Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Univerzální kabelka? Existuje! Tuhle by měla mít v šatníku každá, radí designérka

Video se připravuje ...
Existuje univerzální kabelka? - Lucie Kalousová
VIDEO: Videoredakce ženských titulů
3. listopadu 2023 | 06:00

Slovo "univerzální" nezní příliš lákavě, avšak právě díky všestrannosti nebudete nepříjemně překvapena při žádné události. Která kabelka vás nikdy nenechá ve štychu, bude snadno kombinovatelná se zbytkem vaší skříně a bude vám neustále po boku? Na to jsme se zeptaly Lucie Kalousové, designérky a majitelky české prémiové značky kožených kabelek Patrick Poppet.

Univerzálnost: Tam, kde se uplatňuje praktičnost ve všech směrech

Na svatbu, na večírek, ale i do práce či na městské pochůzky. Při těchto událostech jednoznačně obstojí kabelka malých velikostí, kterou lze nosit do ruky, na jedno rameno či jako praktickou crossbody. „I když nevymetáme jeden večírek za druhým, vždy je příležitost vynést psaníčko nebo malou kabelku do ruky,“ říká na úvod designérka a doplňuje, že univerzálnost a praktičnost tkví nejen ve velikosti, ale především v unitárních barvách s béžovou v popředí a v kvalitním koženém materiálu.

„Když se o kožené produkty dobře staráme, vydrží roky a jsou ekonomické i ekologické. Protože když si koupím koženkovou kabelku, trend vám prostě nevydrží dlouho. A navíc je to přece jenom umělotina, začne se loupat a odírat. Takže když si koupíte jednou za rok kabelku v horší kvalitě za 1000 korun, tak za pět let zjistíte, že jste utratila 5000 korun, ale vlastně nic moc vám z toho nezbyde,” upřesňuje Lucie Kalousová.

Není kůže jako kůže

Kožené produkty jsou často démonizovány, avšak mnozí designéři, nevyjímaje Lucii Kalousovou, pracují s kůží jakožto sekundárním produktem: „Odmítám pracovat s těmi exotickými, jako jsou kůže z hada či krokodýla. Protože tam opravdu zvíře zabijete jenom kvůli té kůži. Já používám pouze kůže hovězí, a v tomto případě je to vlastně odpad, protože bychom museli být vegetariáni, aby kůže vůbec nevznikala. Abychom ji úplně nevyhodili, tak se kdysi dávno vymyslelo činění. Tedy proces, kdy kůži stabilizujeme, stabilizujeme kolagenová vlákna tak, aby kůže nezahnívala nebo nevysychala, aby se s ní dalo pracovat a šlo vyrábět dál usňové produkty. Takže se jedná o sekundární produkt masného průmyslu,” vysvětlila designérka.

Trendy kabelky za skvělé ceny najdete na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Do kterých kabelek investovat tak, abychom je za čas mohly zúročit, a které nekupovat, byť jen za pár set korun? To a více se dozvíte v úvodním videu.

Na ty nejlepší univerzální kabelky se podívejte v naší fotogalerii.

Autor: Žaneta Podlahová, Tereza Víchová