Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rty jako v bavlnce: Triky, aby v zimě nepraskaly a vypadaly skvěle!

  • 27. prosince 2015 | 06:00

    Zdravé a pěstěné rty jsou tím nejlepším základem pro líčení, protože barva nejlépe přilne na hladkém a rovnoměrném podkladu. Jenže za zimních plískanic, kdy rty trpí chladem, ale i častým střídáním teplot, a o nachlazeních a rýmičkách ani nemluvě, to není právě snadné. Poradíme vám, jak škodám předejít nebo je alespoň minimalizovat a jak je co nejrychleji napravit.

  • Hydratujte

    Softlips balzám na rty Pomegranate Blueberry, 169 Kč, koupíte na www.fann.cz
    Autor: archiv firem
    Balzám na rty musíte mít pořád po ruce. Jeden dejte do kabelky, druhý do kapsy oblíbené bundy, třetí na pracovní stůl v práci a čtvrtý na noční stolek k posteli. Přes den oceníte třeba tónovaný a na večer volte intenzivnější péči.
  • Obrušujte

    Již popraskané rty pomůže napravit scrub, tedy peeling určený speciálně pro tyto partie. Obvykle obsahuje také med a jiné účinné látky, takže nejen odstraní odumřelé buňky a rty vyhladí, ale i je hydratuje a vyživuje. Můžete si ho udělat i sama z hnědého cukru a medu.

    Peeling na rty, Lush, 230 Kč
    Autor: archiv firem
  • Krmte je zinkem a železem

    brokolice
    Autor: profimedia.cz
    Pokud vám rty stále praskají, i přestože o ně pečujete, pravděpodobně se vám nedostává vitaminů skupiny B, zinku a železa. Je třeba přidat do stravy potraviny jako špenát, brokolici, kapustu, brambory, avokádo, banány, luštěniny, ořechy a mandle, houby, fermentované výrobky ze sóji, celozrnné obiloviny, vejce, ryby, vnitřnosti a také pivovarské kvasnice. Případně si koupit vhodné vitaminy v lékárně.
  • Poslední záchrana

    Blesk otestoval několik různých značek medů.
    Autor: profimedia.cz
    Medová kúra – používejte kvalitní med, nejlépe od českých včelařů. Stačí ho nanést každý den večer na rty v tenké vrstvě, nechat 10 minut působit a pak slíznout.

    Speciální balzám – dobře se nám osvědčil Blistex MedPlus v malém kelímku. Kromě spousty účinných látek obsahuje kafr, který rty prokrví, zmírňuje bolest a urychluje hojení.

    Mastička – nepomáhá-li vůbec nic, je načase zajít do lékárny. Máme vyzkoušeny Bepanthen Care Mast a Hydrocortison Mast, ale u této masti pozor, obsahuje kortikoidy, a tak ji nanášejte jen večer a ne déle než tři dny. Do té doby by se rty měly zahojit.

  • Dokonalé nalíčení


    Rty
    Autor: shutterstock.com
    Nejdřív pudr

    Než si začnete malovat rty, lehce je poprašte pudrem. K čemu je to dobré? Barva rtěnky nebo lesku vydrží daleko déle na nemastné ploše. Na štěteček naberte trochu sypkého pudru a jemně jím po rtech přejeďte.

    Dokonalé kontury

    Na zvýraznění kontur používejte tužku v odstínu rtěnky. Pro extra dokonalý barevný výsledek a lepší trvanlivost jí můžete vymalovat celou plochu rtů, ale pozor – může je vysušovat. Nechte ji proto na chvilku vpít do pokožky a pak rty jen lehce přemázněte balzámem. Pokud máte raději přirozeně působící líčení, obstarejte si konturovací tužku v barvě vašich rtů.

    Aplikujte štětečkem!

    Profesionálové používají na nanášení rtěnky a lesku tenký špičatý štěteček. Je to sice časově trochu náročnější, ale má to svůj smysl. Štětec zaručí přesnější a trvalejší nanesení barvy. Doporučujeme ho hlavně při používání tmavších a velmi výrazných odstínů – vínovočerveného nebo bordó.
     
    Takto déle vydrží

    Po nanesení rtěnky nebo lesku obtiskněte rty do papírového kapesníčku a lehce je přepudrujte. Potom naneste druhou vrstvu a znovu ji lehce obtiskněte do kapesníčku.

    TIP: Pozor, rtěnka na zubech!

    V podstatě jde o to, že jste na rty nanesla příliš mnoho rtěnky. Jak tomu předejít? Po nanesení rtěnky si bříškem ukazováčku jemně přejeďte po vnitřní straně rtů a potom rty dokonale vysušte papírovým kapesníčkem.

  • Odstraňte nedostatky


    Vyživující rtěnka, Alcina, 335 Kč
    Autor: archiv firem
    Nesouměrné rty

    Plný spodní a tenký horní ret? Není nic jednoduššího – zvýrazněte konturou horní ret tak, že mu obkreslíte vnější okraj.

    Příliš plné rty

    Budou působit tenčí, když přirozenou linku rtů obkreslíte konturovací tužkou po jejich vnitřním okraji.

    Tenké rty

    Nabudou na objemu, pokud je konturovací tužkou v přirozené barvě rtů orámujete kousek nad jejich přirozenou linií.

Autor: red
Klíčová slova:  krása, rty, zima, péče o rty
Diskuse ke článku
.