Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Historie holení: Před sto lety se za něj ženy styděly, do módy ho přivedla válka

2. května 2019 | 14:00

I když to vypadá, že dámské holení je trend jen posledních pár desítek let, opak je pravdou! Holení si totiž ženy oblíbily už mezi světovými válkami a první žiletka je dokonce víc než sto let stará! Od té doby jsme ušly pořádný kus cesty a metod, jak se zbavovat chloupků, je mnoho. Žiletka je ale pořád číslo jedna.

Ještě na počátku 20. století si ženy odstraňovaly jen nežádoucí chloupky z obličeje a krku, tedy jen z těch partií, které nebyly skryty pod oblečením. Používaly k tomu speciální depilační krém, který si buď kupovaly, nebo vyráběly doma.

Hotová revoluce v holení nastala v roce 1901, kdy firma Gillette, tehdy ještě pod názvem King Camp Gillette představila první bezpečnou žiletku. Do té doby bylo holení výhradně záležitostí mužů a používaly se k němu břitvy.

První žiletka, která spatřila světlo světa v roce 1903
Autor: Gillette

S příchodem první žiletky se ale vše změnilo. Díky kovovému strojku, do kterého se vkládaly žiletky, se muži mohli začít holit doma a tak se žiletky dostaly do koupelen, které se v té dobe začaly masivně rozšiřovat do domácností a také do rukou žen.

Žena s žiletkou byla tabu

Jednu z mála dobrých věcí, kterou první světová válka přinesla, byla možnost pro Gillette, jak rozšířit povědomí o svém převratném vynálezu. Holení bylo totiž na frontě jednou z prevencí, jak se vyhnout vším a dalšímu dotěrnému hmyzu který se v zákopech množil. The Gillette Safety Razor Company proto začala vyrábět žiletky s logy amerického námořnictva a americké armády a rozjela tak na svoji dobu obrovskou reklamní kampaň.

O deset let později, tedy přesněji v roce 1915 představila tatáž firma první bezpečnou žiletku pro ženy nazvanou Milady Decolletée. Prrodukt si ale popularitu nezískal, protože holení bylo pořád považované za mužskou záležitost a ženy se styděly koupit si žiletku, ve strachu z toho, co si o nich společnost pomyslí.

První dámská žiletka, kteru se ženy styděly kupovat
Autor: Gillette

Za zavřenými dveřmi koupelen bylo ale bezpečné vzít si do ruky manželovu žiletku, aniž by se musely bát posměchu a není divu, že si ženy tento nástroj velmi oblíbily. Narozdíl od smirkových papírů, pemzy, depilačních krémů nebo odstraňování laserem bylo totiž holení žiletkou velmi levné, snadné, bezbolestné a hlavně bezpečné.

Holení nohou odstartovala druhá světová válka

Velký boom v holení nohou odstartovala druhá světová válka, přesněji nedostatek, který s sebou přinesla. Do té doby ženy totiž snadno chloupky na nohách schovaly pod punčochy. Jenomže kvůli válce, kdy byl nylon dostupný pouze pro armádní účely, si ženy o silonkách mohly nechat jen zdát. Začaly proto zkloušet tekuté punčochy, které ovšem fungovaly jen na hladce oholené nohy. A po žiletkách začala být velká poptávka. V roce 1964 už si nohy pravidelně holilo 98 procent Američanek ve věku 15-44 let.

Oholené podpaží začalo být v módě v době charlestonu, štrasových čelenek a třásňových šatů bez rukávů. Proto hladké podpaží začalo být nutností. S emancipací žen získaly chloupky politickou váhu a nejrůznější protestní a feministická hnutí volaly po ukončení holení jako po jasném znaku toho, že si ženy berou pět kontrolu nad svým tělem a nenechají si nic diktovat muži, společností, ani kultem krásy.

První prototyp žiletky a poslední novinka Gillette Venus
Autor: Gillette

Od 70. let se z holení ženských partií stala prakticky nutnost a na přelomu tisíciletí byly ženy a především celebrity kritizovány za to, když měly chloupky v podpaží. V posledních letech se naštěstí stále častěji objevují postoje, které hlásají, že holení či neholení je záležitostí každého jedince a všem ostatním by do toho nemělo nic být.

Každopádně žiletka, jako metoda k holení nejrůznějších partií těla, se za sto let stala tak populární, že ji najdete v každé domácnosti. A co víc fakt, že v mnoha jazycích, včetně Češtiny, nemá tento kousek ostrého kovu jiný název, než ten podle svého tvůrce dává jasně najevo, že se firmě Gillette povedlo vymyslet věc naprosto revoluční.

Jak se ještě ženy v průběhu historie holily? Podívejte se na video:

Video se připravuje ...
100 let úpravy chloupků: Vosk, cukrová pasta nebo šmirgl! • VIDEO: Youtube.com/Allure

 

 

 

Autor: red