Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Největší rival tenisek a mokasín? Baleríny! Letos jsou ale trošku jiné

11. března 2023 | 06:00

Balerínky – základní obuv, která nechybí v botníku žádné ženě. Proč se ale staly tak populárními a s čím vytvoří svěží outfit?

O slávu balerínek se zasloužila Francouzka Rose Reppeto už v roce 1947. Nemohla se už totiž dívat na zkrvavené nohy svého syna Rolanda, který byl tanečníkem v proslulé Opeře Garnier. Taneční boty mu prošila, obrátila je naruby a z kožené stélky udělala podrážku. Dostalo se mu tak pohodlí a nestěžoval si na neustálou bolest nohou. Po prvním vyrobeném páru ale vzrostla poptávka od tanečníků, a tak Rose prodala své bistro na Montmartru a začala se věnovat pouze výrobě taneční obuvi.

Více o jejich historii či o tom, jak je neotřele kombinovat, se dozvíte v tomto videu: 

Za to, že se balerínky dostaly z divadelního prostředí do ulic, vděčíme především ikonám, jako jsou Audrey Hepburn nebo Brigitte Bardot. Ta si vysnila taneční boty upravené na denní nošení. Představila je ve filmu A Bůh stvořil ženu. Oblíbila si je natolik, že s těmito červenými botami vyrazila na filmový festival do Cannes. Oblékla k nim midi modrou sukni a červený top se spadlými rameny. Ženská a sexy kombinace! Oblíbily si je ale i známé krásky jako Twiggy, princezna Diana, ale i podpatková královna Victoria Beckham.

Trendy 2023

Už na přelomu zimy 2022/23 (ano, čtete správně, nepřepsaly jsme se) se baleríny proměnily v exkluzivní baletní obuv po tom, co nám značka Miu Miu naservírovala minulý rok na jaře boty à la baletní piškoty. Dominovaly ve stylingu spolu se zateplenými vysokými ponožkami, a představily se tak ve zcela nové perspektivě – jako zimní hot trend či obuv, kterou lze nosit nejen v teplých měsících.

Na tuhle notu se naladily i další luxusní brandy a návrháři v nových kolekcích pro jaro a léto 2023. Především irská módní návrhářka Simone Rocha představila tuto něžnou baletní estetiku ve své přehlídce, která nevyznívala působivě jen skrze boty, ale i prostřednictvím šatů a okázalých svrchníků. Na to, zda měkoučké balerínky se svrchní úpravou ve stylu baletních piškotů budou opravdovými tahouny sezony, daly světu jasnou odpověď i sestry Olsenovy. Jejich luxusní brand The Row totiž tuto obnovu už nějakou dobu ve svém repertoáru čítá.

Letošní sezoně bude kromě baletní estetiky, jež je převážně opřená o oblou špičku a minimalistický pásek přes nárt, dominovat i ostrá špička balerín s jistým dekorem a volnou patou. Tyto ploché boty tak budou splývat s oblíbenými botami slingback. I úprava ve stylu mary janes vás osloví – a to především početnými přezkami přes nárt a lakovaným reliéfem.

A barvy? Vedle základní palety barev budou převažovat saturované odstíny – od signální růžové přes limetu až po šťavnaté pomerančové. Zaujmou vás ale i stříbrné s metalickými odlesky.

Proč jsou tak oblíbené?

#1 I bez podpatku budete vypadat sexy. Stačí sáhnout po balerínách do špičky a s páskem nad kotníkem.

#2 Nikdy nevyjdou z módy. Jsou nadčasové a hodí se úplně, ale úplně ke všemu. Vytvoříte s nimi outfit do práce, ale můžete je obout i na divokou párty.

#3 Na rozdíl od podpatků budete celý den v pohodlí a hodí se vám při pochůzkách ve městě.

Balerínky a další stylové boty pořídíte za skvělé ceny na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Podívejte se na výběr těch nejlepších balerínek z aktuálních kolekcí!

Autor: Žaneta Podlahová