Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Při praní vlněného svetru klidně použijte šampon a kondicionér na vlasy. Oděvní návrhářka radí, jak pečovat o pleteniny

11. října 2020 | 06:00

Podzim přímo vybízí zachumlat se do hřejivých a navýsost jemných pletenin. Láskyplně pohladí nejen na těle, ale i na duši. Co se ale ukrývá za výrobou svetru a je pletení opravdu balzámem pro naše nitro? Na to nám odpověděla oděvní návrhářka Jana Mikešová tvořící pod značkou MIK.

Její jednotlivé kousky koncipují nekonečnou řadu, umožňují nepřeberné množství módních kombinací, udávají stěžejní prvky ženského šatníku. Lokální tvorba Jany Mikešové vychází z čistých linií a siluet. Klade důraz na komfort, individualitu a detail. A my se teď podrobně zaměříme na výrobu pletenin, na to, jak se o takový oděv z alpaky starat, nebo na to, jak se mění spotřebitelské nákupní chování.

Jak vzpomínáte na své začátky, co bylo vaším prvním výrobkem?

Pokud si dobře vzpomínám, tak první výrobky pod mou značkou MIK byly nákrčníky ze silné vlny. Prvotiny a různé modely vznikaly už na střední škole. To ale nemá s dnešní podobou mých kolekcí moc společného. Prošla jsem od té doby vývojem a stejně tak i má práce.

Od doplňků jste se přesunula až k šatům a svetrům. Co pletete nejraději?

Co si opravdu užívám, tak to je pletení oversized svetrů nebo šál.

Předpokládám, že je pak sama nosíte…

Přesně tak, musí je někdo nejdříve otestovat (smích). Z každé kolekce mám několik svých oblíbených svetrů, stejně tak jako šály z alpaky, která je zastoupena ve větší míře – spolu s hedvábím. Musím se přiznat, že je vlastním v několika odstínech (smích). Jsou totiž nejen lehké, ale i neskutečně hřejivé.

Šály z alpaky. Jak tak na ně sahám, jsou úplně hebké jako kašmír.

To říkáte zcela přesně, protože pleteniny z baby alpaky jsou nejen velmi kvalitní, ale také na dotyk přirozeně hedvábné. Proto svou jemností evokují kašmír, a zároveň mu tedy tak konkurují.

To je celkem náročné na údržbu, řekla bych. Nebo se mýlím?

Musím říct, že kouzlo tkví ve vyvětrání. Není nutné oblečení a doplňky často prát jako jiné materiály. Samozřejmě pokud se jedná jen o nějaké pachy. Pokud je oděv znečištěný, je zapotřebí používat vhodné prací prostředky určené přímo na vlnu, ideálně s obsahem lanolinu. Můžete ale použít i šampon na normální vlasy. Pro zjemnění příze je pak možné aplikovat kondicionér, který dosáhne stejných výsledků jako aviváž a je ke všemu mnohem šetrnější. Hlavně nikdy na alpaku nepoužívejte mýdlo, které obsahuje louh, může tak dojít k plstění vlny. Praní je možné pouze v ruce, ve vodě kolem 25–30 °C. Prudká změna teploty by způsobila ono zplstění a sražení daného výrobku. V pračce se perou jen věci s označením "superwash". Vlněný oděv musí být obrácený rubem na líc, vložený v ochranném vaku na praní a poté ho vyperete na program vlny.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Žaneta Podlahová