Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

V zimě vám místo antiperspirantu stačí deodorant! Který vás nezradí?

2. října 2018 | 06:00

Teploty klesly prudce dolů, a nastal tak nejlepší čas, kdy můžete vyměnit své antiperspiranty za deodoranty. A proč? Deodoranty totiž obsahují méně škodlivých látek než antiperspiranty, a přitom se nemusíte bát, že byste byla cítit potem. 

Antiperspiranty a deodoranty se často házejí do jednoho pytle, ale přitom je mezi nimi podstatný rozdíl. Antiperspiranty obsahují sloučeniny hliníku, které dočasně ucpávají potní žlázy, a tím snižují množství potu a omezují nepříjemný zápach.

Většina antiperspirantů obsahuje parabeny, které slouží jako konzervanty, a zabraňují tak množení bakterií a zkažení produktu. Tyto parabeny pak mohou vyvolávat různé alergie, a proto byste je neměla používat na čerstvě oholené podpaží.

V zimě se potíme výrazně méně, a proto nám postačí deodoranty, což jsou vlastně parfémované vody s obsahem alkoholu nebo zinku. Neomezují pocení, ale snižují a zpomalují rozkládání potu bakteriemi, a tím minimalizují nepříjemný zápach. Oproti antiperspirantům jsou tedy neškodné. Většina deodorantů je přírodních a vybrat si můžete deodoranty kuličkové, tuhé nebo ty ve spreji. Deodoranty, které nás oslovily nejvíce, najdete ve fotogalerii:

Autor: Aneta Valešová