Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Vyzkoušeno: Vlasy bez chemie. Jak zakrýt šediny? Chce to trpělivost nebo hodně peněz!

Video se připravuje ...
Jaký je rozdíl mezi přírodními barvami na vlasy z ECOart Salonu Rolland a barvami na vlasy z drogerie?
VIDEO: Adriana Krátká
4. února 2015 | 06:00

Skoro dva měsíce jsem se bála chodit do své oblíbené drogerie, abych náhodou nepodlehla lákání a nekoupila si svou osvědčenou značku barvy na vlasy. Bylo mi jasné, že kolegyně Brigita Zemen, která mě do celého projektu doslova nacpala, by se rozplakala. A tak jsem šedivěla a šedivěla.

Po měsíci a půl používání biošamponů se moje vlasy opravdu zcela změnily. Je pravda, že doma mě často potkávala a vlastně dodneška potkává celá rodina s ručníkem na hlavě, pod kterým se skrývá některý z mých preparátů na vlasy.

Všechny jsou mastné, takže k jejich umytí potřebuju zhruba pětinu lahvičky šamponů, ale už se nemusím děsit, že mé vlasy připomínají éru hippies ze sedmdesátých let.

Hennaaaaa?! Neee...

Suché konečky jsou definitivně pryč, tak přece si je nezkazím nějakou barvou s kysličníkem. Ale co tedy? Henna! Matně jsem si na její použití vzpomínala z puberty. Tenkrát jsem dosáhla na svých tmavohnědých vlasech pěkné zrzavé. Ještěže se vymyla. Tuším, že jsem hlavu strkala pod vodovodní kohoutek třikrát denně – ráno před školou, po návratu a ještě předtím, než jsem šla spát.

Tentokrát jsem sáhla po konzervativní hnědé, usoudila jsem, že dvě balení budou stačit, a pustila se do akce. Netušila jsem ani trochu, do čeho jdu. Prášek, který moc nevoní, a navíc ho musíte zalít horkou vodou, se na vlasy nanáší zhruba stejně špatně jako třeba strouhanka smíchaná s vejcem.

Nebudu vás napínat: henna byla za chvíli u nás doma všude. Proto doporučuji všem, kdo jsou stejně nešikovné jako já, aby si na hodinu vlezly s hennou do vany. Pak si připravte savo a za další půlhodinu můžete mít byt zase v pořádku.

Oběť v podobě čistoty mého bytu a hodiny a půl času se ale vyplatila. Vlasy dostaly přirozenou barvu a na lesku neztratily. Jenže za necelé tři týdny už zas prosvítaly šediny, na které ještě nedokážu být hrdá.

Hledání zázraku

Spása přišla naštěstí opět od vedlejšího stolu, naše odbornice na kosmetiku Brigita zjistila, že v Praze existuje minimálně jeden salon, kde barví vlasy barvami bez chemie. Vyrazili jsme tam i s kamerou a na výsledek se můžete podívat na videu. Doslova krása. Takhle se mi vlasy ještě nikdy neleskly.

Kromě toho barva vypadala přirozeně, a to přesto, že jsem si vybrala jinou odstín, než doporučoval zkušený kadeřník Erik. Měl pravdu: hnědá s teplejšími odstíny by mi slušela asi ještě lépe. Ale i tak jsem konečně mohla říci, že moje vlasy vypadají jak před 10 lety. Pravda, se střihem za 2500 korun.

Jediné varování, které by každá, jež se do projektu „vlasy bez chemie" pustí, měla znát, je: zapomeňte na to, že vám bude stačit půlhodina péče týdně. Pokud nechcete mít vlasy vysušené, musíte si na ně dávat oleje – klidně stačí olivový, lépe se používá kokosový.

O zkušenosti s produkty, které jsem už vyzkoušela, se s vámi podělím v dalším díle seriálu. Už teď vám ale můžu říci, že fungují všechny. Jen některé se hůře nanášejí, jiné zase hůře smývají.

Autor: Markéta Grosmanová