Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Modelka dostala infekci ze špinavých kosmetických štětců! Jak je správně mýt?

Video se připravuje ...
Štětce je nutné prát jednou týdně a vždy "hlavou dolů"
VIDEO: Brigita Zemen
8. listopadu 2016 | 10:00

Čteme to pořád dokola – kosmetické pomůcky je nutné dezinfikovat po každém použití a jednou za čas pořádně umýt. Ale ruku na srdce – děláte to opravdu tak, jak se má, nebo se vám občas nechce? Australská modelka Anthea Page na špatnou hygienu doplatila infekcí oka. Jak často a jak správně štětce mýt?

Je potřeba hned na začátku přiznat, že Anthea není žádná šmudla, která by si za infekci obličeje mohla sama. O to je horší skutečnost, že k bolestivé reakci u ní došlo po módní přehlídce. Infekci tak dostala ze štětců, které nevyčistil profesionální vizážista, který ji na přehlídku líčil.

"Nebudu tvrdit, že nemám ráda svět modelingu, protože by to nebyla pravda. Svou práci miluju. Ale je potřeba říct, že riziko, které na sebe modelky berou kvůli neprofesionalitě některých vizážistů, je nemalé," napsala Anthea na svůj instagramový účet, na který připojila fotku ošklivé oční infekce.

Anthea Page
Autor: instagram.com/anthea_page

"Před čtyřmi dny jsem byla na módní přehlídce, a přestože jsem měla pochybnosti o hygienických postupech jednoho z vizážistů (kterého nebudu jmenovat), nic jsem neřekla. Také kvůli tomu jsem odešla s bolestivou infekcí oka způsobenou špatně umytými kosmetickými štětci," dodává modelka a apeluje na ostatní vizážisty: "Nechci kritizovat práci ženy, které jsem své oči a pleť svěřila do rukou a jíž jsem věřila. Chci ale upozornit na důležitost být profesionální a opravdu dodržovat veškerou hygienu. Bohužel to nebylo poprvé, co se mi stalo, že mě líčili špatně umytými štětci. Takže pokud něco takového uvidíte, nebojte se ozvat!"

Nikdy štětce nepůjčujte

U Anthey byla reakce o to horší, že štětcem, který na ni vizážistka použila, zcela jistě předtím líčila někoho jiného. O to je riziko infekce pravděpodobnější. Proto byste se o štětce nikdy neměla dělit, ani s nejlepší kamarádkou, dcerou, maminkou nebo sestrou. I když ale své kosmetické štětce používáte jen vy sama, neznamená to, že byste jejich mytí mohla zanedbávat.

Společně s mastnými líčidly se ve štětcích ukládají odumřelé kožní buňky a samozřejmě bakterie, které je dále rozkládají. Pokud je nebudete zodpovědně čistit, můžete si přivodit nejrůznější kožní problémy. Od začervenání, přecitlivělosti pleti přes akné a ekzémy až po infekci.

Jak čistit kosmetické štětce

Douglas, mýdlo na štětce, 249 Kč, koupíte exkluzivně v parfumeriích Douglas
Autor: archiv firem
I z ankety v redakci jsme zjistily, že na tom s péčí o štětce nejsme nejlépe. Takže si stejně jako my zapamatujte: po každém použití byste měla štětec ošetřit tak, že ho vydezinfikujete speciálním sprejem na kosmetické štětce nebo alespoň tamponem napuštěným tonikem s alkoholem.

Jednou za týden byste je pak měla pořádně vyprat a zbavit všech líčidel a nečistot. Můžete k tomu použít speciální šampon určený k mytí štětců. Těchto šamponů je na trhu několik a fungují nejlépe. Stačit vám bude ale i jakýkoliv šampon, který ovšem nesmí obsahovat silikony. Ty by vlákno štětce dlouhodobě narušily, a vy byste si ho tak zničila.

Autor: brig