Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Vyzkoušeno! Redaktorka Brigita už si 5 let nemyje obličej vodou

4. listopadu 2014 | 06:00

Musím se vám k něčemu přiznat. Nemyji si obličej. Už více než 5 let. Ne že bych byla špindíra a líčidla ze mě odpadávala, kudy chodím, ale voda na můj obličej nesmí. A je to jedno z nejlepších rozhodnutí, které jsem na poli osobní kosmetiky udělala.

Na téma „správné mytí obličeje“ byly vydány už stovky článků. Jak na internetu, tak v časopisech. Všechny se svorně shodují, že správné ošetření pleti je základ pro to, aby byla rozzářená, bez pupínků, viditelných pórů i bez vrásek.

Většina z nich vám dokonce řekne, že voda vysušuje. Automaticky se ale dodá, že je potřeba pleť ošetřit krémem, aby nepnula a nebyla suchá. Jen málokdo se zamýšlí nad tím, jestli je tedy vůbec nutné obličej vodou umývat.

Bez vody k lepší pleti

Nobilis Tilia Hydrofiliní olej neutrální (200ml), 254 Kč, koupíte na eshop.nobilis.cz
Autor: archiv firem
Rozhodnutí vodu ze svého denního rituálu péče o pleť vynechat, přišlo samo od sebe. Kohoutková voda mou suchou, přecitlivělou pleť tak strašně vysušovala a dráždila, že bylo v podstatě nemožné vrátit ji do normálního stavu. Proto jsem mycí gely nahradila vodou micelární a odličovala se tou.

Jenomže jak jsme při testování odličovacích přípravků zjistily, ani micelární voda vás neodlíčí dokonale, takže jsem plynule přešla na odličování oleji a stahování přebytečné mastnoty pleťovým tonikem. Když jsem nakonec přestala brát i hormonální antikoncepci, změnila se moje přesušená, citlivá a věčně červená pleť v pleť přehnaně se mastící, až se po roce konečně ustálila na pleti normální až smíšené. Zázrak? Ani omylem. Jen jsem svému tělu a pokožce přestala dělat zle.

Inlight Bio květové pleťové tonikum, 790 Kč, koupíte na www.biorganica.cz
Autor: archiv firem
Pravdou totiž je, že čím více pleť vysušujete, tím větší má tendenci se mastit. Když jí naopak dodáte hydrataci, přestane produkovat nadměrné množství mazu a začne zase normálně fungovat. Viditelně se vám stáhnou póry a pokud vyloučíte kosmetiku se silikony, přestanou se navíc i ucpávat. A přirozeně se mastící pokožka produkuje také méně vrásek. Která z nás po takovéto pleti netouží?

Trochu práce navíc

Mytí obličeje bez vody není nikterak složité, je ale fakt, že vyžaduje jistou důslednost. Pokud ale chcete mít na prahu padesátky stejnou pleť jako Cindy Crawford, bez pravidelné péče na ni můžete klidně zapomenout.

Základem je večerní odlíčení, ideálně hydrofilním odličovacím olejem. Poté nesmíte zapomenout mastnotu z obličeje stáhnout pleťovým tonikem bez obsahu alkoholu. Pak už nanášíte přípravky, na které jste zvyklá - pleťové sérum, oční krém a noční krém, ideálně bez silikonů nebo na bázi olejů.

Pokud se rozhodnete pro používání pleťových olejů, nezapomeňte před jejich aplikací pokožku navlhčit, ideálně růžovou vodou. Olej sám o sobě totiž nehydratuje, ale má vynikající schopnost „uzamknout“ v pokožce vodu, na kterou je nanášíte. A navíc se tak daleko lépe vstřebává.

Ráno pak z pleti stáhněte mastnotu, kterou vyprodukovala během spánku, opět pleťovou vodou, nebo vodou micelární a poté opět použijte krém a make-up, jak jste zvyklá. Žádná věda.

Mé přípravky pro večerní péči o pleť
Autor: Blesk pro ženy
Jak jste na tom vy? Používáte při běžné péči o obličej vodu z kohoutku, nebo se spoléháte na kosmetické produkty? Napište nám svůj názor do diskuze.

Autor: brig