Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Suché, popraskané rty: Víme, jak je léčit i jak jim předcházet

5. ledna 2015 | 06:00

Zima, studený vítr, sníh nebo mráz. Připočítejme si k tomu ještě suchý vzduch v přetopených místnostech a nemůžeme se divit, že naše pokožka, vlasy a hlavně rty v těchto měsících dostávají pořádně zabrat. Pokud i vás trápí suché a bolestivě popraskané rty, poradíme vám, jak o ně pečovat.

Pitný režim ano, olizování rtů ne

Vaše rty, na rozdíl od pokožky, neobsahují žádný přirozený tuk, kterým by se chránily, proto je nutné, abyste dodržovali pitný režim. Nedostatek vody v organismu se ostatně projevuje nejčastěji bolestmi hlavy a právě suchými, popraskanými rty.

Tolik potřebnou hydrataci se však nesnažte dodat rtům tak, že si je budete zvlhčovat jazykem. Ve skutečnosti jim tak totiž jen uškodíte a dehydratujete je ještě víc. Stejný problém představuje také to, pokud v zimě dýcháte pusou, protože vzduch neustále proudící dovnitř a ven vaše rty velmi rychle vysušuje.

Včelí vosk, mandlový olej nebo parafín?

Kromě dostatečného množství čisté vody je tím nejlepším, co pro své rty můžete udělat, zvolit ideální ochranu v podobě balzámu na rty. Ten obsahuje oleje či tuky, které rty přímo vyživují nebo jim alespoň poskytnou ochrannou bariéru. Záleží na tom, jaký tuk je základem složení vašeho oblíbeného balzámu.

Nejvýživnější jsou pro vaši pleť i vaše rty živočišné tuky nebo rostlinné oleje. V balzámech na rty naleznete nejčastěji včelí vosk nebo lanolin (tuk získávaný z ovčí vlny), které zjemňují a změkčují pleť. Z rostlinných olejů se pak setkáte s velmi širokou řadou, ve které jsou nejčastěji zastoupeny mandlový olej, olivový olej a kakaové nebo bambucké máslo, které pleť hloubkově promastí a udržují ji pružnou a vyživenou.

Velmi často ve složení naleznete také minerální oleje, nejčastěji pod označením paraffinum liquidum, parafín nebo vazelína. Tyto látky vznikají jako vedlejší zplodiny při destilaci nafty a na rozdíl od olejů nejsou kůží vstřebávány. Mají tak sice velmi slušné vlastnosti ochrany na povrchu vašich rtů, ale nevyživí je do hloubky.

Ideální je najít si balzám na rty na přírodním základu, který vám bude vyhovovat a budete ho mít neustále u sebe. V tenké vrstvě je potřeba jej nanášet zhruba každé 2 až 3 hodiny, aby byly rty neustále chráněny. V zimě na horách, nebo naopak v létě na přímém slunci pak volte takové balzámy na rty, které mají filtr minimálně SPF 15.

Popraskané rty a zubní pasta: Jak to souvisí?

Je to paradoxní, ale vašim rtům škodí také přemíra vitaminů, konkrétně vitaminu A. Na druhou stranu mohou být ale suché, popraskané rty znamením toho, že máte nedostatek vitaminu B.

Vašim rtům škodí také každodenní kosmetika, jakou může být například zubní pasta. Ta zpravidla obsahuje sulfáty, které se do ní přidávají proto, aby pasta krásně pěnila. Bohužel jsou ale velmi dráždivé pro citlivé tkáně, jako jsou oči a sliznice, a mají tendenci vysušovat. Chcete-li svým rtům ulevit, kupte si zubní pastu, v jejímž složení nenajdete "sodium lauryl sulfate".

Chcete-li svým rtům opravdu ulevit, aby měly možnost se rychleji zahojit, dejte dočasně sbohem také citrusům, mátě, zázvoru, skořici a rajčatovým omáčkám. Všechny tyto potraviny totiž obsahují silice, které vaše popraskané rty dráždí a zpomalují jejich hojení.

Autor: brig