Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Víte, jak si správně čistit pleť? Máme pro vás návod krok za krokem

Víte, jak si správně čistit pleť? Máme pro vás návod krok za krokem
23. října 2020 | 06:00

Není žádnou novinkou, že krásné a zdravé pleti bez chybičky docílíte pravidelným čištěním a správnou péčí. Ačkoliv se může zdát, že to není žádná věda, stále se v péči o pleť dopouštíme chyb. Pokud neustále tápete, jak ji správně čistit, poradíme vám!

 

Prach, smog, UV záření, make-up – faktory, které na naši pleť nepůsobí zrovna příznivě. Aby tedy vaše pokožka mohla zase dýchat a byla krásná a zdravě vypadající, je potřeba ji pravidelně čistit. A to i tehdy, když jste sebevíc unavená a toužíte po celém dni zaplout rovnou do postele! Jak tedy postupovat, aby vaše pleť vypadala dokonale?

Diagnostika pleti

Základem správné péče je znát svůj typ pleti. Jenom tak můžete nastavit kosmetickou rutinu, která vám pomůže bojovat proti známkám stárnutí a dalším neduhům, se kterými se potýkáte.

Jaký máte typ pleti?

Každá žena musí znát svůj typ pleti, jinak hrozí, že na sobě napáchá velké škody. Je to, jako byste používala místo hřebenu vidličku. Mějte na paměti, že typ pleti se může s věkem, počasím a dalšími faktory měnit. Proto je důležité sledovat změny na pokožce a podle toho vybírat kosmetické produkty.

Normální

Jak už název napovídá, tento typ pleti nemá žádné výrazné problémy. Ucpané póry a mastnota se vyskytují výjimečně. Musíte být jenom opatrné, abyste ji nevysušovaly nebo zbytečně moc nepromašťovaly, to jí nesvědčí.

Smíšený

Mastná T-zóna? Velmi často se ženám mastí čelo, nos nebo brada a tváře jsou spíše sušší. Při správné volbě kosmetiky můžete její stav vylepšit až k normálnímu typu pleti, což je výhra v loterii.

Mastný

Nejčastěji nás trápí v pubertě a časem nás může potkat znovu kvůli změně hormonální hladiny. Typickými znaky jsou rozšířené póry a pupínky. Nejdůležitější je pleť nevysoušet, protože mazové žlázy by produkovaly ještě více mazu. Potřebuje správné čištění a hydrataci. Mohlo by se to totiž zvrtnout a vy byste pak bojovala s akné i suchými šupinkami.

Suchý

Kůže je pobledlá, ztenčená a olupuje se. Na hydrataci se u ní nesmí šetřit, vrásky by se mohly objevit dřív, než budete babička. A to přece nechcete.

Citlivý

Reaguje na vnější vlivy citlivě – začervenáním, akné, šupinatěním nebo svěděním. Věnujte pozornost složení produktů, které používáte. Jednejte s pletí jako s nejlepší kamarádkou, která stojí vždy při vás.

Problematický

Taková pleť vytváří více mazu, což se projevuje pupínky, alergií nebo akné. Nejčastěji se objevuje v pubertě nebo v těhotenství. Hlavními viníky jsou rozkolísané hormony a nevhodná strava.

Pokud tápete a nevíte, jaký typ pleti máte, můžete využít diagnostiku z pohodlí domova.

Vhodný přípravek

Hned na úvod je potřeba říct, že obyčejné mýdlo a voda úplně nestačí. Často tato kombinace pleť vysušuje a pokožka vám může nepříjemně pnout. Čisticí přípravky vždy vybírejte podle typu své pleti. Pokud si nejste jistá, jakou vlastně máte, obraťte se na odborníka, který vám snadno poradí a doporučí vhodné přípravky. 

Obecně se však vyhýbejte produktům, které obsahují alkohol. Ten pleť vysušuje a může způsobit dřívější viditelnost vrásek. Vybírejte také přípravky bez silné parfemace, která může citlivou pleť podráždit. Pozorně proto sledujte složení každého produktu.

Ranní očista

Pokud si myslíte, že stačí pleť odlíčit pouze večer, pak jste na omylu. Během noci produkuje pokožka kožní maz a pot, a tak je potřeba ji čistit také ráno. "Ať už je vaše pleť normální, citlivá nebo aknózní, vždy se musíte v první řadě zaměřit na dvojí čištění a pleť musíte čistit dvakrát denně. Tím dosáhnete toho, že se sníží mazotok v pleti, redukuje se ucpávání i zanícení pórů," říká pleťová terapeutka Nela Matoušková. 

Pleť ráno nebývá tak znečištěná, a proto vám stačí použít například tonikum nebo micelární vodu. Nakonec nezapomeňte aplikovat denní krém, který pleť ochrání před nepříznivými vlivy.

Večerní čištění

Večer pleť pořádně vyčistěte, a to i v případě, že jste se zrovna nelíčila. Během dne se na pleti usadí mnoho nečistot, kterých se musíte zbavit. Jedině čistá pleť bude schopna regenerovat, póry nebudou zanesené a látky z krému proniknou co nejhlouběji. Pokud byste si večer pleť nevyčistila, došlo by ke zhoršení stavu pokožky a mohlo by se objevit také akné. 

Začněte odlíčením očí, k tomu používejte produkty na olejové bázi, které si snadno poradí i s voděodolnou řasenkou. Oční okolí nikdy tamponkem příliš nedrhněte. Mohla byste si ho totiž podráždit. Tamponek na oko vždy jemně položte, nechte pár sekund produkt působit a poté make-up jemně setřete.

Následně pomocí odličovacího mléka či gelu odličte obličej. Také v tomto případě platí, že byste jej neměla příliš drhnout, aby nedošlo k podráždění. Jakmile je tamponek špinavý, vezměte si jiný a postup opakujte tak dlouho, dokud nebude čistý. Čisticí gel zase naneste na mokrý obličej, pořádně ho vmasírujte a nakonec opláchněte vodou. Obličej nakonec dočistěte pleťovou vodou a následně naneste noční krém nebo sérum. Díky těmto krokům a správným produktům zpomalíte procest stárnutí. A to za to přece stojí!

Autor: Aneta Valešová