7 nejčastějších jedů v kosmetice: Jsou i v přípravcích pro děti

  • Je kosmetika, kterou používáte, opravdu bezpečná?
    10. září 2014 | 06:00

    I v případě, jste pravým a nefalšovaným euroskeptikem a stýská se vám po českém "rumu" a pomazánkovém "másle", za jednu věc byste měli být Evropské unii přeci jen vděční. Díky ní se totiž do kosmetiky běžně dostupné na českém trhu dostane mnohem méně škodlivých chemikálií, než je tomu například v USA nebo dokonce v Asii. I přesto byste ale nákupu kosmetiky měli věnovat minimálně stejnou pozornost, jako při nakupování potravin. Stále se v jejich složení totiž pohybují látky, kterým je dobré se vyhnout. Přestože jsou povolené.

  • Silikony

    ...
    V poslední době snad nejčastěji skloňované látky, které ve složení kosmetických výrobků zastupuje jakýkoliv název končící na  -icone nebo -icon, případně -siloxane. V pečující a dekorativní kosmetice nejčastěji naleznete Dimethicon, ve vlasové Cyclopentasiloxane.

     

    Jejich užitečné vlastnosti pro kosmetiku jsou zřejmé - slouží jako změkčovadlo, emulgátor a kondicionér. Ve složení je bezpečně poznáte tak, že krém či šampon po vlasech klouže a vytváří sametový pocit. Mají tendenci vyplňovat póry a mimické vrásky, takže jsou hlavními přísadami především podkladových bází pod make-up, stejně jako většiny vlasových kondicionérů a masek. Do pleti ani do vlasu se nevsakují a zůstávají na jejich povrchu. A právě zde je ten kámen úrazu.

     

    Většina silikonů je nerozpustná ve vodě, takže z vlasů se velmi špatně vymývají a při opakovaném používání vlasové vlákno obalí natolik, že ho vlastně dehydratují - vlas totiž pod vrstvou silikonu není schopen přijímat živiny. "Co se pokožky týče, je základem používání dokonale čistá pleť před jejich aplikací. Pokud je totiž pod vrstvou silikonu nečistota, jeho ochranná vrstva ji v pleti uzavře a je tak silně komedogenní (ucpává póry a je příčinou vzniku akné)," varuje kosmetická blogerka Tereza, jejíž blog se specializuje na rozbor složení jednotlivých kosmetických produktů.

     

    Silikony mohou navíc zasahovat do hormonálních funkcí člověka a narušovat tak plodnost. Také v přírodě jsou velmi těžko odbouratelné a setrvávají v ní několik let. Přesto je naleznete ve velkém množství produktů. Až nesmyslné množství se jich pak "skrývá" v asijské kosmetice.

  • Parabeny

    ...
    Další často diskutovanou skupinou látek jsou parabeny. Jsou to netoxické látky bez barvy a zápachu, které mají antibakteriální vlastnosti. V kosmetice se proto používají jako konzervanty, protože zabraňují růst a množit se plísním, bakteriím a jiným mikroorganismům. Nejčastěji je v kosmetice zastupuje Methylparaben, Ethylparaben, Propylparaben a jejich soli.

     

    Jejich používání v kosmetice je poměrně sporné. Ačkoliv jsou prakticky netoxické, mohou u malého procenta citlivějších jedinců způsobit kontaktní alergii v podobě kožních problémů. Diskuzi kolem jejich využití pak rozpoutala studie z roku 2004, která nalezla stopy parabenů v nádorech při rakovině prsu. Jejich vliv na vznik rakoviny prsu se však nepotvrdil, a to i přes jejich schopnost slabě napodobovat ženský hormon estrogen.

     

    Kvůli velkému zájmu se od nich ale některé kosmetické firmy rozhodly úplně, nebo alespoň částečně upustit, a to i přes to, že směrnice Evropské unie povolují ve složení produktů až 0,4% Methylparabenu. Jednou z nich je například britská kosmetická firma Lush, která má ve svém sortimentu již více než 70% samokonzervačních produktů, které parabeny neobsahují. Setkat byste se s nimi pak neměli ani u kosmetiky, která si dává přívlastek "přírodní", jako je například Nobilis Tilia, Saloos, Inlight, Éminence Organics a další.

     

    Faktem potom je, že parabenům byste se měli obloukem vyhnout především v antiperspirantech. Právě jejich používání v kombinaci s holením v podpaží, při kterém vznikají drobná narušení kůže, kterými mohou parabeny snadněji vstupovat do těla, jsou totiž nejpravděpodobnější variantou, kde hledat spojitost parabenů a onemocnění rakovinou prsu.

  • Sulfáty

    ...
    Se sulfáty označovanými jako SLS, laurylsulfát sodný, dodecylsulfát sodný, E487 nebo nejčastěji Sodium Lauryl Sulfate, se setkáváte prakticky dnes a denně. Tedy pokud ve sprše nepoužíváte přírodní produkty. Laurylsulfát sodný je totiž hned po vodě hlavní složkou šamponů a sprchových gelů, ve kterých zastupuje emulgátor a stabilizátor pěny.

     

    Jeho použití právě v těchto produktech je velmi absurdní. "Dráždí kůži, oči, sliznice a dýchací cesty. Při kontaktu s pokožkou může způsobit zvýšenou citlivost nebo vyvolat alergickou reakci. Způsobuje odlupování pokožky a vyvovává těžké kožní záněty. Při požití nebo vdechnutí je velmi toxický, protože se vstřebává sliznicemi. SLS ohrožuje také imunitní systém," vypočítává tým BiOrganica, který si klade za cíl upozornit veřejnost na fakt, že by měla číst složení nejen potravin, ale také používané kosmetiky.

     

    Kromě toho je SLS obsaženo také v některých zubních pastách, pěnách a gelech na holení i ústních vodách, a to včetně produktů pro děti. Přitom právě v těchto přípravcích je v přímém kontaktu se sliznicemi, takže se do organismu dostává nejrychleji.

  • Ftaláty

    Parfém
    Přestože ftaláty pravděpodobně znáte jako hrozbu obsaženou v dětských gumových hračkách, plastovém nádobí nebo lahvičkách pro kojence, můžete je bohužel najít i v kosmetických přípravcích.

     

    Skupina chemických látek označovaná jako ftaláty  fungují jako změkčovadla. V gumových věcech až tak nevadí, pokud je nezahříváte a nepřijdou do kontaktu s potravinami, které se chystáte konzumovat (pro dětské lahvičky a plastové nádobí jsou tak zcela nevhodné). Vlivem tepla se totiž začnou z plastu uvolňovat a přecházet do organismu.

     

    Ftaláty jsou v kosmetických produktech v zemích Evropy zakázané, protože způsobují řadu zdravotních problémů. Vedou ke snižování mužské plodnosti, chronickým onemocněním vnitřních orgánů, způsobují vrozené vady u plodů a zvyšují také riziko vzniku rakoviny prsu.

     

    V České republice je tak naleznete hlavně u extrémně levné kosmetiky, která neprochází kontrolou a bohužel se mohou vyskytovat také v parfémech. Vzhledem k tomu, že přesné složení parfému je "obchodním tajemstvím", často se tak o obsahu ftalátů vůbec nemusíte dozvědět, protože výrobce nemá povinnost je uvádět. Pokud se chcete jejich působení co nejvíce vyhnout a přesto nejste ochotni vzdát se své oblíbené vůně, aplikujte parfémy a toaletní vody raději na oblečení, než přímo na kůži.

  • Ethyleneglykol

    ...
    Zatímco Polyethylenglykol je netoxický a prakticky neškodný (u citlivějších jedinců může vyvolat podráždění) polymer ethylenglykolu, Ethylenglykol je nebezpečná a jedovatá látka, která má v průmyslu široké uplatnění.

     

    To, že ji ve svých krémech nechcete dokazuje především fakt, že je hlavní složkou nemrznoucích kapalin a naleznete ji také v nátěrových hmotách, lacích, PET lahvích, ale také v prášcích na praní či na mytí nádobí. Přestože k otravě dochází pouze při jejím požití, při působení na kůži vede k jejímu podráždění, případně dokonce k poškození jater a ledvin.

  • Triethanolamine

    ...
    Účel této látky je jasný - stabilizovat hodnotu PH v kosmetických přípravcích. Před jeho použitím by vás ale mělo varovat už jen to, že je přísně zakázaný v přírodní kosmetice. Proč? Je totiž karcinogenní.

     

    "Triethanolamin vykazuje značnou dráždivost pokožky, a to nejvíce jemné pleti v oblasti kolem očí. Také může způsobit podráždění dýchacích cest a kontaktní dermatitidu. Pokud má tedy někdo kožní potíže, měl by cokoliv s ním ihned hodit do koše, avšak já osobně bych přípravky, ve kterých Triethanolamin figuruje, nedoporučila používat vůbec nikomu," vysvětluje Tereza z baldandpale.blogspot.cz

  • Američanka touží ze své dcery udělat další Barbie. Dokonce jí kvůli tomu posílá na "zkrášlovací" tábor.
    Především laky na nehty, přípravky na holení, ale dokonce i make-up nebo dětské šampóny, v příliš mnoha z těchto produktů se stále ještě můžete setkat s obsahem formaldehydů. A to i navzdory tomu, že je velmi toxický, těkavý a Mezinárodní agenturou pro výzkum rakoviny klasifikován jako prokázaný karcinogen pro lidský organismus.

     

    Přestože se přes kůži vstřebává jen minimálně, jeho vdechování vyvolává bolesti hlavy, záněty nosní sliznice, v případě vyššího vystavování této látce pak vznik astmatu a rakoviny. U citlivých osob může navíc vyvolat silnou alergickou reakci. Kromě některé (především levné) kosmetiky jej naleznete také v benzinových a naftových motorech.

Diskuse ke článku
.
DesktopMobile