Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Trendy podzimu: Co se bude nosit podle Františky!

3. září 2010 | 05:00

Konec léta navozuje každým rokem stejnou otázku: Co bude stávající podzimní plus zimní sezónu in?. A styl určující tvůrci, slavné módní domy vždy dávají na vybranou. Letos dokonce tak velkoryse, že až mohou mást.

Módních vizí je celá řada. Nadčasovými tendencemi počínaje, úzkoprofilovou extravagancí konče. Značná pozornost se upírá na klasiku oživenou rafinovanými detaily. Masově oblíbený sportovní look je samozřejmě zastoupený. K nasazeným šlágrům sezónní hitparády však nepatří a v posledních obdobích tolik zdůrazňovaná ženskost neztrácí na síle - jen má trochu jiné aranžmá.

Pelmel nabídky

Módní podzim a zima jsou vskutku plné extrémů. Nabízí se sexy siluety svůdných šatiček, kalhotové kostýmy a velkorysé pánské svrchníky. Kožichy hodné osudové ženy. Nechybí romantika, prvky etno, glamour disko. Také černý, cvoky zdobený punk. Vzpomíná se na Marlene Dietrich i Indiana Jones...

Aristokratický Hermes kombinuje vlnu s kůží, Louis Vuitton frivolní romantiku se sportovní elegancí. Max Mara se zhlédla v dramatické noblese filmových hvězd třicátých let a Prada zase v nové italské vlně let šedesátých.

Reminiscence Givenchy pro změnu připomíná osmdesátá léta a masová zn. H&M svým způsobem vrací na scénu vrstvení a ležérnost stylu grunge. Luxusní zn. Balenciaga rafinovaně propojuje comeback pánského stylu se sexy ženskou linií. A tím výčet toho, co je v kurzu, zdaleka nekončí.

Zásadní momenty sezóny

Móda podzimu a zimy nejde ve své inspiraci hluboko do historie, jak občas mívá ve zvyku, ale vystačí i s epochami minulého století. Obecně lze říci, že většina trendů víceméně staví na ověřené klasice kořeněné detailem extravagance.

Mini odhalující nohy zůstávají, stejně jako lady délky kolem kolen. Siluety jsou většinou štíhlé, dlouhé topy ze scény nemizí. Kalhoty mají velmi úzké či naopak velmi široké nohavice. Saka jsou podstatná a zhusta se vyznačují štíhlou polopřiléhavou linii. Sahají do půli boků nebo jsou variací na petit francouzské kabátky. O slovo se uchází i dvouřadé zapínání.

Barvy jsou tradičně tlumené. Černá opět atakuje a podstatné zastoupení rovněž mají kamenné tóny, valéry dřeva, přírodní písková, skořápková, mléčná... Včetně pudrově narůžovělých pastelů. Nejvíc protěžovanou je pak šedá ve všech možných odstínech.

Pánský styl se začíná opět silně prosazovat, včetně dlouhých zimníků z vlny, což je novinka. V materiálech vedou tradiční a zejména kvalitní materiály. Kromě zmíněné tkané vlny také pleteniny a velký prostor dostává různě zpracovaná kůže s kožešinami. Ve společenských kreacích se nejvíc uplatňuje hedvábný satén, lehounké voály, mušelíny, organza, ale i těžší brokát.

A také nelze opomenout, že...

Elegantní, na styling nijak náročnou jednobarevnost koření struktury tkanin. Ze vzorů je velmi aktuální kohoutí stopa, rybí kost, tartan, tvíd ve své tradiční podobě.

Minimalistický základ je v současné módě velmi zásadní. Dovoluje totiž vyniknout detailu, na nějž řada módních mágů soustřeďuje pozornost. Ať už jde o akcent peří, kožešiny, přezky, nýtů, řasení... Ale pozor – žádný cirkus. Jeden nosný akcent postačí!

V sezónní obuvi jsou ve hře kotníčkové boty a tradičně kozačky. Jehlové, masivnější i klínové podpatky. Arzenál kozaček zpestřují typy nad kolena s možností manžety. Jsou širší, neobepínají lýtko a mají stejně jako hájená jezdecké holínky nízký podpatek.

Maximálně důležitou informací je, že období podzimu a zimy preferuje luxus! Vytříbenou rafinovanost, noblesní sofistikovanost, která se zmíněným minimalismem souvisí. U masových značek se bohužel spíš jedná o iluzi. O to víc je tedy nutné dát přednost kvalitě před kvantitou. Najít si svůj styl. Naštěstí moderní technologie dokáží stvořit dost podařené náhražky. Lacinost, kýčovitá zdobnost a do očí bijící plagiáty každopádně znamenají módní smrt.

Autor: Františka Čížková, kamp