Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

New York je znovu jedničkou módního světa

Fotografie
16. srpna 2010 | 13:26

Mecca Sexu ve městě se díky zlepšení americké ekonomiky stala letos znovu metropolí světové módy. Sesadila tak z ročního kralováním italský Milán. Ten se propadl v tabulce nejvýznamnějších měst módy o pět míst až na šestou příčku.

Ve světové desítce, v níž samozřejmě nechybí Paříž, Londýn a Barcelona, šlapou na paty asijská a australská města. Což je oproti předchozím letům a vůbec historii módy velká změna.

Žebříček se sestavuje podle četnosti pojmů zaznamenaných ve sdělovacích prostředcích, na internetu a v oblasti blogů.New York byl jedničkou mezi městy módy šest ze sedmi minulých let, než ho vytlačil Milán. Teď se vrátil a za ním následují Hongkong, Londýn, Paříž a Los Angeles. Až druhou pětici pak vede Milán a za ním jsou Sydney, Miami, Barcelona a Madrid.

Vlna z východu

"Letošní žebříček je důkazem neustálého pohybu panujícího v módním průmyslu. Vliv někdejších hlavních hráčů klesá a ti, kteří mívali vliv pouze místní, začínají mít dosah globální," řekla dopisovatelka Global Language Monitoru z Manhattanu Bekka Payacková. Je to podle ní poprvé, kdy nedominuje dosud nezpochybňovaná pětice - New York, Paříž, Londýn, Milán a Řím.

Nejvýkonnějšími "skokany" v žebříčku jsou Hongkong, Madrid a Melbourne, kdy Hongkong se posunul o pět míst nahoru, Madrid o 11 a Melbourne dokonce o 14 příček. Boj se odehrává v Indii, kde regionální Bombaj předhání metropoli Dillí. V latinské Americe zůstává Sao Paulo před Riem de Janeiro, Buenos Aires a Mexikem. Nováčky na širším seznamu jsou Amsterodam, Kapské Město, Johannesburg a Vídeň.

Tabulka 20 významných měst módního světa v roce 2010 a údaj o posunu v pořadí oproti loňskému roku:

Pořadí Město Posun
1. New York + 1
2.
Hongkong + 5
3.
Londýn + 2
4.
Paříž
- 1
5. Los Angeles
+ 1
6.
Milán - 5
7. Sydney + 2
8. Miami + 5
9. Barcelona + 5
10. Madrid + 11



Autor: ČTK, amp