Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zatočte s "křečáky": Pomohou vitamíny, sprcha a laser

27. března 2014 | 12:53

Jaro je tady, léto za dveřmi a my pomalu začínáme odhalovat nohy. A najednou si uvědomujeme, jak vystouplé žíly, nebo nepěkné červené "pavučinky", zbytečně "hyzdí" naše končetiny. Nemusí! Je ale nejvyšší čas to řešit.

Můžu vás ale uklidnit. Nejste v tom sami. Chronickým onemocnění žil totiž u nás trpí přibližně šedesát procent žen a asi třicet procent mužů. S metličkami, neboli mikrovarixy, má problémy dokonce každá druhá žena. Protože je výskyt křečových žil dán genetickou dispozicí a hormonálními vlivy, nedá se eliminovat. Zdravý životní styl, dostatek pohybu a vyvážená strava ale pomáhají příznaky umírnit.

Co v boji s nimi pomáhá

Částečně je možné zmírnit obtíže léky - venotoniky a preparáty působícími na hustotu krve. Většího efektu pak docílíte nošením kompresivních punčoch nebo podkolenek. 

Křečové žíly trápí zejména ženy.
Autor: profimedia.cz, Oglivy, archiv Blesku
"Z dalších doporučení je vhodný dostatek tekutin, dodržování životosprávy a správné výživy, střídavé sprchování končetin studenou a teplou vodou, některé cviky, které odkrvují přetížené nohy a posilují je nenásilným způsobem („šlapání na kole“ nebo „svíčka“) a relaxační a kondiční cvičení (turistika, jízda na kole, tanec, plavání)," prozradila nám MUDr. Věra Derflová, cévní specialista z BcD clinic.

Důležité vitamíny

Ano, vitamíny vám skutečně mohou v boji s křečovými žílami pomoci. "Céčko" je velmi důležité pro tvorbu kolagenu a elastinu, díky nimž zůstává žilní stěna pevná a pružná, což znemožňuje rozšiřování žil a tvorbu nepěkných „křečáků“. Kolagen s elastinem zároveň mohou zmírňovat bolesti křečových žil a tlumit zánět v tepnách.

Vitamín B3 pomáhá zlepšit krevní cirkulaci a zároveň snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Vitamíny B12 a B6 by zase měli doplňovat lidé, kteří mají zvýšenou tendenci ke srážení krve.

Vitamín E je důležitý antioxidant, který pomáhá správnému proudění krve. Je zásadní pro stabilitu buněčných membrán. V krevním řečišti zabraňuje destičkám, aby se shlukovaly a lepily se na cévní stěnu.

Jak se jich nejlépe zbavit

V dnešní době už obvykle nemusíte podstupovat složité operace. Bezbolestné miniinvazivní zákroky pomocí laseru nebo radiofrekvenční ablace jsou prováděné ambulantně, bez nutnosti hospitalizace. Ihned po ošetření můžete po vlastních odejít domů.

"Na drobné žilky mnohdy postačí zevně aplikované laserové záření, na střední je vhodná injekční sklerotizace, ale velké křečové žíly je obvykle již nutno odstraňovat operativně. I to však lze v současné době provést šetrně pomocí endovaskulárního laseru," vysvělila nám MUDr. Derflová.

Takže… Pokud chcete-li nadcházející léto uvítat zdraví a krásní, není už čas na váhání!