Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Jak se o pleť správně starat během zimy? Takhle nebude suchá a podrážděná

20. prosince 2022 | 06:00

Během zimy bývá pleť často vysušená, mdlá a podrážděná. Chybí jí zkrátka život. Správnou péčí však můžete dostat všechny tyto problémy pod kontrolu a vaše pleť bude zase zářit. Poradíme vám, jak na to!

Suchá pokožka je spojována především s letním počasím, ale opak je pravdou. Během zimy a mrazu je ve vzduchu menší vlhkost, a to ovlivňuje stav naší pleti. Ta může být více suchá, podrážděná a může mít sklon k šupinatění. Zároveň se na kvalitě pleti podepisují časté přechody z přetopených místností do zimy, a to může vedle suché pokožky způsobit začervenání, svědění či ekzém. Jak se o ni během zimy správně starat, aby vypadala co nejlépe? Stačí dodržovat tyto kroky.

Důkladné čištění

Ranní a večerní očista pleti by měla být naprostou samozřejmostí. Nepodceňte ji a dodržujte ji tak jako čištění zubů. Nejlepší variantou je pleťové mléko a dočištění pleťovým tonikem. Vyhněte se pleťovým vodám s alkoholem, ty v chladném počasí vysušují pokožku.

5 kroků k dokonalému odlíčení make-upu? Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
5 kroků k dokonalému odlíčení makeupu • VIDEO: Martin Molliy

Volte hutnější krémy

Důležitá je především denní hydratace kvalitními krémy. Pokud máte normální až suchou pleť, jsou vhodné hydratační produkty na bázi olejů. Máte-li citlivou pleť, vyberte si hydratační krém bez parfemace a bez lanolinu. "Pokud máte ještě z letních měsíců přípravky s lehkou gelovou konzistencí, tak ty v zimě nepoužívejte. Neobsahují promašťující látky a mají minimum výživných olejů, které v zimě více potřebujete. Máte-li různá séra či emulze, tak ty samozřejmě používat můžete, vždy je ale kombinujte s denním krémem. Pokud jsou opravdu nízké teploty, je dobré aplikovat produkty s větším obsahem lipidů, které podporují bariérovou funkci kůže, tzn. vytvoří ochrannou vrstvu na pokožce,“ říká dermatolog MUDr. Jan Kučera z Perfect Clinic Dermatology.

Ideální je používat krémy s obsahem lipidů, ale i urey či ceramidů, které pleti navrací hydrataci a obnovují kožní bariéru. Důležitou aktivní složkou je také kyselina hyaluronová, která pleť krásně hydratuje. V současnosti najdete také velký výběr speciálních zimních krémů, takzvaných Cold Creams, které jsou vyvinuty právě do zimního období a poradí si s problémy, se kterými se může vaše pleť potýkat. Mají silný hydratační účinek, pleť vyživují, a navíc zabraňují nepříjemnému pocitu pnutí a zarudnutí. 

Pozor na horkou vodu

Použití teplé vody na tvář může vysušovat pokožku (zvláště v zimních měsících). Horká voda rozpouští na pleti přirozený maz, zanechává ji napnutou, suchou i podrážděnou. Pro mnohé z nás není nic lepšího než si v zimě dát horkou sprchu nebo vanu. Bohužel pro naši pokožku to není v chladném počasí to nejlepší. Horká voda totiž z kůže smývá její ochranný filtr a zároveň otevírá póry. Kůže je pak citlivější. V zimním počasí také nepoužívejte drsná mýdla či peelingy. Ty také mohou odstraňovat ochrannou kožní bariéru.

UV ochrana je důležitá nejen na horách

Také v zimním období používejte krémy s UV ochranou, a to nejen během pobytu na horách. Sluníčko může naši pokožku ovlivňovat i v zimě, protože 80 % UVA i UVB záření pronikne i skrz mraky v mrazivých šedých dnech, kdy zapomínáme, že nějaké slunce existuje. Volte krémy s ochranným faktorem alespoň 15.

Chcete mít krásnou pleť i v zimě? Pleťovou kosmetiku za nejlepší ceny vybírejte na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Nejlepší zimní pleťové pomocníky najdete ve fotogalerii:

Autor: Aneta Valešová