Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Jak vypadala móda před třiceti lety? Leccos můžete oprášit!

11. listopadu 2019 | 06:00

Třicet let. Krásný věk, viďte? Letos slaví třicáté narozeniny československá svoboda. V listopadu 1989 se vydali Češi a Slováci jinou cestou, než po které kráčeli předešlých čtyřicet let. Zavzpomínaly jsme, jak se změnil náš ženský svět.

Všechno je čím dál tím rychlejší, výkonnější, chytřejší. Teď mluvíme hlavně o technice, lidé jsou nejspíš pořád stejní. Nanejvýš pohodlnější, unavenější, v lepším případě vzdělanější a světaznalejší. Během třiceti let jsme poznali velkou spoustu nových věcí. Od možnosti svobodně cestovat až po technické zázraky, jako jsou internet nebo mobilní telefony. I když jde o něco málo víc než čtvrt století, některé věci se změnily k nepoznání. A jiné jsou zase naopak stejné, jako byly za našich prapraprababiček.

Móda

Některé módní trendy se cyklicky opakují, u jiných tajně doufáme, že se nikdy nevrátí. Vzpomínáte, co se nosilo na přelomu osmdesátých a devadesátých let?

Vysoké podpatky

To byla naprosto nedílná součást botníku každé z nás. Čert vem pohodlí, čert vem ortopedické problémy, na které jsme si zakládaly. Hlavně, že máme jehly! Ale pravdou tedy zůstává, že tyhle mučicí nástroje dělaly opravdu hezké nohy.

Mrkváče a plísňáky

Nepříliš lichotivý mrkvový střih byl na druhou stranu celkem pohodlný. Gumička okolo kotníků sice občas škrtila, ale to se dalo vydržet. A plísňová džínovina? To byl hit desetiletí. Taky jste si moderní design vyráběla doma sama, pomocí sava, abyste ušetřila?

Široké pásky

Dávaly se tehdy prakticky přes všechno, včetně svetrů a lesklých elasťáků. Vyráběly jsme si je doma samy, stačilo zajít do galanterie (kterých už dnes moc není, ale dříve byly na každém rohu), koupit širokou gumu a jednoduchou přezku a bylo hotovo.

Ramenní vycpávky

Cpaly jsme si je i pod trička a svetry. Daly se koupit samostatně, a když jste je měla na sobě, působila jste vždycky trochu terminátorským dojmem. Světe div se, tahle móda se vrací a návrháři jsou přesvědčeni o tom, že zvýrazňuje ženské tvary.

Pokud se chcete podívat na to, co všechno a jak se za těch třicet let změnilo i v našem jídelníčku, kráse nebo technických vymoženostech, kupte si nové číslo Blesku pro ženy, které seženete na novinových stáncích. Nebo si ho můžete objednat v tištěné či elektronické podobě ZDE >>>

Autor: red