci tak podporující davy lidí zaplnily dánské ulice. Předtím, než se Mary vdala do královské rodiny, vedla poměrně normální život. Vystudovala ekonomii a práva, následně pracovala pro marketingové firmy jako DDB Needham či Young & Rubicam. Své pracovní aktivity však ukončila potom, co se zasnoubila s korunním princem.

Královská dvojčata: příběh lásky i charitativní činnost

Díky svému vřelému vystupování se stala miláčkem lidu, získala si i srdce samotné královny. Ne nadarmo je tak často spojována s princeznou Kate, se kterou ji pojí nejen to, ale i příběh o obyčejné ženě z lidu, ze které se stala choť následníka trůnu, a také charitativní činorodost. V roce 2007 založila vlastní charitativní organizaci nesoucí její jméno, která se soustřeďuje na tři okruhy pomoci, kterými jsou osamělost, šikana a domácí násilí. A právě za svou činnost v boji proti domácímu násilí získala o sedm let později jednu z nejvýznamnějších německých cen – cenu Bambi. Svou nadaci založila i princezna s Walesu. Se svou Royal Foundation Center for Early Childhood se zaměřuje především na duševní zdraví dětí.

Tip na video: Perly jako univerzální šperk. Podívejte se, jak je nosí princezna Kate.

Video se připravuje ...
 • VIDEO: Videoredakce ženských webů, foto Profimedia

Módní identita

I vytříbený vkus opřený o velmi podobné módní atributy je jejich společným jmenovatelem a poznávacím znamením. Obě dvě sází na prudkou eleganci, která je jim vlastní. Jejich šatníkům tak dominují kostýmky, šaty v lady délce dosahující minimální délky ke kolenům, sukně midi délky či lehké blůzky. Hýří optimistickou a energickou paletou barev od červené přes pastelové odstíny lila či Baby Blue po zelenou či žlutou tonalitu. Osvojily si i nadčasové vzory, jako jsou nestárnoucí puntíky, ale i kostkovaný motiv.

Obě dvě dámy jdou však příkladem zejména podporou tamních značek a designérů, opakovaným nošením oblečení, ale také odíváním se na základě příležitostí. Už dávno dokázaly, že nejsou z cukru, a není výjimkou je spatřit ve sportovním oblečení v jejich největší přirozenosti při volnočasových či charitativních aktivitách.

Elegantní kousky, které oživí váš šatník, pořídíte na našem internetovém srovnávači cen Zboží Dáma.

Na jejich téměř totožné looky se podívejte v naší fotogalerii.

Autor: Žaneta Podlahová