Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Chcete šaty, které unosíte od pondělí do pátku? Vsaďte na malé černé

22. června 2020 | 06:00

Malé černé jsou ve své jednoduchosti naprosto geniální. Lze je kombinovat ve sportovním i elegantním stylu, proto jsou tak nepostradatelné. Odkud se ale vzal tento základní oděv šatníku?

Píšou se 20. léta 20. století, důležitý milník módního průmyslu. V Paříži navrhuje a šije šaty výjimečná osoba: Gabrielle Chanel přezdívaná Coco. Odmítá korzety, přezdobenost, naopak volí minimalistický střih a kratší délku. Pro ženy jsou tak její šaty doposud velkou neznámou. Navíc šije pouze v černé barvě, která do té doby symbolizovala smutek. Záhy je ale začnou šít švadleny po celém světě, a tak se postupně černá barva vnímaná dosud jako smuteční mění ve vysoce elegantní záležitost.

Nenechte se zmást délkou tohoto typu šatů. Označení „malé černé“ nesymbolizuje primárně jejich délku, ale právě již zmíněnou jednoduchost. Mohou tudíž být i v délce pod kolena. Tento ikonický model si oblíbily komiksové postavičky, ale i skutečné hvězdy. Ten největší zlom nastal v momentě, kdy si Audrey Hepburn oblékla model od Huberta de Givenchy v kultovním módním filmu Snídaně u Tiffanyho, který měl premiéru už v roce 1961. V té době propuklo šílenství a Little Black Dress musela mít každá žena!

Nejen Audrey byla jejich příznivcem, ale i další herecké krásky. Například Lauren Bacall, Grace Kelly, Ava Gardner, s oblibou je nosila i Jackie Kennedy, bývalá první dáma USA, jež měla pro módu velký cit. Tento ikonický model ráda nosila princezna Diana a v moderní době jim přinesly další dávku ovací „holky“ z věhlasného seriálu Sex ve městě.

Pokud máte tyto šaty spojeny pouze s elegantním stylem, stylistka Barbora Havlíková vás rychle vyvede z omylu! Podívejte se, jak tyto kultovní šaty nosit 5x jinak! Unosíte je tudíž od pondělí do pátku.

Podívejte se na módní přehlídky značky Chanel a na to, jak se trendy tohoto ikonického oděvu měnily v čase!

Autor: Žaneta Podlahová