Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jak si vybrat kondicionér z drogerie? Víme, ve kterých nejsou silikony

7. srpna 2015 | 06:00

Že silikony nejsou dobré pro kvalitu našich vlasů, není žádná novinka. A zatímco ze šamponů už naštěstí téměř vymizely, v kondicionérech a maskách na vlasy je pořád naleznete v množství větším, než by vám bylo milé. Jenomže silikon není jen jeden a ne každý, který najdete ve složení vašeho kondicionéru, je nutně špatný. Jak se v nich vyznat? Pátraly jsme v drogerii.

Chcete-li mít jistotu, že vaše vlasová kosmetika žádný silikon neobsahuje, to nejspolehlivější, co můžete udělat, je zamířit k regálu s přírodní kosmetikou. Případně rovnou do specializovaného obchodu.

U značek, jako jsou například Nobilis Tilia, Coslys, Alverde, Lavera, Weleda, Naturalis Better, John Masters a mnoho dalších, máte jistotu, že jejich složení je čistě přírodní, a že v nich tudíž silikony nenajdete. Navíc silikony nemusíte najít ani v kondicionérech od značek, které sice zcela přírodní nejsou, ale není jim lhostejné, co do složení svých produktů dávají. Za všechny takové si určitě zaslouží být zmíněny česká značka Ryor, dále Klorane nebo LUSH.

Silikon vlasy obalí jako igelitová fólie

Pro přirozené, nebarvené a neponičené vlasy jsou přírodní šampony bezkonkurenčně tím nejlepším, co jim můžete dopřát. Pokud ale mají vaše vlasy nějakou specifickou potřebu, jsou barvené, namáhané, nebo dokonce častokrát odbarvované, přírodní složení není schopno poskytnout vlasům všechno to, po čem zoufale touží.

V těchto případech byste si ale rozhodně neměla říct, že je to vlastně jedno, a sáhnout v drogerii po prvním kondicionéru, u kterého vás zaujme líbivá etiketa. I u kosmetiky, která není přírodní, je totiž poměrně časté, že alespoň jedna řada produktů je "odlehčená", tedy že v ní nenajdete právě ty silikony, které vlas časem obalí jako kus igelitu a kvůli kterým vlasy ztrácejí pružnost, lesk a hydrataci.

Není silikon jako silikon

Pravidlem je, že byste měla v případě kondicionéru sáhnout vždy po takovém, který silikony neobsahuje nebo obsahuje ty, které jsou rozpustné ve vodě. Jak je poznáte? Hledejte ve složení jeden z těchto názvů:

- Dimethicone Copolyol

- Hydroxypropyl

- Lauryl Methicone Copolyol

- Polysiloxane.

Právě takto jsou totiž označeny silikony, které se z vlasů vymývají a neusazují se na nich. Naopak – pokud toužíte po zdravých, lesklých vlasech, měla byste se obloukem vyhnout ve vodě nerozpustným silikonům a silikonům, které jsou ve vodě rozpustné jen částečně. Ty totiž z vlasů dostanete jen pravidelným peelingem nebo oplachováním pomocí jablečného octa. Ve složení produktů je pak najdete nejčastěji pod označeními Dimethicone, Amodimethicone, Triphenyl Trimethicone, Cyclopenthasiloxane, Cyclohexasiloxane, Dimethiconol a dalšími.

V jakých kondicionérech z drogerie nenajdete žádné silikony nebo jen ty rozpustné ve vodě? Prohlédněte si je ve fotogalerii.

Autor: Brigita Zemen