Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Oblečení ve spreji: Převratná novinka ve světě módy

Trendy tričko si na tělo nastříkáte během deseti minut a můžete vyrazit třeba na diskotéku. Budete mít jistotu, že v podobný kousek na nikom jiném neuvidíte.
7. října 2010 | 17:13

Trendy kousky si budete moci nastříkat přímo na tělo! Záleží na momentálním rozpoložení či vkusu. Individualitě se meze nekladou. V Británii vědci vyvinuli speciální technologii, která umožňuje opravdu netypickou variantu oblékání.

Je to tak! Tvůrci módní inovace doktor Manel Torres a profesor Paul Luckham si myslí, že se jejich převratný objev vyrovná tomu z roku 1959. Tehdy byla vynalezena lycra.

Vyzkoušeno

Látka, kterou sprej obsahuje, se jmenuje fabrican. Je to kapalná směs krátkých, organických, bavlněných vláken na principu polymerů, které jsou dohromady a v tekuté formě drženy rozpouštědlem.

Už se dokonce našli i dobrovolníci, kteří si chtěli novou technologii vyzkoušet. Mezi ně patřila i Laura. "Nejprve to bylo studené, ale brzy jsem si na teplotu stříkané látky zvykla. Během patnácti minut bylo vše hotové. Cítila jsem se v něm úžasně. Bála jsem se, ale je to opravdu jako normální oblečení," vzpomíná na zážitky se sprejováním trička na holé tělo.

Plusy a minusy

Výhodou tohoto nového stylu oblékání je, že se dají módní kousky recyklovat. Když módní kousek omrzí, může se z něj vyrobit něco jiného. Oblečení se dá navíc samozřejmě normálně vyprat.

Na druhou stranu poměrně velká nevýhoda je, že hodně lidí nemá takové sebevědomí. Přece jen se látka stříká na holé tělo, takže ve finální výsledek je opravdu jako druhá kůže. Obepne a nemilosrdně ukáže všechny záhyby a nedostatky těla.

Autor: INT, mivr, lenak