Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jak si vybrat parfém? Záleží na tom, kolik chcete investovat a jak dlouho vonět

1. listopadu 2016 | 10:00

Vyznat se ve světě vůní a voňavek chce vytříbený nos a spoustu zkušeností. Nejde totiž jen o to, co vám voní v parfumerii, ale je dobré také vědět, co od parfému chcete. To, jak je vůně intenzivní, se odvíjí nejen od názvosloví, ale také od ceny parfému. Nejdražší pak, zcela přirozeně, také voní nejdéle a nejintenzivněji. Vyznáte se v abecedě vůní?

Parfém, toaletku nebo kolínskou?

Cartier La Panthere, parfém, 5790 Kč (15 ml), koupíte v síti parfumerií Douglas
Autor: archiv firem
Parfém je nejkoncentrovanější vůní. Obsahuje více než dvacet dva procent esenciálních olejů, a proto je také nejdražší. Kvůli tomu se zpravidla prodává v malých objemech. Jeho vůně je velmi intenzivní.

Jedním z příkladů můžou být parfémy La Panthere od Cartier, z nichž vůbec první vznikl již v roce 1914. Cena přes pět tisíc korun za 15 ml dává jasně najevo, že koncentrace olejů je zde vysoká a že vůně je opravdu velmi intenzivní a dlouho vydrží.

Parfémovaná voda (Eau de Parfum) obsahuje méně esenciálních olejů než parfém, většinou od patnácti do dvaceti dvou procent. Je levnější než parfém, ale stále voní velmi intenzivně. Na každodenní nošení je asi nejideálnější volbou.

Burberry Brit Sheer EDT, 1900 Kč (50 ml), koupíte v síti parfumerií
Autor: archiv firem
Toaletní voda (Eau de Toilette) obsahuje zhruba jen osm až patnáct procent esenciálních olejů. Je proto skvělá na léto, protože nevoní tak intenzivně ani tak dlouho. Ideálním příkladem je toaletní voda Brit Sheer od značky Burberry, která je velmi osvěžující, čistá a lehká, takže se hodí pro každodenní nošení.

Kolínská (Eau de Cologne) obsahuje asi jen čtyři procenta olejů, a je proto nejméně intenzivní. Je potřeba ji nanášet několikrát denně a nejlepší je pro voňavé osvěžení pleti. Nesmrtelnou klasikou v této kategorii je pak unisexová kolínská 4711. Příjemná, svěží, chladivá a nevtíravá vůně vás v letních dnech příjemně zchladí a v podzimních dnech zase příjemně zahřeje.

S vůní se musíte sžít

4711, kolínská voda, 218 Kč (100 ml), koupíte na www.parfemy-elnino.cz
Autor: archiv firem
Asi není potřeba zmiňovat, že byste si parfém před koupí měla nejprve ovonět. Abyste se ale orientovala, je nejlepší nezkoušet víc než jeden najednou. V nose se sice nachází až 10 milionů čichových buněk, ale i tak byste je neměla zahlcovat. Nejprve si parfém ovoňte ve flakonku, teprve až pokud je vám nějaká vůně sympatická, zkoušejte ji na kůži.

Co může vonět skvěle ve flakonku, vám na kůži totiž vonět nemusí. Navíc parfém, který milujete na kamarádce, můžete na sobě přímo nesnášet. Proto byste si měla dát na čas s tím, jak se vůně rozvine na vás samotné. Naneste trochu parfému na zápěstí a počkejte, jak si vonné oleje sednou s vaší přirozenou vůní. Zhruba po patnácti minutách budete schopna posoudit, jestli je to "ta pravá".

Jak parfém nosit?

Coach, parfémovaná voda EdP, 1950 Kč (50 ml), koupíte v síti parfumerií
Autor: archiv firem
Vůni nanášejte na pulzující body: na zápěstí, do loketních nebo i podkolenních jamek a na krk. Nikdy zápěstími netřete o sebe, ničemu tím nepomáháte. Parfém se nerozvine, ale naopak se stane plošší a nevyniknou všechny jeho tóny. Stříkněte také trochu vůně do vzduchu (neplatí pro parfémy) a projděte se pod ní. Rovnoměrně a přitom nenásilně ji tak rozložíte do vlasů a na oblečení.

 

Autor: Brigita Zemen