Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Týden módy v Londýně: Minimalismus, tryzna a punk!

26. září 2010 | 06:47

Londýnský týden módy vystoupil ze stínu recese. Sebevědomí návrháři odvážnými kreacemi ztvrdili, že město nad Temží má stejně jako další světové metropole módy co nabídnout. V týdenní show předvedli větší a honosnější podívanou než vyzdvihovaný New York. Konala se performance, hry s barevnou škálou i pieta za rebela Lee McQueena.

Londýn je kolébkou minimalismu, rebelie. Místní tvůrci jsou považováni za součást světové avantgardy. Stella McCartney, John Galliano, Vivienne Westwood. Zesnulý, stále vzývaný Alexander McQueen. Dokonalá přehlídka břitké britské drzosti a odvahy. Slavná tradice v módním domu Burberry. To vše je londýnský týden. Anglická metropole pomalu získává pověst Mekky módních unikátů, fashion solitérů se silným názorem i kořeny. Vyrovnává se tedy proslavené a všemi uctívané Paříži.

Týden módy v Londýně si na molech pohrál s téma přírody. Květiny a novodobý romantismus se známkami bezstarostného rokoka tvrdě kontrastovaly s minulých sezón gradujícím tématem punku. Na rozdíl od newyorské scény, která předvedla pouze valéry bílé, béžové a šedavé s akcenty rudé, Londýn před divákem rozprostřel paletu barev. Tlumený základ jemných přírodních tónů rozehráli módní tvůrci potisky, drzost přikořenili dotekem neonu.

Střet módních tendencí

Na rozdíl od kosmopolitního New Yorku a horkokrevného Milánu, Londýn se držel v zajetí pokrokového minimalismu. Michael van der Ham, Christopher Kane i Erdem na mola vyslali modelky v zdánlivě nesourodě zkombinovaných a sešitých číslech. Načrtnutou bohémskou nedbalost ale vetoval jasný, čistý až androgynní podtón perfekcionalismu.

Veteránka Vivienne Westwood se držela pro ni charakteristické kostky, kterou podtrhla typicky anglickým doplňkem – vysokými pólo podkolenkami. Nacionalistickou notu přehlídky odrážely tváře modelek poprášené modrým pudrem. Vivienne se pro značku Red Label tento rok vzhlédla v glamrocku a jeho iluzorním představiteli a alteregu Davida Bowieho, Ziggy Stardust.

Nezapomenutelnou show předvedla značka Burberry Prorsum, která klasické trenčkoty povýšila na chic rockenroll záležitost. V kolekci převládal klasický béžový, pískový a křídový základ, který Burberry oživil valéry zářivých detailů a kovových akcentů. Kolekce udala bezpochyby náladu nadcházejícího jara a prudce kontrastovala s romantikou načrtnutou v New Yorku.

Co chystá Milán?

Na týdnech módy divák nesleduje pouze tendence nových sezón, ale také kulturní vývoj společnosti a tradic. Londýn se po letech dozrávání našel a je radost pozorovat osvědčené mistry i začínající návrháře, jež prezentuje. Nyní je na řadě divoký Milán. Počejme si, čím překvapí.

Autor: amp, mivrk