Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Newyorský týden módy: Návrat k přírodě a ústup černé

18. září 2010 | 12:21

Osmidenní kolotoč přehlídek Týdne módy Jaro/Léto 2011, který hostil kosmopolitní New York, ohlašuje pro nadcházející jaro velký návrat v přírodě. Velké zastoupení na molech měly přírodní materiály. Také módním kolekcím po dlouhé době nevládla černá. "Novou černou" je ale paradoxně bílá. A doplňují ji opět přírodní odstíny - křídová, slonovinová, písková či pergamenová škála.

Na jaře také budou v kurzu jemné valéry lososové či broskvové. Silné zastoupení ale na přehlídkách měly i khaki odstíny, námořnická modř a červená barva. Opakovaly se jak v dámských, tak pánských kolekcích.

Přírodní akcenty se na molech v newyorském Lincolnově centru objevovaly v různých podobách. Ať už jen atmosférou či opravdu nepřehlédnutelným prvkem outfitu. Například Michael Kors měl na přehlídce dřevěné molo, na němž představil svou kolekci Naturaluxe inspirovanou přírodou a slunečním svitem. Šaty značky Rodarte imitovaly kůru a dřevěné obložení.

Kopírování? Ne, inspirace!

Silná inspirace přírodním stylem, byla vidět i na použitých tkaninách a materiálech. "Všechno je velmi přírodní a uvolněné a smíchané: šifon, gáza, kůže, semiš, konopí a len. Je to zajímavý pohled na to, co lze nalézt v přírodě," řekl jí kreativní ředitel časopisu Elle Joe Zee.

Návrat k přírodě však nebyl jediným comebackem, který Týdnu módy dominoval. Návrháři se vraceli i do minulosti. Vzhlédli se u velikánů, jako byl Yves Saint Laurent či Helmut Lang. Prvně jmenovaného napodobili ku příkladu Jason Wu a Diane von Furstenberg. Stejně jako legenda vysokého francouzského krejčovství totiž kladli do kontrastu mužské a ženské prvky. Elegantně střižené kalhoty tak například doplňovaly průsvitné materiály či hedvábné kaskády.

"Kdo trvá na své vlastní kreativitě, nemá paměť," přiznal i svou slabost pro čerpání z minulosti Marc Jabcobs na své pondělní módní přehlídce. A pak předvedl laurentovské rolnické haleny a saténové sukně, operně rozvlněné pracovní pláště či rozmanité dámské šaty.

Osmdesátky versus Audrey Hepburn

V ozdobném i jemně perverzním vzhledu vycházejícího z 80. let našel zdroj nápadů například Alexander Wang či značky jako Rag & Bone, Preen, oblíbenec Anny Wintour Thakoon a Altuzarra. Retro pak vládlo i kolekci slavné jednasedmdesátileté venezuelské návrhářky Caroliny Herrer, jejíž kolekce se vzhlédla v postavě Holly Golightlyové z Capotova kultovního snímku Snídaně u Tiffanyho.

Nové ale v každém případě bylo přinejmenším místo, kde se Týden módy konal. Do Lincolnova centra nacházejícího se nedaleko jihozápadního rohu Centra parku se totiž přesunul z Bryant Parku, kde se konal předchozích sedmnáct let. Další velká módní událost čeká metropoli za půl roku, kdy se budou představovat hity pro zimu 2011/2012.

Teď ale sbohem Týdne módy v New Yorku a vítej Londýne!


Newyorský módní týden se koná dvakrát do roka. Pro město představuje značný zdroj příjmů. Každoročně se jej zúčastní kolem 230.000 lidí, kteří podle pořadatelů přímo utratí téměř půl miliardy dolarů. Akce zároveň dá vydělat taxikářům, firmám připravujícím občerstvení či hosteskám. Na své si přijdou i newyorské hotely a restaurace, kde ročně návštěvníci Týdne módy nechají padesát šest milionů dollarů.

Autor: Adéla Pěničková, ČTK