Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Její podpatky obuli Lady Gaga i Billy Porter. Obuvní designérka Karin Onderková je pokladem českého designu

15. listopadu 2020 | 06:00

Její boty strhávají pozornost. Bourají genderové stereotypy, nesvazují se společenskými konvencemi a jejich neotřelý vzhled v kombinaci s nejkvalitnější italskou kůží dostane jejich nositele ze stínu na výsluní. Co je inspirací obuvní designérky Karin Onderkové a jak dosáhla úspěchu „za velkou louží“?

Když jsem poprvé uviděla boty značky Shoedaism, vyvstal mi na mysli rukopis tvorby Manolo Blahnika. Snové boty hodné extravagantního a vytříbeného stylu Carrie Bradshaw. A nebyla jsem tak úplně daleko od pravdy. Věhlasný Manolo Blahnik je pro českou designérku obuvi velkým vzorem. Především pro svůj cit pro nejmenší detail. Tím oplývá i Karin Onderková. Její boty totiž vynikají nejen svým neotřelým, originálním vzhledem, ale také vyprávějí příběh. Hlavní inspiraci totiž nachází v sobě samotné.

Ukrývá se za tím dlouhá cesta autorky. První seznámení s výrobou obuvi přišlo už ve zhruba jejích 12 letech. „Za tím, co dělám nyní, je dlouhá cesta. Hodně mě ovlivnila stáž na izraelské akademii umění a designu Bezalel. Ale pamatuji si jeden moment. Bylo mi asi tak 12 let, když jsem vyrobila první prototyp boty z papíru a igelitu,“ říká Karin. Její příběh se však může mísit i s tím vaším. Přichází totiž s novou inovací své tvorby. Vyvýšený prostor mezi podpatkem a podrážkou může být ozdoben osobním vzkazem, iniciálami či věnováním. Text se do kůže vytvoří laserem, a stane se tak navždy součástí vaší boty. Součástí vašeho života.

Personifikace a prostor pro neomezené a individuální vyjádření. To znamená pro autorku její tvorba. Tvorba bot na podpatku, které pro mnohé ztělesňují hlavní dámský atribut a ženskou sexualitu. Karin však podpatky nevnímá jako ryze ženskou záležitost.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Žaneta Podlahová