Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Silikony v šampónech: Měla byste se jich opravdu bát?

11. března 2014 | 14:30

Každou chvíli se ve světě kosmetiky vyrojí zpráva o ingredienci, které byste se rozhodně měly vyhnout. V poslední době jsou to kromě konzervantů na bázi parabenů především silikony. Je jejich využití ve vlasové kosmetice ale opravdu tak špatné a měly byste se jim obloukem vyhnout?

Co jsou silikony?

Z chemického hlediska se jedná o anorganicko-organické polymery, které mají velmi odolné vlastnosti,. Jsou stálé, mají velmi vysoké tepelné vlastnosti a téměř nereagují s ostatními látkami, bohužel je ale většina z nich také nerozpustná ve vodě.

Jaké jsou jejich výhody?

Právě díky jejich vysoké tepelné odolnosti je naleznete nejen v šampónech a kondicionérech, ale především ve všech produktech vlasové kosmetiky, které slibují ochránit vaše vlasy před fénováním, kulmováním nebo žehlením.

...
Autor: profimedia.cz
Ve vlasové kosmetice silikony zajišťují kluznost, díky čemuž se s nimi vlasy myjí daleko snadněji a především v kondicionérech zabraňují zacuchávání vlasů.

Jak nejsnadněji poznáte, že přípravek silikony obsahuje? Přečtete si složení! Zpravidla jej ale naleznete právě v těch šampónech, které vám vyčarují hebké, lesklé vlasy. Přirozenou vlastností silikonů je totiž jednotlivá vlasová vlákna obalit a vytvořit na nich ochranný film, který uzamkne jejich přirozenou vlhkost a nepropustí vlhkost a škodlivé vlivy z věnčí.

Jenomže...

...
Autor: Shutterstock.com
Právě toto "zapouzdření" vlasů ale způsobuje také ten vedlejší efekt, že se na vlasech díky častému působení silikonů může vytvořit neproniknutelná vrstva, která k vašim vlasům nepustí ani výživu, kterou se do nich snažíte dát. Navíc přirozená vlhkost časem vyschne, vlas ztratí lesk a do důsledku se může poškodit také samotná vlasová struktura.

Nepanikařte!

...
Autor: profimedia.cz
Nemusíte ovšem nutně běžet do koupelny a se štítivým odporem vyhazovat všechny produkty, ve kterých objevíte přítomnost silikonů. Naopak, pokud vlasy při úpravě účesu často vystavujete teplu, jsou pro vás silikony skoro nezbytností.

Jde jen o to je čas od času z vlasů odstranit. Podívejte se na složení svých oblíbených přípravků.

...
Autor: Shutterstock
Pokud obsahují silikony skryté pod názvy Amodimethicone, Behenoxy dimethicone, Cyclomethicone, Dimethicone copolyol, Hydrolyzet wheat protein hydroypropyl polysiloxane, Lauryl methicone copolyol nebo Stearoxy dimethicone, jsou úplně nebo alespoň částečně rozpustné ve vodě, takže se z vlasů snadno vymývají.

Ostatní silikony bohužel ve vodě rozpustné nejsou, ale i tak se jich lze poměrně snadno zbavit. Stačí je alespoň jednou za týden opláchnou slabým roztokem jedlé sody a poté roztokem z jablečného octa.

Ano nebo ne?

...
Autor: Shutterstock.com
Obecně se samozřejmě můžete vlasovým přípravkům se silikony vyhnout, riskujete ale ztrátu lesklých vlasů, na které jste zvyklí. I když ani to není neprůstřelně platným pravidlem - záleží totiž na přirozených vlastnostech vlasů, které jsou individuální.

Nejlepší radou tedy je volit "hodné" silikony rozpustné ve vodě a alespoň jednou týdně si vlasy umýt přípravkem bez silikonů, nebo roztoky, které z vlasů případné nahromaděné silikony odstraní.

Autor: brig