Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Péče o zimní boty: Jak je zbavit soli a jak je správně usušit?

  • Zimní boty
    6. ledna 2015 | 06:00

    Zima už ohlásila svůj příchod, a tak je třeba nejen přizpůsobit mrazivému počasí svůj šatník, ale také začít pečovat o zimní boty. Ty kvůli mrazu, sněhu a soli na chodnících opravdu trpí a bez řádné péče se po pár dnech mohou zcela zničit.

  • Impregnace je základ

     

    Ať už jste si pořídila nové boty za pár stovek nebo za tisíce, všechny si zaslouží stejnou péči. Než v nich vyrazíte do mrazu a zasněžených ulic, ošetřete je impregnací. Univerzální přípravky nejsou příliš spolehlivé, raději si pořiďte takovou, která je určena přímo pro konkrétní materiál.

     

    Boty nastříkejte zhruba z 20cm vzdálenosti, nechte uschnout a ještě jednou proces zopakujte. Pokud se bude impregnace i při druhém ošetření rychle vsakovat a nebude stékat, raději naneste i třetí vrstvu.

    Zimní boty
    Autor: Shutterstock
  • Jak se zbavit soli?

     

    Posolené chodníky nás sice ochrání před bolestivým uklouznutím, ale našim botám příliš neprospívají. Když přijdete domů ze "solné" procházky, nechte obuv nejprve uschnout. Poté si připravte vlažnou mýdlovou vodu a pomocí hadříku jemně otírejte povrch bot. V případě semišových bot buďte opravdu šetrná a hadřík namáčejte ve vodě jen zlehka.

     

    Pokud tento způsob nepomůže, připravte si do kyblíku octovou "lázeň" se stejným poměrem vody a octa. Starým kartáčkem nebo opět hadříkem zkuste sůl odstranit.

    zimní boty
    Autor: Shutterstock
  • Jak boty sušit?

     

    Ani během zimy se nevyhneme překvapivým lijákům, a už vůbec ne tání prosoleného sněhu. Není pak žádným překvapením, že domů dorazíme s úplně promočenými botami. Rozhodně zapomeňte na strkání mokré obuvi přímo k topení, kamnům, nebo dokonce do trouby. Povrch by se mohl zvlnit a vy byste mohla odnést boty rovnou do koše.

     

    V tomto případě platí starý trik: vysoušení novinami. Ty zmačkejte, vycpěte jimi boty a zhruba za dvě hodiny vyměňte mokré noviny za suché. Během pár hodin do sebe vsáknou noviny veškerou vlhkost, a ještě perfektně udrží původní tvar obuvi.

    zimní boty
    Autor: Shutterstock
  • Nechte boty odpočinout

     

    Možná vám to připadá směšné, ale i boty potřebují odpočívat. Proto je dobré být na zimu vybavena alespoň dvěma páry. I po krátké procházce se nohy začnou potit a stélka navlhne. Když si za pár hodin obujete ty samé boty, docílíte akorát toho, že si zvlhlý vnitřek boty brzy prošlapete a obuv vás začne dřít.

     

    Proto vždy po příchodu domů nechte boty alespoň 12 hodin "odpočívat", aby úplně vyschly a abyste v nich mohla dělat parádu klidně dalších pár let.

    zimní boty
    Autor: Shutterstock

Diskuse ke článku
.