Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

V(d)ěčné džíny: Tyhle střihy letos vedou a neměly by vám chybět!

6. července 2020 | 06:00

Džínové kalhoty jsou jedním z nejoblíbenějších kousků garderoby. Proto je klidně možné, že právě teď máte jedny z nich na sobě! A určitě nebudou jediným kouskem ve vaší skříni. Schválně, kolik jich vlastníte?

Trend denimových kalhot je tu s námi už přes 145 let. Za tu dobu se svět, i ten módní, obrátil několikrát vzhůru nohama, ale pravé „blue jeans“ se od těch původních v zásadě zas tak neliší. Designéři přicházejí, kromě vylepšení materiálu, s větší či menší obměnou střihů, které módou plynule cirkulují. Jakým střihům byste měly právě letošní sezonu věnovat svoji pozornost?

#1 Bootcut jeans alias sedmdesátkové zvonáče

Několik let byly na výsluní skinny, tedy upnuté džíny, a ženy nechtěly žádné jiné. Minulý rok se tento trend prolomil a na scénu přichází o něco širší nohavice. Vítáme zpět 70. léta, rozverná léta hippies stylu. Nostalgii v souvislosti s tímto nonšalantním střihem se stěží ubráníme. Bootcut kalhoty jsou nad koleny užší, dole se ale rozšiřují a původní myšlenka tkvěla v částečném překrytí bot, což vypovídá o samotném názvu. Nejvíce budou sedět dámám s postavou přesýpacích hodin. S velkým poprsím, užším pasem a výraznými boky či naopak s rovnou, až chlapeckou postavou. Pokud máte ale úzký pas i chudý hrudník s širokými boky, na tento střih kalhot raději zapomeňte a zvolte rovný střih džín. S oblibou je nosí bývalá Spice Girl, současná ikona a návrhářka Victoria Beckham, která je pravidelně zahrnuje i do vlastních kolekcí. Ale i návrhářka Vanda Janda slovenského původu je jen tak nesundá!

#2 Na rovno!

Rovný střih dává větší svobodu a pohodlí než cigaretové kalhoty a není divu, že si ho ženy opět oblíbily! Pokud jste menší postavy, vsaďte na cropped střih, délku nad kotníky, který opticky prodlouží vaši postavu. Vyšší pas navíc schová problematické partie, jako je bříško, ale svým střihem tyto kalhoty zakryjí výrazný zadeček i silnější stehna. Devadesátkový hit, na který nedala dopustit lady Diana. S lodičkami pak bude efektní volbou rovný střih až na zem.

#3 Zaměřeno na pas

Paperbag kalhoty vévodí letošním trendům a převzal je i denim. Vyznačují se výraznými sklady ve vysokém pase či výrazným opaskem. V oblasti stehen jsou lehce širší, směrem ke kotníkům jsou naopak zúžené. Pokud nemáte ženské křivky, tenhle střih je přímo pro vás! Taktéž polichotí dámám s postavou hrušky. Jelikož jsou kalhoty výrazné svým pasem, volte k nim minimalistické topy bez rušivých elementů a vzorů. Skvělou volbou bude ale i top s ramenními volánky, které vytvoří krásnou symetrii postavy.

Podívejte se na ten nejlepší výběr z e-shopů!

Stylistka Barbora Havlíková souzní se všemi ženami, které stále tápou nad tím správných typem džín ke své postavě. Sama udává, že jejich výběr opravdu není jednoduchý. Které rady by vám doporučila?

Rozhodně doporučuji džíny s vysokým pasem, protože pokud neoplýváme dokonalou postavu, není vhodné, abychom dávaly na odiv naše madla lásky. V zadní partii si dávejte pozor především na kapsy, abychom dosáhly hezkého zadečku. Ty příliš velké nám vytvoří neforemnou plochu, naopak příliš malé a zdobené nám zadeček zvětší.

Jak ale jednotlivé džíny kombinovat a jaká historie se skýtá za tímto ikonickým džínovým modelem? To vše a ještě více se dozvíte v následujícím videu!

Autor: Žaneta Podlahová