Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Trápí vás lupy? Levnou a účinnou pomoc najdete ve špajzu!

Zatočte s lupy!
5. března 2022 | 06:00

Lupy prý v různé míře trápí každého druhého člověka. Zkuste s námi osvědčené domácí recepty.

Babské rady na lupy:
1. Regenerační čaj s kořením
2. Cibulový výluh
3. Oplach z olše lepkavé podle báby Kamenické
4. Přesličkový přeliv podle Marie Treben
5. Olivový oplach s tea tree

Lupy jsou vlastně předčasně odumřelé kožní buňky, kterých se tělo zbavuje. V menší míře je máme všichni. Potíž nastane, když je provází zarudnutí a svědění pokožky hlavy a padají jako sníh na oblečení. „Odborněji řečeno, lupy vznikají po narušení přirozeného procesu obnovy vlasové pokožky, to vede k rychlému olupování zrohovatělých buněk. Vyvolávají ho kvasinky živící se tuky nebo mazem, který vlasová pokožka produkuje,“ říká dermatolog Vladimír Hořejší. Tyto mikroorganismy můžou pokožku dráždit a nás pak trápí vedle olupování i její svědění a začervenání.

Suché, nebo mastné

Lupy jsou dvojího typu, suché a mastné. Suché méně svědí, sypou se z vlasů a padají na oblečení. Pokožka hlavy je spíš suchá, červená a může svědit. Mastné lupy ulpívají zase na pokožce, tvoří shluky a ložiska, jsou větší, nažloutlé, mastné a více svědí.

Video se připravuje ...
Vzrušující účesy, které pofrčí v roce 2022 • VIDEO: Videohub

Zdravá strava a relax

Než se vydáte k lékaři, zkuste tyto nejosvědčenější rady – změňte jídelníček a omezte zejména smažená, tučná, příliš kořeněná, sladká a přesolená jídla. Z vitaminů pomáhá vitamin B a z minerálů zejména selen a zinek. Hodně důležité je vyhýbat se stresu a vyčerpání.

Domácí recepty proti lupům:

Regenerační čaj s kořením

Posiluje a regeneruje celý organismus a při nadměrné tvorbě lupů bychom ho měli popíjet nejméně dva měsíce. Jak na to? Lžičku nastrouhaného čerstvého zázvoru, lžičku drcených hřebíčků, lžičku drceného badyánu, půl lžičky skořice a lžičku šalvěje přelijeme hrnkem vroucí vody a pod pokličkou necháme stát 10 minut. Poté scedíme a popíjíme dvakrát denně. Čaj připravujeme každý den čerstvý.

Cibulový výluh

Podporuje zdraví pokožky i vlasů a likviduje kvasinky. Budeme potřebovat čtyři menší cibule, tři dl vodky, 1 dl vody. Cibuli nasekáme na jemné kousky, přelijeme alkoholem a necháme ji na teplém místě louhovat. Poté přes jemné plátýnko přecedíme a doplníme vodou. Výluh po dobu dvou týdnů nanášíme na pokožku hlavy, necháme vždy dvě hodiny působit a poté umyjeme vhodným šamponem z lékárny.

Oplach z olše lepkavé podle báby Kamenické

Na jaře si můžeme jednou týdně pomoct opláchnutím vlasů odvarem z mladých listů olše lepkavé. Je to jednoduché: dvě hrsti listů hodíme do litru vody a v hrnci přivedeme k varu. Hned odstavíme a necháme louhovat pod pokličkou 20 minut, procedíme a poté si odvarem opláchneme hlavu po mytí.

Přesličkový přeliv podle Marie Treben

Skvělým pomocníkem proti lupům je i přelití vlasů přesličkovým odvarem. Sušenou nať přelijeme 500 ml horké vody a necháme 20 minut pod pokličkou stát. Přecedíme a poté si nálevem přelijeme vlasy. Necháme působit dvě hodiny. Poté si pokožku vlasů ještě promasírujeme kvalitním olivovým olejem. Takto postupujeme dva týdny.

Olivový oplach s tea tree

Potřebujeme 1 dl olivového oleje, dvě lžíce citronové šťávy, 6 kapek tea tree oleje. Olej smícháme s citronovou šťávou a tea tree olejem. Směsí potřeme pokožku hlavy a necháme působit dvě hodiny. Poté umyjeme jemným šamponem.

Bojujete s lupy? Velký výběr přípravků proti lupům najdete na našem internetovém srovnávači Zboží Dáma.

Další zajímavé články najdete v aktuálním čísle magazínu Blesk zdraví. Koupit si ho můžete i v našem iKiosku!

Autor: sia