Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tenisky Converse: Jak prodloužit životnost těchto nesmrtelných plátěnek?

13. července 2020 | 06:00

Od antuky po přehlídková mola. Tam všude bodují kultovní tenisky Converse, které si podmanily celý svět. Dost pravděpodobně i vy máte minimálně jedny ve svém botníku. Které jsou pro vás ty nejikoničtější? Klasické černo-bílé? Nebo červené či bílé?  

Jaký příběh se ale skrývá za těmito nejslavnějšími plátěnými botami? Věděla jste, že to byla původně basketbalová obuv?

Píše se rok 1908 a ve městě Malden v Massachusetts otevírá Marquis Mills Converse svůj obuvnický podnik. Business staví na galoších, pracovní obuvi, později ale přidá i sportovní boty. O přibližně 10 let později se mu povede mistrovský kousek. Na trh uvede plátěné hnědé tenisky s gumovou podrážkou. Příznačně je nazve All Star, jako by už tenkrát tušil, že jednou budou hvězdou mezi basketbalovou obuví. Všichni basketbalisti najednou prahnou po těchto botách. Jsou nejen lehké, pohodlné, ale také se nesmekají.

Na začátku 20. let minulého století vejde do jednoho z obchodů Converse basketbalista Chuck Taylor a stěžuje si, že ho v plátěných botách All Star bolí nohy, a navrhuje zlepšení. Je až neuvěřitelné, že firma návrhy opravdu zrealizuje, a dokonce ho zaměstná. Chuck jakožto ambasador značky se vydává na cestu a na školách učí základy basketu. Chuckova láska k basketu a converskám je natolik silná, že se po celých Spojených státech amerických prodávají jak na běžícím páse. V roce 1932 se pak dostane jeho podpis na legendární kotníkovou nášivku a od té doby jim nikdo neřekne jinak než Chuck Taylor All Star.

Ve 30. letech se basket dostane na olympiádu a celý vítězný americký tým je obutý v converskách. Historický moment, díky němuž se dostalo plátěnkám té největší úcty, a právoplatně tak v dnešní době patří do našich botníků.  

To ale není zdaleka všechno! Co jste ještě možná nevěděli o ikonických botách? Na to se podívejte ve videu!

Není divu, že se staly oblíbenými i mezi celebritami. S radostí je nosí americká modelka Kaia Gerber, která zdědila půvab po své matce Cindy Crawford. Námořnické plátěnky kombinuje s casual stylem v podobě basic bílého trička, rovných džínů a mikiny, případně svetru či sportovního blejzru. Příznačně outfit doplňuje basketbalovou kšiltovkou New Era. Kaia však není jediná modelka, v jejímž botníku mají conversky čestné místo. Oblíbily si je i Bella Hadid, Kendall Jenner, Heidi Klum nebo Miley Cyrus.

Podívejte se do naší fotogalerie, s čím je slavné krásky kombinují!

Není nad to nazout tyhle pohodlné „kecky“. Obzvláště v bílé barvě, která vévodí letnímu období, a navíc jim dodává punc elegance a noblesy, ačkoliv se jedná o sportovní obuv. Zmocní se vás najednou opojný pocit a cítíte se jako v nablýskaném luxusním autě. K (auto)nehodě ovšem dochází tehdy, když se zaboříte do písku, nečistot či si je nevědomky umažete od mokré trávy či bláta. Jak tedy ošetřovat textilní, látkové boty, a zajistit jim tak dlouhou životnost?Nejdelší životnost budou mít vaše tenisky samozřejmě tehdy, když je nebudete nosit vůbec,“ s vtipem podotýká majitel firmy Bohempia Tomáš Rohal. Abychom je ale udrželi v čistém stavu, základem je pravidelné čištění. „Rozhodně doporučuji pravidelnost čištění bot pomocí suchého kartáčku a vlhkého hadříku. Důležitým krokem je ale použití impregnace před prvním nošením,“ upozorňuje Tomáš Rohal. Impregnace zajistí na povrchu obuvi ochrannou vrstvu, která odpuzuje vodu a vnější nečistoty. Leckdy je i s vonným aroma, leckdy neutrální, bez zápachu, a navíc obnovuje prodyšnost textilie. Nastříkejte na obuv z až 20 cm a nechte schnout ideálně 24 hodin.

V případě silného znečištění si připravte:

- jedlou sodu
- malý kartáček či starý zubní kartáček
- vodu.

Tenisky navlhčete vlažnou vodou, znečištěné místo posypte sodou a následně vydrhněte a jemně opláchněte. Nechte je vyschnout na okně při letním sluníčku. Rozhodně je nedávejte do pračky, která by mohla rozlepit slepené části a vytvořit na obuvi nevzhledné žluté fleky.

Náš tip: Tenisky můžete nosit v každém věku a své o tom ví i známé ženy, kterým už bylo čtyřicet, a v módě se nebrání ničemu. V aktuálním čísle magazínu Blesk pro ženy najdete inspiraci, jak se oblékat a jaký styling zvolit podle celebrit, které ví, jak na to. Čím okouzlují Julianne Moore nebo Katie Holmes? Podívejte se do nového čísla Blesku pro ženy, které seženete na novinových stáncích, nebo si je můžete objednat v tištěné či elektronické podobě v našem iKiosku ZDE.

V novém Blesku pro ženy najdete spoustu nového čtení a inspirace!
Autor: red

Autor: Žaneta Podlahová